+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Azelainska kiselina

Azelainska kiselina

Azelainska ili azelaična kiselina, kako se još naziva je prirodna kiselina koja potiče iz žitarica – ječma, pšenice i raži. Da budemo precizniji, ona pripada grupi dikarboksilnih kiselina koje još uključuju adipinsku kiselinu, sebacinsku kiselinu i druge.

Azelaičnu kiselinu takođe proizvode i kožni mikrobiomi – mikroorganizmi kao što su gljivice i bakterije koje normalno žive na našoj koži.

Ona je sjajan način da se uklone bubuljice, fleke na licu, ožiljci od bubuljica. Kreme sa azelaisnkom kiselinom obično su tretman koji se prepisuje osobama koje imaju problem sa rozaceom.

Azelainska kiselina ima antibakterijska, keratolitička, komedolitička i antioksidantna svojstva.

Kako azelainska kiselina koristi našoj koži i šta su ova svojstva:

  • antibakterijska svojstva znače da se efikasno bori protiv bakterija
  • keratolitička svojstva odnose se na sposobnost azelaične kiseline da ljušti i uklanja površinski sloj kože i mrtve ćelije.
  • komedolitička svojstva podrazumevaju sposobnost sprečavanja nakupljanja prirodnih ulja pod kožom, stvaranje komedona i ubrzavaju uklanjanje mrtvih ćelija sa kože
  • antioksidantna svojstva odnose se na karakteristiku azelaične kiselina da se bori protiv slobodnih radikala

Iako se najčešće koristi protiv rozacee, azelainska kiselina je zapravo vrlo moćno sredstvo protiv akni, a dok su naučnici proučivali kako deluje protiv bubuljica, ispoljilo se još jedno njeno sjajno svojstvo i pokazala se odličnom i kod fleka i ožiljaka na licu.

Kada govorimo o upotrebi azelaične kiseline, onda govorimo o njenoj površinskoj primeni. Sama kiselina bila bi prejaka, pa se koristi u manjem procentu – 15 i 20% . Obično se radi o kremama i gelovima sa ovom kiselinom. Da bi imala sva ova svojstva, ona mora da ima odgovarajući nivo pH vrednosti da bi radila. Uglavnom je formulisana sa pH vrednošću 4,9.

Azelaična kiselina protiv bubuljica

Dermatolozi tvrde da ona sprečava razvoj bakterija koje izazivaju akne (Propionibacterium acnes). Takođe, deluje na ćelije koje stvaraju folikule menjajući način na koji oni sazrevaju i obnavljaju se. Na taj način ona smanjuje začepljenje pora i sprečava nastanak mitisera ali i gnojnih bubuljica.

Efikasan tretman protiv rozacee

Verovatno je ova kiselina najpoznatija osobama koje pate od rozacee – hroničnog poremećaja na koži koji je karakterističan po mreži proširenih kapilara koji se šire po licu i daju mu crven izgled. Azelainska kiselina je primarni tretman protiv ove pojave i studije su pokazale da površinski tretmani sa 15% ove kiseline daju fantastične rezultate za 6 meseci. U kombinaciji sa nekim antibioticama, efikasnost je povećana. Jače tretmane od 15% prepisuje dermatolog.

Azelainska kiselina protiv fleka na licu

U slučaju hiperpigmentacije, ispostavilo se da ova kiselina selektivno cilja hiperaktivne melanocite odnosno ćelije koje proizvode tamni pigment. Sa druge strane, ćelije koje nisu hiperaktivne ostavlja gotovo netaknutim. Zato je vrlo čest izbor kada se traži tretman za izbeljivanje lica.

Za fleke na licu i melazmu često se koristi hidorhinon kao aktivni sastojak i kao standardni tretman koji smanjuje proizvodnju melanina. Međutim, ovo organsko jedinjenje se povezuje sa nekim sporednim nemilim efektima i u mnogim zemljama je zabranjeno njegovo korišćenje. Dobra vest je da je azelaična kiselina za fleke na licu u jednoj studiji pokazala apsolutno iste efekte kao i hidrohinon.

 

BIOLOŠKI TRETMAN LICA - PRIMENA PREPARATA SA VOĆNIM KISELINAMA

Biološki tretman lica

VIDI OVDE

TROGODIŠNJE STUDIJE YORK UNIVERZITETA - SMER ESTETIČAR- KOZMETIČAR

VIDI OVDE

URADITE SAMI - NEGA MASNE KOŽE TOKOM LETA

Azelainska kiselina

VIDI OVDE