Select Page

ŠTA ZNAČI CRVENILO NA LICU? - prepoznajte pojavu crvenila

Šta je crvenilo na licu?

Crvenilo na licu naziva se rozacea, spada u oboljenja sebacealnih tj.lojnih žlezda lica.Može da se pojavi kod osobe gde se rad lojnih žlezda izražajno.Često traje godinama pa čak i doživotno sa različitim simptomima.Javlja se crvenilo kože, ponekad zadebljana sa bubuljicama koje mogu biti gnojne.Osećaj na koži je slično sa blagim opekotinama od sunca koji se smenjuju sa mimikama na licu.Pojedini kozmetički preparati ili kremovi mogu povećati iritaciju kože pa čak i zadebljanje.Osobe sa rozaceom treba da izbegavaju preparate koji isušuju lice.Prilikom pranja lica voda treba da bude mlaka ili hladna a sapun prilagodjen osetljivoj koži.Šminka treba da bude bez mirisa sa zaštitnim faktorom najmanje 15 spf.Topli napici pogoršavaju izgled kože zatim kafa, alkohol, vino i različiti začini.
Lečenje je vrlo kompleksno i individualno.Terapija može biti lokalna sa raznim supstancama kao azelaična kiselina, trepinoina ihtiola.Ponekad treba uključiti i antibiotsku terapiju ako se jako raširi na licu.Dodavanja vitamina i minerala ne daju nikakav efekat.

Rosacea lica se u ranoj fazi može prepoznati kao povremena pojava crvenila, i to nakon prelaska iz nešto hladnijeg u zagrejan prostor ili posle konzumiranja toplijih napitaka i dosta začinjene – ljute hrane. Ipak, crvenilo na licu u tom slučaju brzo prolazi. U nešto kasnijoj fazi crvenilo lica i osetljivost kože stalno su izraženi. Ako se na vreme ne prepozna i ne leci, crvenilo kasnije prate i prošireni kapilari na licu sa karakterističnim sitnim gnojnicama. U najgorem slučaju, javlja se uvećanje, otečenost i crvenilo nosa,prevashodno kod muškaraca, verovatno zato što se oni rede obraćaju lekarima za pomoć kada su dermatološke bolesti u pitanju. Rozacea na licu nije jedina,naime ona može da se pojavi i na vratu, grudima, koži glave ili ušima. Hronična i progresivna rosacea izaziva i promene na oku kao što su konjunktivitis, iritis, iridociklitis, blefaritis, a u težim slučajevima nastaje i bolni keratitis (upala rožnjače), koji može rezultirati razvojem vaskularizacije rožnjače i teškim oštećenjem vida (rosacea keratitis).

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

kurs plazma pen tretmana

ŠTA JE BIOLOŠKI TRETMAN LICA?

šta je biološki tretman