+381607237853 akademija.purity@gmail.com

ČAKRE - ENERGETSKI CENTRI

Čakre – energetski centri

Priča o čakrama je priča o energiji. Čakre su stovarišta i prenosioci univerzalne energije i svaka od čakri predstavlja posebnu frekvenciju u univerzumu. One su u sadejstvu sa elektromagnetnim poljem i transformišu ga u energiju koja održava naše živote. Čakre su tačke za raspodelu energije. Čovek ima sedam glavnih čakri koje su raspoređene duž kičmenog stuba.

Sedma čakra – sahasrara – (“tačka bogova“) je na glavi u predelu temena. Ona nam je veza sa čistom kosmičkom energijom. Iz nje dobijamo želju da se doživi „božansko“. Žlezda kojom ona upravlja je epifiza, zatim lobanja, moždana kora, desno oko. Područje ponašanja i ljudskog razvoja – transcedentnost, nadsvest, duhovna volja.

Šesta čakra – ajna (adžna)- je između obrva i predstavlja tačku prijema mentalne energije (“treće oko“). Njena sposobnost je imaginacija, napuštanje svakodnevne realnosti i stapanje sa širom stvarnošću. Upravlja hipofizom (koordinacija ostalih endokrinih žlezda, luči hormon rasta i hormone koji kontrolišu količinu mokraće i kontrakcije materice za vreme porođaja), zatim čelo, uši, nos, levo oko, baza lobanje, moždina, nervni sistem. Osobine koje podstiče su intuicija, intelekt, pronicljivost.

Peta čakra – višudha – se nalazi u predelu grla. Ona percipira energiju oblika. Ona je naš glas kreativnosti i govori nam kako da se prihvati sopstvena originalnost. Upravlja štitnom žlezdom (stvara hormone koji upravljaju metabolizmom i regulišu temperaturu tela), rukama, šakama, vratom, ustima, glasom, plućima, vratnim pršljenovima, respiratornim sistemom.

Četvrta čakra – anahata- je srčana, ona prima energiju osećanja. Ona je čakra ljubavi koja kreće iz mesta radosti koje se nalazi u svima nama. Žlezda kojom upravlja je timus (tu sazrevaju t-ćelije odgovorne za autoimune bolesti), zatim srce, donji deo pluća, grudi, dojke, grudni pršljenovi, cirkulacija krvi. Osećanja kojima upravlja su ljubav, saosećanje, humanitarni posao.

Treća čakra – manipura – je oko sunčevog spleta i odgovorna je za prijem energije volje. Ona nam služi da budemo samouvereni u pozitivnom smislu, da budemo svesni sopstvene moći i da sebe shvatimo kao jedinku izdvojenu iz sveta koja je sposobna da ostavlja dobar utisak na okolinu. Principi, etika, uverenja, samokontrola su povezani sa ovom čakrom. Žlezda kojom upravlja je pankreas (učestvuje u varenju hrane i luči hormone insulin i glukagon koji regulišu glukozu u krvi), zatim slabinski pršljenovi, želudac, žučna kesa, jetra, dijafragma, nervni sistem. Osećanja kojima upravlja su emocionalna energija, želja, lična snaga.

Druga čakra – svadhistana – nalazi se oko polnih organa, prijemnik je seksualne i stvaralačke energije. Njen primarni nagon je potraga za zadovoljstvom. Sa njom su povezani osećanje privlačnosti, svet čula i uživanje. Upravlja gonadama, karlicom, polnim organima, reproduktivnim sistemom, stomakom, krstima, slabinskim pršljenovima. Osećanja: životnost, pokret, polno izražavanje, veza sa tlom.

Prva čakra – muladara – je u temelju, osnovi kičme. Kroz tu čakru ulazi energija života. Ona je koren bića i najdublja veza sa telom i zemljom. Primarni nagon vezan za nju je opstanak. Put zdrave prve čakre traži dvosmernu vezu sa prirodom, odnosno da nađemo mesto na Zemlji koje najviše odgovara našem telu. Upravlja nadbubrežnim žlezdama (one stvaraju steroidni hormon, koji učestvuje u regulisanju šećera, soli i vode u organizmu, određuje karakter i raspodelu dlaka po telu. Iz srži se luči adrenalin i noradrenalin, koji pri uzbuđenosti, fizičkom i umnom opterećenju povećavaju dotok krvi u mišiće, pluća, srce), nogama, stopalima, polnim organima, anusom, bubrezima.

 

AKUPRESURA POMAŽE KOD GLAVOBOLJE

KOD GLAVOBOLJE

VIDI OVDE

SEMINAR REFLEKSOTERAPIJA STOPALA održaće se na Akademiji Purity 19.11. od 13h-17h PRIJAVE SU U TOKU!

refleksoterapija stopala

VIDI OVDE