Select Page

UPALA VENA NA NOGAMA I RUKAMA - simptomi i uzroci nastanka

Upala vena na nogama i rukama

Upala vena na nogana i rukama je u medicini poznata kao flebitis. Među glavne faktore rizika za njen nastanak ubraja se dugotrajna nepokretnost i smanjena fizička aktivnost. Ona se puno češče javlja kod gojaznih osoba, dijabetičara, pušača, nastaje usled određene traume i sklonosti ka zgrušavanju krvi.

Upala vena u trudnoći nije retkost, o tome će vam posvedočiti mnoge mlade mame. Takođe, prisutna je generalno i kod teških bolesnika (leukemija, limfomi i dr.)

Nemojte čekati da bolest uzme maha, rešenje za upaljene vene na nogama vam je nadohvat ruke. Počnite na vreme koristiti neke od fenomenalnih prirodnih preparata.

Koji su simptomi flebitisa?

Kada je u pitanju upala vena na nogama simptomi koji ih prate su bol, otok, crvenilo, žarenje i pritisak u zahvaćenoj regiji. Njihov intenzitet ponajviše zavisi od stadijuma oboljenja.

U ranim fazama zapaljenja, naš imuni sistem se sam pokušava izboriti sa ovim oboljenjem. Usled toga javljaju se simptomi poput jeze, blago povišene temperature, nervoze, uznemirenosti i malaksalosti. Osoba oseća konstantan i neobjašnjiv umor, a u samoj regiji upaljenih vena javlja se „hladnoća“. Prisutni su i grčevi u nogama i to najčešće u listovima.

Ukoliko se ne reaguje na vreme, pojavljuju se i drugi kompleksniji simptomi. Noga na mestu zapaljenja bledi i otiče, razvijaju se tkz mostne grane.

Kod zapaljenja površinskih vena (tromboflebitis), lekar specijalista će prilikom pregleda zatražiti da rotirate stopalo na levo. Ukoliko tada osetite bol, gotovo je sigurno da je upala vena na nozi već nastupila.

Ako se površinske vene upale, lečenje nije zahtevno i svodi se na lokalnu terapiju nesteroidnim protivupalnim tekovima. Hirurška intervencija je potrebna samo u slučaju pojave tromba u njima. Komplikacije u ovom slučaju vrlo su retke.

Upala unutrašnjih vena se puno teže otkriva

Simptomi zapaljenja dubokih vena se neće manifestovati kod gotovo 50 posto obolelih. Oni se puno teže otkrivaju, stoga je i lečenje znatno kompleksnije.

Postoji velik rizik za otkidanje tromba, tačnije on se „otkači“ iz zapušene vene i putem krvotoka dospeva do plućne arterije. Na taj način izazivaju po smrt opasnu plućnu emboliju.

Ako vam se javi iznenadna bol u grudnom košu, veoma jakog intenziteta – hitno se javite lekaru.

Isto tako, svaka pojava bola, otoka, crvenila i osetljivosti na dodir zahtevaju dodatni oprez. Kod nekih osoba koža iznad vene koja se upalila postane smeđa, veoma je osetljiva i puno lakše puca. U tom slučaju crvena krvna zrnca su već prešla u kožu.

Obavezno takve smeđe mrlje pokažite vašem doktoru, koža je na takvim mestima podložnija infekcijama.

Upala vena na nogama nije nimalo bezazlena, i svaki najmanji signal treba biti dovoljan za posetu lekaru. Samo on može potvrditi jel reč o bezazlenoj upali ili zapaljenju koje nosi rizik od ozbiljnijih komplikacija.

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

POGLEDAJTE SVE O RICINUSOVOM ULJU

ricinusovo ulje

??????