Select Page

EDWARD SCISSORHANDS

FILM EDWARD SCISSORHANDS

 

 

Lična karta filma

 

 

 

Režija: Tim Burton

Producent: Denise Di Novi , Tim Burton

Scenario: Caroline Thompson

Uloge: Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest, Anthony Michael Hall, Kathy Baker, Vincent Price, Alan Arkin itd.

Special Effescts and Make up: Stan Winston

 

Edward Scissorhands je film iz 1990. godine. Primio je pohvale kritičara i bio je finansijski stabilan. Film je dobio brojne nominacije na dodeli Oskara, Britanske filmske nagrade, kao i nagradu Hugo za najbolju dramsku predstavu. Burton i Elfman, čovk koji je bio zadužen za muziku u filmu, smatraju Edwarda Scissorhands-a svojim najosobnijim i najdražim poslom. Veći deo filma se snimao na Floridi u Lutz-u u periodu od 10 marta do 10 juna 1990. godine.

U prvom prikazu vidimo enterijer zamka u kojem živi mladić po imenu Edward. Kao stvorenje starog Izumitelja, koje je gotovo dovršen, sem makaza umesto ruku. Izumitelj ga je školovao kod kuće, i kao rani Božićni poklon mu je napravio ruke od prostetike koje je jedva čekao da mu ugradi kako bi bio konačno dovršen, ali doživi srčani udar baš u tom trenutku i tada Edward ostaje sam i pronalazi razne talente gde je mogao da upotrebi svoje ruke odnosno makaze. Mogao je da šiša žive ograde ali ne i da obavlja ostale, uobičajene funkcije, kao što je da koristi pribor ili da drži času, nekom pomogne a ga pritom ne povredi, naravno ne namerno.

Priča kreće sa scenom gde baka ušuškava svoju unuku u krevet, jer je hladno napolju, na šta mala devojčica postavlja pitanje baki odakle dolazi sneg i zašto on pada. Na to baka seda u svoju fotelju i počinje priču o mladiću koji je imao makaze umesto ruku.

Sve je počelo nekoliko godina nakod smrti Izumitelja. Peg Beggs, lokalna Avonova prodavačica koja je išla od vrata do vrata i prodavala kozmetiku, je posle neuspelog dana ugledala zamak kroz njen retrovizor od automobila i uputila se tamo, puna radoznalosti. Pokucavši na vrata nekoliko puta ne dobivši odgovor, odluči da sama udje. Uputila se ka stepenicama koje su bile vrlo dugačke i odvele su je na tavan koji je bio sav oronuo. Dok je istraživala prostoriju, naišla je na mali kutak sa slamom kao krevetom i nekim parčićima od novina zakačenih iznad istog. Ugledala je siluetu u mračnom čošku prostorije i bez sraha mu prišla. Shvativši da je bezopasan, ponudila mu je da podje sa njom. Peg upoznaje Edwarda sa svojom porodicom: suprgom Billom, sinom Kevinom i tinejdzerkom Kim, gde se ispostavi da se Kim njega plaši.

Zbog velike znatiželje komšija, Beggsovi su napravili roštilj u znak dobrodošlice Edwarda. Većina komšija je bila fascinirana Edwardom osim vernog fanatika Esmeralde i Kiminog dečka Jima. Edward se odužuje svojim komšijama zbog njihove ljubaznosti prema njemu tako što im je  pravio razne figure od žičane ograde. To ga je navelo da okrije da zna i da ošiša pse a kasnije i da stilizuje frizure svojim komšinicama. Joyce, jedna od komšinca se ponudila da mu pomogne u otvaranju svog frizerskog salona. Dok su istraživali salone, Joyce je pokušala da zavede Edwarda, ali ga je uplašila, jer Edward nikad ranije nije imao kontakt sa ženskom osobom, te je samo pobegao. Kasnije je Joyce ispričala svojim komšinicama kako je on nju pokušao da zavede i tako samnjujući poverenje u njega. Banka odbija Edwardu dati kredit jer nema finansijsku istoriju.

Ljubomoran na Kiminu privlačnost prema Edwardu, Jim predlaže Edwardu da obije bravu od kuće njihvih roditelja, kako bi nabavio kombi za njega i Kim. Uz pomoć svojih ruku je sa lakoćom obio bravu ali čim je kročio u sobu, vrata su se zalupila i alarm se oglasio, obaveštavajući policiju. Edward je uhapšen, smatraju da izolacija svih ovih godina je ostavila Edwarda bez imalo osećaja za realnost i zdrav razum. Edward preuzima odgovornost za pljačku, govoreći iznenadjenoj Kim da je to uradio jer mu je ona tako rekla. Svi su ga izbegavali u komšiluku osim porodice Boggs.

Tokom Božića, Edward je pravio ledenu skulpturu koja je ličila na Kim; od velike brzine sečenja, led je leteo kroz vazduh kao sneg, koji komšije nikad nisu videle pre. Kim je oduševljena prizorom i igra po snežnim pahuljicama. Na to nailazi Jim, kada je Edward silazio sa merdevina, nije video Kim koja je stajala iza njega i na Jimov urlik se brzo okrenuo i zamahnuo rukom koja je posekla Kiminu. Jim optužuje Edwarda da je namerno naudio Kim i izbacuje ga iz dvorišta, ali Kim, kojoj je bio dosta Jimove ljubomore raskida sa njim. Edward besno beži odatle, rušivši sve pred sobom.Jedna od komšinica poziva policiju.

Na kraju pas uspeva da ga umiri i upućuje se prema Kiminoj kući kako bi je pronašao. Ona ga moli da je zagrli, ali se plaši da je ne povredi, ona bez sraha se uvuče u njegov zagrljaj. Jim i njegov drugar se opijaju u njihovom kombiju, gde kasnije Jim naredjuje njegovom drugaru da ga vozi kod Kim. Ovaj ga moli da ne vozi u ovakvom stanju ali Jim ne prihvata ne kao odgovor. Kevin se tog trenutka vraćao od Maxa, njegovog drugara, ne znajući šta se dešava. Bio je blizu kuće, kada je Edward ugledao kombi koji ruši sve pred sobom, kako ide prema Kevinu. Istrčava i obara Kevina na sigurno, medjutim u trenutku je zaborao da nema ruke već makaze i pokušavao je da smiri Kevina ali ga je nehotice povredjivao i sekao po licu. Svedoci koji su to gledaju su mislili da ga on namerno napada. Pegg odvlači Kevina kući i govori Edwardu kako i on treba da krene, medjutim Jim skoči na njega i krene da ga tuče, kako bi se odbranio Edward ga poseče po ruci, ustane i uputi se ka zamku.

Isti policajac koji ga je uhapsio samo nekoliko nedelja pre toga ga je jurio do same kapije i pucao u nebo namerno kako bi stanovnici mislili da ga je ovaj ubio, ali je zapravo video da je on veoma nežan čovek i da nikog ne bi povredio bez razloga, te ga pustio da se sakrije u svoje odaje. Kim čuvši pucnjavu, odmah pohita ka zamku da ga pronadje. Na svu sreću pronašla ga živog i na sigurnom ali ne zadugo. Jim ih je pratio sa pištoljem i napada i Kim i Edwarda. Edward odbija da mu se suprotstavi sve dok nije Jim ošamario Kim. Ogorčen, Edawar zabija svoje makaze u Jima i ovaj prolazi kroz prozor i pada na zemlju mrtav. Kim priznaje svoju ljubav prema Edwardu i poljubi ga pre nego što su se razišli. Dok se komšije okupljaju, Kim ih navodi da poveruju da su se Jim i Edward poubijali pokazujući „dokaz“, makaze koje nisu bile u funkciji ali je to bilo dovoljno za komšije da poveruju u njenu priču.

Starija žena završava priču svojoj unucu, otkrivajući da je ona Kim i da više nikad nije videla Edwarda. Preferira da ga ne posećuje, jer su prošle decenije i želi da je Edward seća po njenoj mladosti. Ona misli da je Edward još živ, odnosno besmrtan jer nije od krvi i mesa, i zbog „snega“ koji nastaje od njegovog oblikovanja ledenih skulptura. Na šta je devojčica dobila odgovor odakle sneg dolazi.

 

Šminka i maska filma

 

Za ovu fantastičnu masku je bio zadužen Stan Winston. Kontinuitet se prati kroz ceo film, što mi se dopada jer ima puno ožiljaka po licu i treba to ponoviti iz dana u dan. Takodje mi se dopada ta izveštačenost u licu, beo ten sa podočnjacima, perika i kostim takodje. Sve povrede izgledaju realno. Smatram da nije baš za EKP uradjena maska jer se vide linije gde je radjen ožiljak, posebno na usni. Kostim je fenomenalno odradjen,nemam zamerke. Makaze je Stan lično napravio.  Šminka ostalih glumaca je takodje korektna i prihvatljiva, priliči tom periodu. Takodje treba primetiti taj kontrast u tami i veselim bojama, tok je Edward mračno obučen i živi u mračnom zamku, ostali stanovnici se oblače u pastelnim bojama i kuće i automobili su svi u veselim bojama. Naravno da je taj brilijantan izum od mazaka u centru pažnje ali ne treba da zanemarimo ostalu šminku i kostime: kada je ono crno kožno odelo i kajševe prekrio sa belom košuljom i tregerima, sa onom crnom razbarušenom kosom i bledim tenom.

 

 

 

Seminarski rad

Predmet: Filmografija

Film: „Edward Scissorhands“

Student: Jana Tripković

Profesor:  dr. Maja Volk

Beograd 2019/20 godina

POSTANI I TI MAKE UP ARTIST

Više informacija na telefon 0607237853