Select Page

12 ISTINA I ZABLUDA O DEPILACIJI

12 istina i zabluda o depilaciji

Depilacija je odavno postala nezaobilazni tretman ulepšavanja, a depilacija voskom i dalje je jedna od najpouzdanijih metoda. Postoje naučni dokazi da kada se depilacija radi redovno, vremenom dovodi do slabljenja korena dlake i vidnog smanjenja broja novoizraslih malja. Naravno, uvek postoje neke zablude kada je u pitanju nega tela, a mi vam u ovom tekstu osvetljavamo 12 istina i zabluda o depilaciji.

Bez obzira koju od mnogih vrsta depilacija izaberete najvažnije je da se odradi stručno da bi se izbegle povrede kože, nepravilno čupanje i urastanje dlake. Između toplog i hladnog voska preporučuje se hladni, jer je mnogo sigurniji u pogledu higijene, manje dovodi do iritacije i daje efekat nežne, sjajne, glatke kože.

Mana depilacije hladnim voskom je što je bolnija od čupanja dlaka toplim voskom, ali infekcije kože i upale folikula dlake zbog depilacije mnogo su češće kada se koristi topli vosak. Ako želite da izbegnete bilo kakav bol onda preostaje skidanje dlaka brijačem ili uz pomoć krema za depilaciju.

Mnoge zablude vezane su za uklanjanje neželjenih malja. Šta je od svega toga istina, a šta zabluda?

1. Ko stalno brije noge imaće više malja posle četrdesete?

ZABLUDA Imaće uvek isti broj dlaka, jer je broj pora iz kojih rastu dlake uvek isti.

2. Za uklanjanje dlaka sa nogu ne treba koristiti muški brijač?

ISTINA Muški brijač ima samo vertikalan žilet pa se njime teže rukuje. Brijači za žene imaju iskošene žilete kojima se lakše uklanjaju i dlake na osetljivijim zonama (ispod pazuha ili na preponama).

3. Brijanjem i korišćenjem kreme za depilaciju postiže se isti efekat?

ISTINA I u jednom i drugom slučaju dlake se skidaju do nivoa kože, s tim što krema ima za nijansu jači efekat, pa dlake nešto sporije rastu.

4. Voskom i aparatom za depilaciju se postiže isti efekat?

ZABLUDA Voskom se dlake čupaju direktno iz korena, a aparat obavija dlake i potom ih čupa i istovremeno slab koren, pa dlake vremenom postaju tanje.

5. Ako se dlake izbele hidrogenom, ne treba ih uklanjati?

ZABLUDA Pod dejstvom hidrogena omotač dlake postaje širi i dlake, iako svetle, postaju primetnije.

6. Pre skidanja dlaka voskom noge treba posuti talkom?

ISTINA Talk istovremeno olakšava skidanje malja i štiti kožu od pretoplog voska. Preporučljivo je da se i posle depilacije noge pospu talkom.

7. Dlake treba skidati posle tople kupke?

ISTINA Na toploti se pore šire i dlake se lakše uklanjaju.

8. Dlake se najbolje skidaju ujutru?

ISTINA Ujutru su nervni završeci još “obamrli” pa se bol manje oseća. Takođe, noge su ujutru odmorne pa zato lakše podnose depilaciju.

9. Dlake leti brže rastu?

ISTINA Sunce izaziva širenje krvnih sudova, veći priliv krvi do korena dlaka i njihov brži rast.

10. Pre depilacije treba uraditi piling kože?

ISTINA I ZABLUDA Piling je preporučljiv jedino ako se dlake skidaju voskom. Ali, ako koristite brijač ili kremu, tada istovremeno uklanjate i izumrle ćelije kože pa nema potrebe da se dodatno radi piling.

11. Dlake koje urastaju u kožu su iščupane u pogrešnom smeru?

ISTINA I ZABLUDA U svakom slučaju nisu dobro iščupane.Ali, ovaj problem ćete rešiti ukoliko nekoliko dana nakon depilacije (kada dlake počnu da rastu) prilikom tuširanja grubom rukavicom za telo dobro istrljate kožu nogu. A sledeći put, pre depilacije, takođe istrljajte kožu praveći kružne pokrete.

12. Dlake sporije rastu kada se skidaju voskom u salonu nego voskom za samostalnu upotrebu?

ISTINA I ZABLUDA – Razlika je u tome što su kozmetičarke veštije, te stoga brže i ravnomernije uklanjaju dlake sa svih delova nogu.

MANIKIR, ESTETSKI PEDIKIR I DEPILACIJA - Naučite sve o stručnom izvođenju ovih tretmana na našem kursu

manikir 2

Tretman depilacije regije po Vašem izboru možete zakazatu u salonu Akademije Purity

depilacija