+381607237853 akademija.purity@gmail.com

AKNE I SUNČANJE, DA ILI NE?

 Akne i sunčanje, DA ili NE?

Sunce u umerenim količinama je dobro, kako za kožu, tako i za vaše raspoloženje. Preterano izlaganje suncu nije dobro za bilo koji tip i stanje kože. To uključuje i kožu sklonu aknama. Nezaštićena izloženost kože suncu može da pogorša akne. Stoga bi odgovor na pitanje da li akne i sunčanje mogu da idu zajedno, bio da, ali samo kada sunce nije jako i ako smo prethodno dovoljno zaštitili kožu.

Postoje i pozitivni efekti sunčeve svetlosti. Visoke temperature takođe stimulišu cirkulaciju i perspiraciju, a povećana perspiracija, kada se dobro kontroliše, može da pomogne u tome da se suvišne masnoće izbace na površinu kože i da se očiste pore. Neke osobe sa aknama ili sa simptomima masne i problematične kože zapažaju da im se stanje kože poboljša, kada provode malo vremena na suncu.

Ne mora da znači da će različitim osobama sa aknoznom kožom prijati izlaganje suncu. Nekima će se stanje poboljšati, nekima pogoršati. Za ovo postoji nekoliko potencijalnih razloga:

– sunce izaziva isušivanje kože tako da je čak i masnoj koži potrebna hidratacija. Kada se usled preterane izloženosti Suncu koža isuši, lojne žlezde počinju ubrzano da luče sebum koji koži daje potrebnu masnoću, a preterana proizvodnja sebuma dovodi do seboreje.

– još jedna posledica isušivanja kože jeste keratinizacija. Ovo podrazumeva očvršćavanje ćelija kože na njenoj površini. To ometa prirodne procese kojim se mrtve ćelije kože odbacuju i sprečava lučenje sebuma iz pora. Zbog ovoga se razvijaju komedoni.

– proizvodnja znoja se ubrzava kada je vreme toplije, kao i brzina kojom se on degradira na površini kože. Ovo stvara okruženje u kojem se akne šire.

– sunčeva svetlost takođe može da pokrene posebnu vrstu akni poznatih kao AKNE AESTEVALIS. Ovo se dešava kada se UV zraci kombinuju sa hemikalijama koje se nalaze u određenim preparatima za negu kože i zaštitu od sunca i pokreću alergijsku reakciju.

– izloženost suncu takođe može da stvori hiperpigmentacije na mestima gde su bile akne ili ožiljci od akni

Da biste se zaštitili od sunca, potrebno je da koristite preparate sa oznakom SPF i to one koji su posebno formulisani za aknoznu i masnu kožu, a koji imaju laganu teksturu i SPF faktor 30 i 50.

PRIPREMA KOŽE ZA SUNČANJE

priprema kože za sunčanje

VIDI OVDE

KAKO PREKRITI NEPRAVILNOSTI NA KOŽI - mali trikovi u šminkanju

Kako prekriti nepravilnosti na koži

VIDI OVDE

ZDRAVOM HRANOM DO ZDRAVE KOŽE

ZDRAVOM HRANOM DO ZDRAVE KOŽE

VIDI OVDE