Select Page

DRAG MAKEUP - transformacija scenskom šminkom

Drag makeup

Drag makeup pretstavlja transformaciju u kojoj se modelu menja rodni identitet, pa tako osoba muškog pola transformiše u ženu i obrnuto, koristeći se samo tehnikama scenske šminke. Iako danas primenu nalazi najčešće u performans artu i promotivnim i advertajzing kampanjama, koreni i tehnike drag transformacije imaju dugu istoriju u pozorišnoj umetnosti.

U istoriji pozorišta nalazimo veliki broj primera kada ženama nije bilo dozvoljeno da igraju u pozorištu. U antičkoj Grčkoj pozorište se smatralo muškom zabavom i ženske uloge su takodje tumačili muškarci. Iste primere nalazimo u japanskom Kabuki pozorištu ali i u engleskom renesansnom, koje je najbliže pozorištu kakvo danas znamo. U svim ovim primerima nalazimo pojavu transrodnog glumca koji uzima ulogu suprotnog pola, a kostim i šminka kakvu danas znamo kao drag makeup mu pomažu da što bolje dočara ulogu žene koju tumači. Današnji drag makeup najčešće se nalazi u zapadnim civilizacijama u formi performans umetnosti koj nazivamo „drag šou“, gde muškarci na plejbek ili izvode muziku ženskih autora, obučeni kao drag queens, u prevodu dreg kraljice.

Iako je prvobitno značenje reči drag, prvi put pronadjene korišćene u ove svrhe u štampanim medijima 1870, neki izvori tvrde da je akronim reči „dressed as girl“ što se prevodi „obučen kao devojka“, današnje značenje se odnosi i na žene obučene u muškarce, takozvane drag kings.

Uticaj drag makeup-a se u poslednjih nekoliko godina znatno oseća i u trendovima beauty makeup-a. Tehnike šminkanja lica kao što su contouring, baking i ombre obrve zapravo su potekle iz drag šminke i njenog pozorišnog pandana. Konturisanje lica zapravo nije otkrila Kim Kardašijan, transrodni izvodjači su koristili ove tehnike da bi izmenili crte lica već stolećima unazad. Bejking je pozorišna tehnika koja omogućava dugotrajnost šminke na izvodjačevom licu a ombre obrve su drag tehnika koja omogućava drag kraljicama da imaju prirodan izgled obrva iscrtanih iznad skrivenih obrva.

Drag makeup se izučava na kursu scenske šminke na Akademiji Purity, kao tehnika transformacije i scenske umetnosti.

 

POGLEDAJTE VIŠE O MODERNOJ KLEOPATRI

moderna kleopatra

POGLEDAJTE VIŠE O FRIZURI ZA CHANCE MODEL MENAGEMENT

chance model

POGLEDAJTE VIŠE O ŠMINCI STAROG HOLIVUDA

šminka starog holivuda