+381607237853 akademija.purity@gmail.com

DA LI ZNATE ŠTA JE VITILIGO?

DA LI ZNATE ŠTA JE VITILIGO?

U vreme letnjih meseci jako često možemo da primetimo bele fleke na koži nekih osoba, u pitanju je autoimuno oboljenje kože, a koje se zove vitiligo. Vitiligo je autoimuna bolest u kojoj se pigmentne ćelije razaraju, što ima za rezultat pojavu beličastih pečata bez pigmenta na koži. Bilo koji deo tela može biti zahvaćen.

Najčešća mesta koja zahvata vitiligo su lice, vrat, kapci, nozdrve, areole dojki, genitalije, predeo zatkolene jame i lakatni pregib, mesta povrede ili zone oko mladeža. Kosa takođe može posedeti, što se naziva polioza, a takođe i mrešnjača može da izgubi pigmentaciju.

Vitiligo zahvata oko jedan posto populacije. Kod polovine obolelih gubitak pigmenta počinje pre dvadesete godine života, a kod petine neko od članova porodice već ima vitiligo. Uzrok vitiliga je nepoznat. Ponekad je pratilac fizičke traume kože, opekotina, emocionalnog stresa, a pominje se i više teorija nastanka vitiliga.

Prva teorija govori da pigmentne ćelije koje vode embrionalno poreklo od neuralne kreste usled abnormalnog funkcionisanja nervnih ćelija, gube svoju funkciju. Druga teorija navodi postojanje autoimune reakcije protiv pigmentnih ćelija, a treća autotoksičnost čija je posledica samodestrukcija pigmentne ćelije. Postoji i mišljenje da je vitiligo imunološka bolest koja se može povezati sa autoimunim oboljenjem štitne žlezde, te nivo antitireoglobulinskih antitela i antiTPO antitela ima korelaciju sa težinom kliničke slike i progresijom vitiliga.

Težina kliničke slike vitiliga je različita kod svake osobe. Osobe svetle puti, gubitak pigmenta primete u letnjim mesecima, kada se osunča i potamni pigmentovani deo kože. Osobe tamne kože, pojavu vitiliga registruju bilo kada. U teškim slučajevima gubitak pigmenta zahvata celu površinu tela i ne postoji način da se napravi predikcija toka bolesti. Proces gubitka pigmenta obično nastupa u ciklusima, praćen periodima stagnacije.

Osobe koje imaju ovo oboljenje kože, treba redovno da stavljaju zaštitna sredstva od sunčevog zračenja, sa SPF od najmanje 30.

 

SERUMI ZA NEGU KOŽE

VIDI OVDE

POSTANI PROFESIONALNI ŠMINKER!

Akademiji Purity

VIDI OVDE