Select Page

ETERIČNA ULJA SA ANTIVIRUSNIM DELOVANJEM

Eterična ulja sa antivirusnim delovanjem

Eterična ulja sa protuvirusnim delovanjem na raspiratorne viruse i viruse gripa su sledeća: čajevac, ravensara, niauli cineol, eukaliptus radiata i mirta cineol. Mogu se primenjivati na razne načine. Mirisne lampice su najpopularniji način raspršivanja eteričnih ulja. I to je sasvim dovoljno ukoliko želimo prostor osvežiti mirisima.

Ukoliko želimo postići terapeutski efekt (tj. da eterična ulja ubijaju viruse u vazduhu), tada lampice nisu najbolje sredstvo, budući da se eterična ulja greju i pod delovanjem povišene temperature menjaju svoj hemijski sastav. U tu svrhu najbolje je koristiti difuzere koji raspršuju hladna eterična ulja i osvežavaju prostor, a ujedno ulja zadržavaju svoj originalni sastav i daleko su delotvornija u prostoru. Tako, na primer, 2% hladno raspršena mešavina eukaliptusa i čajevca ubija više od 70% bakterija i virusa prisutnih u vazduhu.

Jednom kada se virusna infekcija razvije, možemo olaškati i ubrzati njen tok na sledeće načine. Inhalacije izvodimo tako da provri voda u lončiću ili inhalatoru i u nju se ukapa jedna kap od gore navedenih ulja. Nakon što ispari, dodaje se druga kap i tako redom sve dok voda isparava. Inhalacije valja ponavljati dva do tri puta dnevno. Idealno bi bilo inhalaciju sprovoditi pomoću difuzera, uređaja koji raspršuje eterična ulja u hladnom okruženju, čime se ne uništava nijedan od njegovih kvalitetnih sastojaka.

Dermalnim putem eterična ulja se nanose na kožu i utrljavaju u područje grudnog koša, leđa, sinusa ili čela. Utrljavanje se izvodi dva puta dnevno, a eterična ulja moraju biti razređena u ispravnom odnosu sa nosivim biljnim uljima kako ne bi nadražila kožu.

Oralno se eterična ulja mogu primenjivati putem melata (otopina u medu) ili putem kapsula na bazi gline ili biljnih nosivih ulja.

ETERIČNA ULJA SA ANTIVIRUSNIM DELOVANJEM

Čajevac (Melaleuca alternifolia) ima izvandredno delovanje protiv virusa, bakterija i patogenih gljivica. Aktivni sastojci su monoterpeni gama-terpinen i para-cimen,  monoterpenski alkohol terpineol-4 i oksid 1,8 cineol. Imunostimulirajućeg je delovanja. Koristi se kod svih oblika respiratornih, mokraćnih, genitalnih i kožnih infekcija. Nalazi se i u sastavu velikog broja kozmetičkih preparata. Čajevac je vrlo siguran za upotrebu. Kod respiratornih infekcija u spoljašnjoj upotrebi dodaje mu se i kajeput (Melaleuca cajuputi) koji takođe deluje protiv mikroba, a uz to je i jaki ekspektorans (olakšava izbacivanje sekreta iz respiratornog sastava). Iz porodice čajevaca dolazi nam i eterično ulje niauli (Melaleuca quinquenervia). Protuvirusno delovanje ima kemotip 1,8 cineol koji se primjenjuje kod svih oblika infekcija.

Ravensara (Cinamomum camphora) naziva se još i madagaskarski kamforovac. Uz čajevac, ovo je jedno od najpotentnijih antivirusnih ulja. Primjenjuje se kod gripa, virusnog hepatitisa, HPV-a, herpesnih infekcija, mononukleoze i drugih virusnih bolesti. Ravensara je jedno od najsigurnijih ulja i može se na kožu nanositi i nerazređeno.

Primorski vrisak (Satureja montana) efikasno je protiv bakterija i virusa, deluje imunostimulirajuće i tonizira organizam. Koristi se u niskim dozama na koži, dok se oralnim putem primjenjuje isključivo kapsulirano. Indicirano je kod respiratornih infekcija, gripa, probavnih i urogenitalnih infekcija.

Eukaliptus polibraktea (Eucalyptus polybractea) dolazi u dva hemotipa: 1,8 cineol i kripton. U borbi protiv virusa koristi se hemotip kripton koji sadrži do 40% ketona kriptona, a uz to monoterpene, aldehide i oksid 1,8 cineol. Vrlo je efikasan kod HPV infekcija i gonokokne infekcije mokraćnih puteva (gonoreja, triper). Primjenjuje se uglavnom lokalno. Ne koristi se kod trudnica i dece.

Cimetovac (Cinamomum verum) ima imunomodulirajuće delovanje, podstiče stvaranje imunoglobulina A. Koristi se kod virusnih i bakterijskih infekcija probavnog i urogenitalnog sastava (vrlo efikasan protiv HPV-a). Sadrži male količine aldehida i puno fenola eugenola. Ulje se nanosi u malim dozama na ograničena područja kože. Ne koristi se kod trudnica i dece. Koristiti samo ulje lista cimetovca.

Gore navedena ulja imaju izvanredna protuvirusna svojstva. Neka od njih su vrlo sigurna, dok druga mogu biti štetna ukoliko se uzimaju u količinama većim od propisanih. Stoga oralnu primenu eteričnih ulja uvek prepisuje fitoaromaterapeut.

 

 

NA STUDIJAMA ZA WELLNESS I SPA TERAPEUTA obrazuju se budući terapeuti za pružanje vrhunskih usluga u cilju poboljšanja zdravlja i klijentovog opšteg stanja. Započnite svoju karijeru sa nama!

KURS VENTUZA TRETMANA - Kurs je namenjen kozmetičarima, fizioterapeutima i/ili maserima, a takođe i svima onima koji zele da unaprede sebe i svoj rad sa klijentima

Pored redovne nastave možete pohađati SVE OBUKE U ONLINE FORMI! Pozovite i iskoristite popust od 50%