Select Page

Antibiotici i preparati za aknoznu kožu

Antibiotici i preparati za aknoznu kožu

Za lečenje akni koriste se razni gelovi, losioni, kreme i drugi preparati za aknoznu kožu. Različiti preparati deluju na drugačiji način. Uvek pročitajte uputstvo za upotrebu priloženo u pakovanju, jer način primene, mere predostrožnosti i sl. nisu isti za sve proizvode. Za topijske preparate važi da ih treba primenjivati na celoj površini kože pod aknama, a ne samo na akne pojedinačno.

Benzoil peroksid

Ovo je veoma čest topijski lek. Deluje na tri načina – ubija bakterije, smanjuje upalu i pomaže otčepljivanje pora. Stoga, često je delotvoran u uklanjanju upaljenih akni i mitesera. Može se bez recepta kupiti u apotekama. Ima ga pod raznim imenima (u zavisnosti od proizvođača preparata) i u različitim procentima rastvora: 2,5%, 4%, 5% i 10%.
Benzoil peroksid:

  • Deluje najbolje ako kožu operete 20-30 minuta pre upotrebe.
  • Može izbeliti kosu, posteljinu ili odeću ako dođu u kontakt s njim.
  • Najčešće izaziva blagu iritaciju kože. Ako vam iritira kožu, prestanite da ga koristite dok iritacija ne prođe. Zatim pokušajte ponovo sa blažim rastvorom, ili skratite vreme primene na koži pre nego ga sperete. Da bi sprečili iritaciju kože, sledeće može pomoći:

– Na početku koristite najblaži rastvor. U većini slučajeva 2%-ni rastvor deluje isto tako dobro kao i 10%-ni, ali izaziva manje iritacije. Ako želite da koristite jači rastvor, učinite to postepeno.
– Koristite vodeni rastvor umesto alkoholnog.
– Na početku, primenite preparat jednom dnevno i sperite ga nakon nekoliko sati.
– Postepeno produžavajte vreme primene preparata na koži.
– Nastojte da primenjujete preparat dva puta na dan, kada se na njega naviknete.

Retinoidi

Deluju dobro na otčepljivanje pora. U njih spadaju adapalen, tretinoin i izotretinoin, i mogu se naći na tržištu pod raznim imenima. Delimično deluju i na smanjenje upale. Zbog toga se često koriste rano u lečenju akni da bi pomogli otčepljivanje pora i za lečenje mitesera i blago upaljenih akni. Za retinoide vam treba lekarski recept. Kada koristite topijski retinoid:

  • Možete dobiti crvenilo i ljuspanje kože, koje se vremenom smiruje.
  • Akne se ponekad prvo pogoršaju, pre nego što počnu da isceljuju.
  • Koža može postati osetljivija na sunčevu svetlost. Zato je bolje preparat naneti noću, a sprati ga ujutro. Krema za sunčanje vam takođe može pomoći ako ste izloženi suncu.
  • Najčešći neželjeni efekti su peckanje, iritacija i sušenje kože. Zato vam može biti savetovano da u početku koristite slabije preparate koje ćete ređe nanositi i na kraće vreme.
  • Nemojte ih koristiti ako ste trudni ili ako planirate da zatrudnite jer postoji blagi rizik od štetnog delovanja na nerođene bebe. Razgovarajte sa lekarom o kontracepciji ako je neophodno.

Topijski antibiotici

Postoje razni topijski antibiotici. Oni smanjuju broj bakterija i smanjuju upalu. Međutim, imaju malo uticaja na otčepljivanje pora. Zato su uglavnom veoma dobri u lečenju upaljenih akni, ali miteseri mogu ostati. Za njih vam je potreban recept. Mogu da izazovu blagu iritaciju, ali generalno izazivaju manje neželjenih efekata od drugih topijskih preparata.

Azelainska (azelaična) kiselina

Ređe korišćen način lečenja koji uglavnom deluje na otčepljivanje pora. Dakle, kao i retinoidi, dobra je za uklanjanje mitesera. Ima nešto efekta i na smanjenje upaljenih akni, ali verovatno ne toliko kao antibiotici ili benzoil peroksid. Ipak, izaziva manje iritacija od benzoil peroksida.

Kombinacije

Neki preparati sadrže kombinacije sastojaka. Na primer, benzoil peroksid plus antibiotik, ili retinoid plus antibiotic. Ovakve kombinacije mogu imati bolje dejstvo nego svaki sastojak posebno.

POSTANI MAKEUP ARTIST

20160420_203158

POSTANI PROFESIONALNI FRIZER

kurs za frizera