Select Page

FLAMBOYAGE - kolorisanje dlake na predmetu Nega kose, smer: MAKEUP ARTIST

Na početku časa studenti su crtali frizure prema obliku lica na pripremljenom šablonu. Ova vežba im pomaže da razumeju odnos frizure i oblika lica klijenta. Veoma je bitno da kosa uokviri lice i ispravi nepravilnosti oblika. Sama vežba imala je za cilj da sa psihološke strane oceni estetski pristup studenta i način na koji razume tu oblast.

Nakon toga iz oblasti kolorisanja radili su tehniku FLAMBOYAGE koja podrazumeva bojenje pramenova radi postizanja sunčanog efekta u kosi.

Vežbanje ove tehnike, studenti su radili kombinovno sa blanšom i farbama i na taj način su imali priliku da se upoznaju sa načinom funkcionisanja tih preparata. Nanošenjem blanša na foliju, studenti su obnavljali gradivo o pigmentaciji i depigmentaciji o kojima je bilo reči na prethodnom času.

Takodje predavanja su nastavljena na temu kolorisanja kose i uloge hidrogena tokom bojenja kose.

Posle toga su mešanjem farbe i hidrogena nastavili tehinku flamboyage. Na drugom delu časa studenti su fenirali i stilizovali frizure.

Kada je kosa kolorisana ovom tehnikom najbolje joj pristaje frizura blagih talasa i lokni kako bi se dobio efekat bujne i sjajne kose.

Više o smeru MAKEUP ARTIST pogledajte OVDE

10 saveta za negu kose tokom zime

Niske temperature, vetar kao i suv vazduh u zagrejanim prostorima štete vašoj kosi, kojoj je i tokom zime potrebna posebna nega. Donosimo deset saveta pomoću kojih će vaša kosa biti zdrava tokom zimskih meseci.

1. Nemojte da perete kosu svaki dan

Često šamponiranje odstranjuje prirodna ulja s kože glave i uzrokuje suvoću vlasišta i kose. Za pranje kose zimi koristite blagi šampon sa što više prirodnih sastojaka. Umesto svakodnevnog pranja, koristite šampon za suvo pranje ili dečiji puder koji odstranjuje suvišnu masnoću i osvežava kosu.

2. Koristite regenerator

U hladnim danima najčešći problem su elektricitet i suva kosa. Suva kosa je sklona pucanju, a da biste sprečili elektricitet obavezno koristite regenerator kod svakog pranja kose. Odaberite regenerator s intenzivnijim delovanjem.

3. Nikad ne izlazite napolje s mokrom kosom

Mokra kosa je sklona pucanju i lomljenju vlasi. Zimi nikad nemojte da izlazite iz kuće ako niste do kraja osušili kosu. Operite je dan pre i ostavite da se osuši prirodno.

4. Izbegavajte pranje kose vrućom vodom

Vruća voda oštećuje i isušuje kosu i kožu. Nakon pranja u mlakoj vodi isperite kosu hladnom vodom da biste zadržali vlagu u kosi, a ona će dobiti i poseban sjaj.

5. Manje koristite fen za kosu

Vrući vazduh fena oštećuje kosu. Tokom zime manje koristite fen, a pre feniranja na kosu nanesite regenerator koji se ne ispire ili sredstvo za zaštitu od topline. Operite kosu dan pre i ostavite kosu da se osuši prirodno.

6. Zaštitite glavu šalom ili kapom

Kad izlazite na hladnoću, zaštitite kosu laganim šalom ili kapom, ali ne prečvrsto. Osim što je potrebno da redovno koristite regenerator za kosu, da biste sprečili elektricitet, koristite omekšivač za veš kad perete veste, kape i šalove.

7. Redovno šišanje

Za zimske mesece dobro je pripremiti kosu šišanjem koje će vam pomoći da imate frizuru koja se lako održava. I tokom zime preporučuje se redovno šišanje vrhova.

8. Perite kosu obrnutim redosledom

Najpre nanesite pola kašičice omiljenog ulja na glavu. Možete koristiti jojobu, maslinovo ili bademovo ulje. Zatim nanesite regenerator i ostavite da deluje nekoliko minuta. Tada operite kosu malom količinom šampona. I na kraju, možete prstima ponovno naneti malo ulja na kosu. Tretman uljem oslobađa prljavštinu koju tada šampon lakše ispere.

9. Avokado

Avokado sadrži ulja i vitamine i savršen je za negu kose. Izgnječite manji avokado i izmešajte sa kašičicom meda i kašičicom maslinovog ulja. Nanesite na vlažnu kosu i ostavite barem 30 minuta, tada isperite.

10. Maslinovo ulje

Leti je dobro negovati kosu maslinovim uljem, ali ovaj tretman možete koristiti i tokom hladnih meseci. Najpre operite kosu toplom vodom, tada prstima nanesite maslinovo ulje i ostavite 20 minuta. Isperite hladnom vodom, a ako osećate da je kosa masna, možete je oprati s malo šampona.