+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ČETIRI TIPA KOŽE

Četiri tipa kože

Kada treba da izaberemo proizvode za negu licu prvo moramo da znamo kojem od četiri tipa kože pripadamo. U nastavku teksta ćemo Vam objasniti karakteristike svih tipova kože.

Normalna koža je termin koji se široko koristi, a odnosi se na dobro izbalansirano stanje kože. T-zona (čelo, jagodice i nos) može biti masna ali generalno su prisustvo vlage i sebuma izbalansirani i koža nije ni  previše masna ni previše suva. Ovakav tip kože ima dobre pore, dobru cirkulaciju krvi, baršunastu, meku i nežnu teksturu i nema nesavršenosti, a i nije osetljiva. A kako normalna koža stari ona postaje suvlja.

Suva koža je termin koji se koristi da bi se opisao tip kože koja proizvodi manje sebuma nego normalna koža. Suva koža ima različite stepene ozbiljnosti i različite oblike koje nije uvek lako razdvojiti. Mnogo više žena pati od suve kože nego muškarci. Problemi vezani za suvu kožu su česti i čine 40% razloga odlaska kod dermatologa.

Vlažnost kože zavisi od snabdevanja vodom dubljih slojeva kože i od znojenja. Zatezanje i grubost kože često ukazuju na suvu kožu. Starije žene sa suvom kožom imaju izraženije bore i linije, a što smo stariji, suva koža postaje još suvlja. Blago suva koža može biti zategnuta, slaba, gruba i da izgleda beživotno. Elastičnost kože je, takođe, niska. Ovaj tip kože osetljiviji je na iritacije, crveniji i sa većim rizikom od infekcija.

Termin masna koža se koristi da opiše tip kože sa pojačanom proizvodnjom sebuma. Prekomerna proizvodnja je poznata kao seboreja. Uzroci masne kože su genetika, hormonalne promene i disbalans, određeni lekovi, stres i komedogena kozmetika. Masna koža je sklona nesavršenostima. Masna koža je jasno prepoznatljiva po proširenim, jasno uočljivim porama, sjajna je, deblja je i krvni sudovi nisu toliko uočljivi, a takođe, masna koža je sklona komedonima (sa crnim i belim vrhom) i različitim oblicima akni. Sa blagim oblikom akni, značajan broj komedona se pojavljuje na licu i često na vratu, ramenima, leđima i grudima. Problemi sa aknama se često javljaju u T-zoni, a posebno u pubertetu.

Kod kombinovane kože, tipovi kože variraju u T-zoni i na obrazima. Takozvana T-zona može prilično da se razlikuje – od veoma uske zone do šireg predela. Karakteristike kombinovanog tipa kože su masna T zona, proširene pore u tim predelima, a normalni i suvi obrazi.

 

RAZLIČITI TIPOVI KOŽE - sa nastave na predmetu Primenjena kozmetologija I

tipovi kože

VIDI OVDE

UČITE O PROFESIONALNOM PRUŽANJU USLUGA IZ OBLASTI ESTETIKE I KOZMETOLOGIJE PROLAZEĆI DVADESET MODULA O NEZI LEPOTE

tipovi kože

VIDI OVDE

TRETMAN ZA DEHIDRIRANU KOŽU

tretman dehidrirane kože

VIDI OVDE