Select Page

FILMSKA MASKA ŠEZDESETIH GODINA - prestižna dostignuća

Filmska maska šezdesetih godina

Filmska maska šezdesetih godina

Iako prestižna nagrada filmski oskar nije dodeljivana za filmsku masku kao posebnu kategoriju sve do 1980. neki umetnici su bili nagrađivani za svoja dela kroz nagrade za specijalne efekte ili posebna dostignuća. Ovakav primer je i maska u filmu“Planeta majmuna” iz 1968. godine. Na ovom projektu bilo je angažovano čak 80 makeup umetnika, a celokupan budžet, u to vreme rekordan, preko 345 hiljada dolara, što je iznosilo 7 % ukupnog budžeta, dok je dnevni budžet za šminku iznosio 700 – 800 dolara. Imajući u vidu kada je ovaj film sniman uspeh nije mogao da izostane.

Osim toga, veliki trud je uložen u samu pripremu. Glavni masker na projektu Džon Čejmbers je bio nezadovoljan rezultatima koje je dotadašnji materijal davao u pogledu fleksibilnosti i pokretljivosti, pogotovo usana dok glumci pričaju. Za potrebe filma on je sarađivao sa timom hemičara kako bi razvili novu smesu koja će zameniti staru fimsku gumu, a uz to i nove sintetičke i prirodne lepkove ali i boje. Ove nove supstance su bile porozne, i omogućavale su koži da diše i znoji se. Takođe ove nove supstance omogućile su da aplikacije mogu biti korišćene ponovo nakon skidanja, što je značajno umanjilo budžet. Takođe Čejmbers je organizovao posao tako da se šminka aplicira u linijskim fazama, pa je vreme aplikacije šminke smanjio sa deset sati na četiri i po sata što je značajno ubrzalo snimanje i olakšalo posao maskerima.

Džon Čejmbers, treniran od strane vojske kao zubni tehničar, je počeo da se bavi aplikacijama za telo i lice najpre tokom Drugog svetskog rata, praveći veštačke noseve uši i druge delove tela u cilju rekonstruktivne hirurgije. Kasnije 50-ih je primenio svoje veštine u radu za televizijsku i filmsku industriju.

Osim legendarnog ostvarenja Planeta majmuna, njegove aplikacije su obeležile neka od najpopularnijih ostvarenja kao što su Nemoguća misija, Ja špijun, Star trek i izgubljeni u svemiru.

 

POSTANI KOMPLETNI MAKEUP ARTIST

makeup artisti

NAUČI FILMSKU ŠMINKU

700