+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ELASTIČNI ZAVOJ ZA VENE

Elastični zavoj za vene

Problem proširenih vena javlja se najčešće na nogama. Do proširenja vena dolazi usled širenja zidova vena, kada se vene diletiraju, a krv se zadržava u njima.Tada se vene povećavaju i mogu izgledati kao da su u čvoru ili da budu ružičaste. Takođe, može da se desi da koža otvrdne i postane tamnija ili crvena.

Najčešće, bolest proširenih vena je nasledna, ali postoje i drugi faktori rizika. Po pravilu, zahvaćene su vene donjih ekstremiteta.

Sam pacijent će osećati konstantan umor i težinu u nogama. Ponekad, u nekim mestima može doći do trnjenja, ukočenosti i gubitka osećaja.Varikozne vene su opasne jer mogu dovesti do razvoja tromboze i tromboembolije.

Za lečenje proširenih vena koristi se nekoliko metoda: kompresije, kreme za vene, skleroterapija i hirurško lečenje. U svakom slučaju, neophodna je konsultacija sa lekarom, kako biste odredili koji tip lečenja vama najviše odgovora . Tretman lečenja pre svega zavisi i od stanja vena.

Glavna metoda je kompresija. Da biste stvorili kompresiju na vene na nogama, neophodno je da koristite poseban elastični zavoj za vene. Elastični zavoji su jedna vrsta zavoja od tkanine, koji se koristi za lečenje proširenih vena. Postoji više vrsta zavoja i mogu se razlikovati po širini, dužini i stepenu rastegljivosti. Pre kupovine, dobro se raspitajte o vrsti elastičnog zavoja za vene.

Elastični zavoji za vene su napravljeni od različitih materijala. Za lečenje proširenih vena je bolje dati prednost zavojima od tkanine, a ne pletenim zavojima. Za sprečavanje i lečenje proširenih vena, korišćenje elastičnog zavoja za jeste najbolji način da osigurate dobru kompresiju krvnih sudova i time poboljšate cirkulaciju krvi.

Varikozne vene donjih ekstremiteta – bolest usled koje se javljaju čvorovi na nozi, doprinose poremećajima tromboze i mikrocirkulacije. Češće se pojavljuju vene kod starijih žena, ali mogu se pojaviti i kod mladih ljudi koji dugo vremena provode u ležećem položaju, sedećem položaju kao i kod trudnica.

Sastavni deo lečenja u ranoj fazi proširenih vena, zajedno sa lekovima, pored elastičnih zavoja su i vezanje donjih ekstremiteta. Ipak, trebalo bi da pratite nekoliko pravila kako bi se izbegle komplikacije pri primeni elastičnih zavoja za vene:

  • Elastične zavoje za vene bi trebalo da postavite ujutro pre izlaska iz kreveta. Ukoliko ste bili u vertikalnom položaju neko vreme ili ste hodali, pre postupka potrebno je da legnete od 5-10 minuta, za odliv viška tečnosti iz donjih ekstremiteta. Pri izvođenju vezivanja, noge treba da držate u podignutom položaju. Noge bi trebalo da budu pod pravim uglom.
  • Elastični zavoj se nanosi u smeru od gležnja do dna prstiju, vezujući i pete, zatim u suprotnom smeru prema stomaku ili butinama.
  • Svaki sledeći okret zavoja treba da bude postavljen na prethodni, minimum za polovinu, na peti bi trebalo da formirate okret u obliku osmice, sprečavajući klizanje zavoja dok ga nosite na nozi.
  • Završetak vezanog mesta treba da bude iznad mesta povrede vene najmanje od 7 do 10 centimetara. Treba da vodite računa da se tokom nanošenja zavoja ne pojave niti, ni da dozvolite stranim telima da oštete elastični zavoj za vene i treba da izbegavate prekomerno zatezanje zavoja, jer to može dovesti do poremećaja mikrocirkulacije.
  • Pravilnim zavojima nožni prsti u fazi mirovanja mogu lagano postati plave boje, ali kod hodanja ponovo vraćaju svoju ružičastu boju.
  • Kada se odmarate u ležećem položaju i pre odlaska u krevet, morate skinuti elastične zavoje za vene (osim ako ne postoje posebna i drugačija uputstva lekara).
  • Kako biste bili sigurni da ste pravilno postavili elastični zavoj za vene, treba da znate da pravilno primenjeni elastični zavoj na stopalu obično ne uzrokuje neprijatnost. Naprotiv, uveliko olakšavaju vaše stanje.
  • Pojedinačni elastični zavoji za vene treba da se koriste za svaku nogu.
  • Najbolje je da elastične zavoje perete ručno pomoću kućnog sapuna. Kada elastični zavoji za vene izgube svoju funkciju, obično je to nakon godinu dana, moraćete da ih zamenite novim, istog branda i modela.

Još jedna stvar je veoma važna, a to je da kod bilo koje kompresijske terapije postoji niz kontraindikacija. Može doći do zatajenja srca, hroničnih  bolesti vena i arterija donjih ekstremiteta, trofičkog ulkusa, sindroma dijabetičkog stopala, akutnih infekcija u donjim ekstremitetima.

S oprezom treba da ih koriste bolesnici sa dijabetesom, čak i ako nema komplikacija.

Koliko dugo možete da nosite elastični zavoj za vene?

Prvo bi trebalo da krenete sa manjim vremenom, a onda da povećavate. Kada krenete da koristite elastične zavoje za vene krenite sa pola sata, nakon čega se vreme nošenja postepeno povećava. Na kraju elastične zavoje za vene možete koristiti i noću oko 8 sati, što je u stvari sve vreme spavanja.

Kombinacija krema za vene, tinktura kao što je ona od divljeg kestena ili obloga za vene koje svojim sastojcima smanjuju otok i bol, koji prate proširene vene, i elastičnih zavoja za vene, pomoći će vam na najbolji način kod vašeg problema.

KURS KINEZIOTEJPINGA

kineziotejping

VIDI OVDE

SIMPTOMI I UZROCI NASTANKA UPALE VENA NA NOGAMA I RUKAMA

upala vena

PROČITAJ OVDE