Select Page

ALERGIJSKE REAKCIJE NA ODEVNE PREDMETE

Alergijske reakcije na odevne predmete

Alergije na odevne predmete su češće nego što se misli. Nekoliko sati do nekoliko dana od oblačenja neadekvatne garderobe, može se pojaviti alergijska reakcija u vidu svraba, crvenila, suvoće ili mehurića na koži.

Pamučna garderoba je od prirodnog vlakna, meka i najređe izaziva alergijske rekcije. Ukoliko se ipak pojavi alergijska reakcija na pamuk, najčešće je uzročnik formaldehid pomoću koga se pamuk čuva od propadanja i parazita. Zbog ove činjenice ne treba nositi novu garederobu koja se prethodno ne opere. Pranjem na visokoj temperaturi smanjuje se količina formaldehida. Pacijenti koji su alergični na formadehid ne bi trebalo da nose garederobu otpornu na gužvanje, a to je najčešće kombinacija pamuka i spandexa (likre). Poželjna je garderboba koja može da se pere na visokoj temperaturi zbog prisustva grinja i prašine, životinjskih dlaka ili polena.

Vlakna vune, sintetike i najlona mogu izazvati vrlo neprijatne reakcije. Razlozi tome veoma često mogu biti: elastin, ostaci metalne prašine vezani tokom procesa proizvodnje, zadržavanje sapuna ili prezervativi (supstance koje služe za održavanje svojstava tkanine tokom lagerovanja).

Vuna, može biti alergen sama po sebi ali je mnogo češća reakcija kože na alkohol kojim se vuna obrađuje – lanolin. Istovremeno, vuna je materijal koji zadržava veliku količinu prašine, polena i sličnih alergena. Kod osoba sa osetljivom kožom, može se pojaviti neprijatnost u vidu peckanja ili svraba na vuneno tkanje ali to ipak nije prava alergijska reakcija.

Svila, veoma retko izaziva alergiju. Ona je lagana, prozirna i omogućava koži dobru regulaciju telesne temperature.

Poliester je sintetičko vlakno kao što je akril, najlon, spandex. Koristi se u čarapama, suknjama, donjem vešu i često izazivaju iritaciju. Iritacija može biti uzrokovana samim materijalom ili fabričkim dodacima.

Faktori koji pojačavaju alergijske reakcije na garderobne predmete su gojaznost, pojačano znojenje, uska odeća kao i razna oštećenja kože.

Da bi se ispitala alergijska reakcija na navedene materijale rade se epikutani testovi za čije tumačenje je potrebno 48h od momenta postavljanja testa na kožu leđa pacijenta.

KURS ZA KOZMETIČARA I NOVO - namenjen je svima onima koji žele da započnu edukaciju u oblasti kozmetike i kozmetologije

kurs za kozmetičara

EKCEMI KOD DECE

Ekcemi kod dece