Select Page

Herpes - virusno oboljenje kože

Herpes (virusno oboljenje kože)

Herpes simpleks je virusna infekcija uzrokovana HSV virusom, a karakteriše je periodična pojava crvenih vezikula ispunjenih tečnošću na koži i sluzokoži. Najčešće se javlja na usnama i koži oko usta i nosa, zatim genitalija ali se pojavljuje i na drugim delovima tela. Jednom dobijen virus HSV, zauvek ostaje u organizmu, uspavan u našim nervnim ćelijama.

Klinička slika infekcije je tipična pa se dijagnoza najčešće postavlja pregledom kod dermatologa. Retko, potrebno je uraditi bris jedne od promena na koži ili sluzokoži ili uraditi test krvi.

Postoje dva tipa herpes simpleksa, tip 1 i tip 2:

Herpes simpleks Tip 1 najčešće dobijemo tokom detinjstva u kontaktu sa prijateljima ili članovima porodice kod kojih je virus aktivan. Veoma lako se prenosi putem dodira, poljupca, kašljanjem, kijanjem i korišćenjem zajedničkog pokućstva, najčešće peškirima ili priborom za jelo.

Herpes simpleks Tip 2 ili genitalni herpes se prenosi polnim kontaktima. Obično se javlja na istom mestu i vezuje se za pad imuniteta. U velikom broju slucajeva virus se prenosi iako nema vidljivih simptoma (asimptomatsko sirenje herpesa.)

Kako se leči herpes?

Najveći broj slučajeva herpesa je blag i lečenje nije potrebno. Promene na koži i sluzokoži prolaze same od sebe između sedam do deset dana. Ukoliko je potrebno, primenjuju se lokalno ili oralno antivirusni lekovi kao što su aciklovir, famciklovir i valaciklovir koji usporavaju sintezu virusne DNK. Takođe, ovi lekovi se mogu davati i kontinuirano ukoliko je herpes rekurentan. Promene na koži mogu da se tretiraju vodom i blagim sapunom.

Herpes u dermatovenerologiji možemo lečiti laserom, a u kozmetologiji uljem čajnog drveta, uljem nane. Najvažnija odbrana od herpesa je jačanje imuniteta.

 

 

Učite o dermatologiji sa mikrobiologijom na studijama za ESTETIČARA - KOZMETIČARA

dermatologija

LEKOVITO DEJSTVO ULJA ČAJEVCA

Lekovito dejstvo ulja čajevca