+381607237853 akademija.purity@gmail.com

DESET NAJPOPULARNIJIH MASAŽA

Deset najpopularnijih masaža

Masaža je lek, zato vam u prilogu dajemo kratak pregled deset najpopularnijih masaža i njihov kratak opis.

1. Relaks masaža je najčešće primenjivana vrsta masaže. Terapeut, uz pomoć ulja ili losiona za masažu, masira površinske spojeve misića dugim glatkim i kružnim pokretima. Ova vrsta masaže je nežna i opuštajuća i savetuje se osobama koje prvi put idu na masažu. Traje 1 sat.

2. Sportska masaža je namenjena sportistima i osobama koje se aktivno bave sportom jer joj je osnovna funkcija sprečavanje povreda i povećanje sportskih mogućnosti. Koristi se kombinacija više tehnika, a pokreti su intezivniji nego kod relaks masaže i orijentisani na istezanje mišića, što povećava njihovu elastičnost. Masaža traje 60 minuta, a parcijalna 30 minuta.

3. Šijacu je japanska masaža gde maser pritiska niz akupunkturnih tačaka i tako deluje ispod nivoa kože i misića, na unutrašnje organe. Time se poboljšava i se stimuliše protok životne energije Či, a sa njenim povećanjem povećava se i mogućnost samoizlečenja. Šijacu povoljno deluje na stres, migrenu, bol u leđima, gojaznost, hronični umor…Radi se preko odeće i na tvrdoj podlozi. Tretman traje oko 45 minuta.

4. Masaža vulkanskim kamenjem radi se tako što se toplo kamenje poređa po telu da bi se ono opustilo i regenerisalo. Terapeut, takođe, može toplim kamenjem masirati napete misiće i ligamente. Masaža vulkanskim kamenjem je odlična za detoksikaciju, protiv stresa i napetosti, reumatskih problema, nesanice, PMS-a itd. Ne preporučuje se trudnicama, srčanim bolesnicima i osobama sa visokim pritiskom. Tretman traje 90 minuta.

5. Aromaterapija je masažna terapija u kojoj se koriste aromatična ulja koja biraju prema problemu, odnosno potrebi koja se tretira masažom. To su obično opuštanje i anti-stres, jer se ova vrsta masaže preporučuje u vezi sa stresom i emocionalnim problemima. Masaža traje 60 minuta.

6. Anticelulit masaža je intenzivna masaža kojom se poboljsava cirkulacija, izbacuju toksini i ojačava tkivo. Traje od 30 do 40 minuta i sprovodi se u seriji od 10 vezanih tretmana, koji započinju nakon menstruacije. Savetuju se bar tri 3 serije. Za ovu masažu koriste se ulja, gelovi i kreme. Nakon masaže, klijent se uvija u foliju i pokriva ćebetom i tako ostaje 30 minuta.

7. Ayurveda je zasnovana na indijskom medicini i ima jako povoljno dejstvo na prevenciju opadanja kose, nesanicu, migrenu, ispravljanje bora i pročišćenje kože i celokupnog organizma. Razlikuju se masaža glave i tela. Masaža glave traje 10-15 minuta, a masaža tela najduže 1sat i 30 minuta. Najbolje je uraditi 7 masaža u nizu.

8. Refleksologija je masaža koja se sprovodi na stoplima, pri čemu se pritiskaju određene tačke kojima se stimuliše rad određenih unutrašnjih organa. Vrlo je opuštajuća i povoljno deluje na stres, poremećaje u varenju, hormonsku ravnotežu, nesanicu, bolove u leđima, PMS, lošu cirkulaciju itd. Traje od 30 do 50 minuta.

9. Limfna drenaža je namenjena povećanju cirkulacije limfe, venske cirkulacije, detokcikaciji i izbacivanju viška tečnosti. Kao takva pogoduje osobama sa proširenim venama i kapilarima, otklanja simptome “teških” nogu , dobra je u prevenciji i otklanjanju celulita i jačanju imunog sistema. Limfna drenaža nije masaža kojom se tretiraju mišići, već poseban postupak za obnavljanje tkivne tečnosti u organizmu. Može se sprovoditi manuelno ili sa aparatom. Tretman traje u proseku 35 minuta, a koliko ih je potrebno uraditi zavisi od stanja, nekad je dovoljno svega par tretmana, a ako je stanje složenije i više od 10.

10. Kraljevska masaža ili tzv. masaža u 4 ruke odnosi se na istovremeno masiranje od strane dva terapeuta, pri čemu jedan od njih kreira pokrete, a drugi ga prati. Tako se postiže balans protoka tečnosti u organizmu i istovremeno opuštanje obe strane tela. Ova masaža objedinjuje relaks masažu, šijacu, aromaterapije, refleksologije itd. Povoljno utiče na opuštanje, uklanjanje stresa i detoksikaciju, a traje 60 minuta.

 

 

 

Studije York Univerziteta za Wellness i spa terapeuta

VIDI OVDE

HRONIČAN BOL U LEĐIMA

PROČITAJ OVDE