Select Page

Alergija na sunce – sve što treba da znate!

,

Alergija na sunce ili fotoalergijska dermatoza je oboljenje koje nastaje zbog povećane osetljivosti kože na dejstvo UV zraka. Fotodermatoze predstavljaju odgovor imunog sistema čoveka tačnije autoimmune reakcije na dejstvo sunčeve svetlosti i UV zraka. Nakon izloženosti suncu ćelije kože menjaju svoju proteinsku strukturu pa ih ćelije imunog sistema prepoznaju kao antigene usled čega dolazi do alergijske reakcije. Kod većine ljudi alergičnih na sunce alergijske reakcije ispoljavaju se već od proleća ako se nezaštićena koža izloži suncu. Međutim, kod osoba sa ozbiljnijom formom bolesti, kožna reakcija može nastati i tokom zimskih meseci. Kod njih se može razviti i anafilaksa ukoliko se dovoljno kože izloži suncu. Alergije na sunce su mnogo češće kod žena i kod osoba koje imaju osetljivu kožu i svetliji ten.

Podela alergijskih reakcija i simptomi su:

Primarne – Idiopatske:

Polimforna Svetlosna Erupcija – Simptomi su svrab, crvenilo kože, osip, otok kao kod ujeda insekata, javljaju se nakon nekoliko sati izloženosti kože sunčevim zracima i to u predelu pregiba ruku i nogu, zatim na spoljašnjoj strani ruku kao i na donjem delu vrata. Alergijska reakcija se povlači posle nekoliko dana ako koža nije često i dugo pod dejstvom sunčevih zraka.

Alergija na sunce: Polimorfna svetlosna erupcija

Aktinični Prurigo  – Najučestalija alergija na sunce. Simptomi su pojava čvorova i oderotina na celokupnoj površini kože bez obzira da li su njeni delovi bili izloženi suncu ili ne. Simptomi su propraćeni vrlo intenzivnim svrabom i sporo se povlače pa je terapija lekovima neophodna.

Alergija na sunce: Aktinični prurigo

Solarna Urtikarija ili Koprivnjača – Alergijska reakcija koja nastaje nakon nekoliko minuta izloženosti kože sunčevim zracima. Simptomi su crvenilo, svrab, plihovi, a mnogi ih mešaju sa opekotinama. Simptomi se povlače u roku od jednog dana ukoliko se alergična osoba ne izlaže previse suncu.

Alergija na sunce: Solarna urtikarija/koprivnjača

Hydroa Vacciniforme – Simptomi su vrlo slični kao kod pojave boginja i javljaju se kod male dece. Na koži se stvaraju mehurići i crvenilo praćeno svrabom koji mogu da prouzrukuju nastanak ožiljaka kao i boginje.

Alergija na sunce: Hydroa vacciniforme

Sekundarne alergijske reakcije:

Fotoalergijska erupcija – Ne nastaje samo used preosetljivosti kože na sunce već i zbog upotrebe raznih preparata. Fotoalegijska reakcija nastaje upotrebom kozmetičkih proizvoda krema, parfema pudera itd. Ovi preparati sadrže određene hemijske supstance koje u dodiru sa sunčevim zracima izazivaju fotoalergijske reakcije. Takođe, razni lekovi mogu biti uzrok pojave ove alergije, a to su različiti antibiotici, dovicin, fenotiazini, antibebi pilule itd. Simptomi su fotoalergijske reakcije tzv. milija. Milije nastaju usled začepljenja znojnih žlezda , a po izgledu su slične malim čvrstim bubuljicama i ne prati ih svrab.

DSCN8635

Zaštita od alergija na sunčeve zrake:

Neophodno je preventivno koristiti Demi Make Up toniranu kremu iz Purity nanotehnološke kozmetičke linije sa zaštitnim faktorom SPF 50 koja će štiti vašu kožu od alergijskih reakcija. Nanosi se u tankom sloju na predelu lica, vrata i dekoltea.Osim što štiti od UV zračenja, visokim faktorom, ova krema takodje pokriva sitne nedostatke na koži, ali još važnije hidrira je i hrani.

Alergija na sunce: Prevencija i zaštita

Najbolji način zaštite je izbegavanje izlaganja kože na jakom suncu kao i njeno pokrivanje i zaštita. Svi koji imaju alergiju ne bi trebalo da se sunčaju u periodu između 11 i 17 časova. Treba koristiti sredstva za sunčanje koji sadrže UV-A i UV-B zaštitne faktore kao i blokatore koji onemogućavaju prodiranje sunčevih zraka u kožu oznaka SB na preparatima. Preparate treba nanositi pola sata pre sunčanja i mazati ih na svaka dva sata. Neophodno je koristiti barem SPF 20 ili SPF 30 zaštitni faktor.

Osobe koje su sklone Fotoalergijskoj Dermatozi treba takođe da izbegavaju upotrebu solarijuma, jer i solarijum može izazvati alergiju na koži. Da bi se odredio lek za alergiju na sunce, potrebno je uraditi anamnezu kože i utvrditi tip i stanje alergijske reakcije iako se uglavnom preporučuju antihistaminici za lečenje alergije na sunce neophodno je obratiti se dermatologu.

Nije loše napomenuti da promene na koži u vidu belih fleka od sunca ili hiperpigmentacija nisu alergena pojava i ne tretiraju se isto kao alergija na sunce.

Skills

Posted on

July 11, 2016