Select Page

FRIZURA CRNO-BELIH FILMOVA - rad studenata prve godine smera Makeup artist

Frizura crno-belih filmova

Frizura crno-belih filmova predstavlja predmet divljenja i posmatranja mnogih stručnjaka kada je frizura u pitanju. Godine u kojima su se snimali crno-beli filmovi nisu bile godine inovacija kada su aparati za stilizovanje frizura u pitanju. U to vreme nije postojala presa za kosu, figaro, kupa i ostali preparati i aparati koji nam pomažu da stilizujemo frizure. Crno-beli film je deo istorije filma. Film, kao najmodernija umetnost u velikoj meri zavisi od nauke i tehnologije. Nastaje i razvija se u uskoj vezi sa razvojem industrijske tehnologije, optičke iluzije i težnjom za predstavljanje pokreta. Praistorija filma je lavirint otkrića, izuma, parcijalnih rešenja i mnogih neuspeha. Neka od njih su bili slučajna, druga su došla kao rezultat paralelnih istraživanja u nauci i tehnologiji, ali vrlo malo rešenja je stiglo iz namenskih istraživanja u cilju predstavljanja pokretne slike. Počeci filma se odvijaju po zakonu evolucije, gde svaki novi mehanizam ili otkriće pokreće novi talas pokušaja u eksperimenata, u nekim slučajevima radi se o rekreativnoj nameri, a u drugim ciljevi i namere su čisto naučne prirode. Većina istraživača i začetnika filma su posmatrali pokretnu sliku kao naučni instrument, koji će pomoći naučnicima da lakše shvate svoja naučna istraživanja. Luj Limijer je jednom izjavio: „moje delo je uvek bilo orijentisano prema naučnim istraživanjima. Nikada se nisam identifikovao sa onim što se zove produkcija“

Frizura crno-belih filmova je najčešće elegantna i sastoji se od talasa. U zavisnosti od dužine kose skupljana je ili puštena da pada preko leđa. Kod duge kose najčešće možemo videti šiške sa volumenom koje su zakačene sa strane. Kod kraćih formi kosa ima veliku količinu volumena sa kratkim uvojcima. Kosa se uvijala sa posebnim spravama. One izgledaju kao dugačka klešta. Napravljene su od gvožnja i grejale su se na žaru. Visoka temperatura gvožđa prelamala je kosu tako da ostane u željenom obliku. Sa velikom količinom laka za kosu frizura crno-belih filmova se fiksirala tako da traje tokom celog snimanja. Talasi oko lica su se pravili pomoću velikih šnala. Kosa je nameštana u obliku talasa i u toj poziciji pričvršćivana šnalama uz glavu. Nakon nekoliko sati u ovoj formi i sa velikom količinom laka za kosu talasi ostaju u željenom obliku.

Frizura crno-belih filmova je imala neverovatnu čvrstoću. U mnogim filmovima tog vremena se moglo videti mnogo plesa i igranja. Ovakva vrsta pokreta je zahtevala apsolutnu postojanost frizure. Glumcima i glumicama je bilo potrebno skoro isto vremena za pripremu jer se i muškarcima stilizovala frizura sa talasima. Na predavanju na predmetu Stilizovanje frizura studenti prve godine smera Makeup artist pokušali su da kreiraju ove frizure. Frizura crno-belih filmova se pravi pomoću kupe, prese ili figara. Ukoliko uvijamo kosu u pravilnom smeru tokom čitavog procesa nakon rasčešljavanja dobijamo talase. Frizuru smo fiksirali lakom za kosu. Frizura crno-belih filmova se može nositi u specijalnim i svečanim prilikama.

POGLEDAJTE FRIZURE KROZ EPOHE

DSCN4642

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA KOKTEL FRIZURA

DSCN4427