Select Page

ZNAČAJ BIOAKTIVNIH SUPSTANCI ZA KOŽU

SEMINARSKI RAD

ZNAČAJ BIOAKTIVNIH SUPSTANCI ZA KOŽU

 

SADRŽAJ

 

 1. Uvod
 2. Značaj aloe za kožu
 3. Značaj nevena za kožu
 4. Značaj kantariona za kožu
 5. Značaj bršljena za kožu
 6. Značaj centele za kožu
 7. Značaj algi za kožu
 8. Zaključak

 

1.UVOD

 

Tradicionalni kozmetički proizvodi imaju za cilj da održe, ulepšaju ili poprave izgled kože. Savremeni kozmetički proizvodi, pored ove tradicionalne uloge, imaju bioaktivno dejstvo, kompatibilni su sa kožom, bezbedni za primenu i utiču na očuvanje zdravlja kože. Zbog toga se u sastav kozmetičkih proizvoda uvode ››kozmetički aktivne supstance‹‹, a proizvodi postaju bioaktivni. Evidentan je veći broj kompanija koje intezivno rade na razvoju i primeni kozmetički aktivnih materija. Aktivni sastojci sintetskog porekla u ovim proizvodima se danas sve češće zamenjuju prirodnim komponentama, koje su znatno prihvatljivije od strane organizma.

Sa druge strane, efikasnost savremenih kozmetičkih proizvoda uglavnom podrazumeva multifunkcionalnost. Navedeni zahtevi nameću proizvođačima kozmetičkih sirovina i preparata stalno usavršavanje formulacija postojećih emulzionih nosača za kozmetički aktivne supstance, upotrebu novih sirovina i tehnologija za izradu preparata, kao i razvoj potpuno novih nosača aktivnih komponenti i veliki broj različitih izvora i koncepta za dobijanje kozmetički aktivne supstance [1].

Obzirom da ovi proizvodi još uvek ne podležu strogim zakonskim propisima po pitanju kvaliteta i efikasnosti, kao i to da na tržištu postoje proizvodi čija delotvornost nije dokazana, predmet ovog rada je priprema kozmetičkih proizvoda na bazi prirodnih bioaktivnih komponenata, njihova efikasnost i bezbednost topikalne primene na koži.

Kod bioaktivnih proizvoda, pored nosača kao pomoćne komponente, važnu ulogu imaju i bioaktivne supstance. Prve aktivne materije koje su korišćene u kozmetici su biljnog porekla. Povoljno dejstvo lekovitog bilja na kožu i sluzokožu potiče od biološki aktivnih sastojaka, pa su kozmetički najaktivnije biljne materije: flavonoidi, terpeni, glikozidi, saponini, tanini, organske i neorganske kiseline. Ova jedinjenja, naneta na kožu, izazivaju omekšavanje epiderma, poboljšanje cirkulacije krvi i prokrvljenje perifernih kapilara, bržu epitelizaciju i regeneraciju kože, ideluju adstrigentno, antiseptično, antiflogistički. Posebnu pažnju privlače supstance izolovane iz biljaka kao što su: bisabolol (iz kamilice), fitosterini, esencijalne masne kiseline itd. Aktivne materije u biljnim ekstraktima uglavnom deluju sinergistički.

 

 1. ZNAČAJ ALOE ZA KOŽU

 

Aloe vera gel, koji se dobija odgovarajućim postupcima iz parenhimskih ćelija svežih listova. Aloe vera (Liliaceae), široko se koristi u tretmanu rana i opekotina. Glavni sastojci gela su polisaharidi (npr. acemanan, glukomanan, pektini, hemiceluloza) i voda. Prisutni su i lipidi, steroli, aminokiseline, tanini, enzimi i manoza-6-fosfat. Aloe vera gel pomaže zarastanje rana direktnom stimulacijom fibroblasta i makrofaga. Fibroblasti, delovanjem polisaharida dominantno izgrađenih od manoze, kao i delovanjem manoza-6-fosfata, intenziviraju sintezu kolagena i proteoglikana. Acemanan stimuliše makrofage da luče fibrogene citokine, a direktnim vezivanjem za faktore rasta povećava njihovu stabilnost .

Terapijskom delovanju doprinose hidrirajući efekat, stimulacija migracije epitelnih ćelija i inhibicija metabolizma arahidonske kiseline. Meta analiza nekoliko manjih studija pokazala je da bi Aloe vera gel mogao da bude efikasan u lečenju opekotina I i II stepena . Zbog osetljivosti na enzimsku, oksidativnu i mikrobiološku degradaciju, koristi se svež gel ili 152 BLP koji sadrže 10-70% svežeg gela. Prijavljena neželjena delovanja su kontaktni dermatitis, akutna bulozna alergijska reakcija i kontaktna urtikarija. Osećaj pečenja nakon nanošenja na oštećenu kožu može se javiti kao posledica onečišćenja gela.

Kao zaštitni omotač tela, koža je podložna svim spoljnim uticajima, a posledica toga je ubrzano starenje u kome koža gubi sposobnost regeneracije, a time i glatkoću i elasticitet. Epidermis se degenerise i gubi fleksibilnost. Dermis ili srednji sloj koze, se sastoji od elasticne mreze celija u kojoj su rasporedjeni krvni i linfni sudovi nervi, znojne i lojne zlezde. I konacno Hipodermis ili podkozno tkivo koje ima ulogu zastite i izolacije misicnog i kostanog tkiva. Istovremeno deluje i kao izvor hraniva za dva spoljna sloja.

Od svih delova koze, koza lica i vrata je najizlozenija spoljnim uticajima i najosetljivija, i radi toga podleze specijalnom tretmanu nege, koji se bitno razlikuje od nacina nege ostalog dela koze. Postoje cetiri tipa koze: suva, normalna, masna i kombinovana. Svaka od njih podleze starenju, spoljnim uticajima i nedostatku ishrane. Zato je neophodna svakodnevna briga i redovni tretman za odrzavanje cistoce, vlaznosti , hranljivosti i pH vrednosti koze za zdrav i lep izgled lica.

Aloja vera deluje na sva tri sloja koze. Postoji sedam nacina na koji Aloja vera deluje na zdravlje i lepotu koze:

1.Obezbedjuje sve potrebe tkiva: stiti prirodnu pH vrednost,cisti, ubija bakterije i gljivice, i hrani.

 1. Ima sposobnost duboke penetracije, unoseci hranljive materije do zivih celija derme i hipoderme.
 2. Uklanja mrtve celije epiderma i stvara prirodnu osnovu za nastajanje novog tkiva ,pomaze disanje pora cisti i kondicionira.
 3. Hrani kozu prirodnim hranivima od najvece vaznosti. Iz svog bogatog sastava dozira potrebne kolicine: vitamina, minerala, saharida, amino kiselina, antioksidanata itd.
 4. Stimulira zdrave nove celije preko svog kompletnog amino-kiselinskog kompleksa koji se nalazi u njenom prirodnom sastavu. Nove celije se brze multipliciraju u zdrave jer su amino kiseline gradivni materijal za formiranje novih celija.
 5. Povecava prirodnu vlaznost kakvu ima zdrava mlada koza u razvoju. Aloja obezbedjuje balansiranu vlaznost, bez zagusnja pora, sto se dogadja kod uljnih preparata. Aloe Activator odrzava prirodnu vlaznost i normalno disanje pora.
 6. I na kraju, pravilno stabilizovani Aloja vera produkti nemaju negativnih nuz pojava.

 

 1. ZNAČAJ NEVENA ZA KOŽU

 

Upotrebljava se kod proširenih vena, hemoroida, rana na potkolenicama, čireva na koži. Isto tako neven obnavlja i sluzokože, pa se koristi i kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ranica u ustima, za vaginalno ispiranje. Cvetovi nevena su žute boje zbog prisustva karotenoida, koji se u organizmu prevode u vitamin A.

Vitamin A je antioksidans, koji sprečava oštećenja ćelija, a često se primenjuje i za očuvanje vida i poboljšanje funkcija oka. Neven deluje na relaksaciju muskulature, tj. smanjuje grčeve i nalazi primenu kod bolova u stomaku, menstrualnih bolova, žučnih tegoba. Koristi se i u čajnim mešavinama kod malignih oboljenja. Upotrebljava se i kod astme za relaksaciju disajnih puteva. Dokazano je da neven stimuliše stvaranje novih ćelija u površinskim slojevima kože i da dovodi do zarastanja rana. Neven stimuliše zarastanje gnojnih rana.

Neven deluje i kao blag sedativ, pa se primenjuje za umirenje, kod nesanice, nervoze i napetosti. Ispoljava antiseptično, antibakterijsko i antigljivično dejstvo, pa se primenjuje kod infekcija kože. Opušta glatke mišiće oko krvnih sudova, pa se koristi kod lupanja srca, angine pektoris. Neven često ulazi u sastav masti, krema, gelova, vaginaleta i čepića, gde stimuliše brže zarastanje kože i sluzokože i smiruje upale i infekcije. Zahvaljujući blagom estrogenskom dejstvu potpomaže uspostavljanje regularnog menstrualnog ciklusa i smanjenje menstrualnih bolova, a koristi se i za smanjenje simptoma koji se javljaju u klimaksu.

 

 1. ZNAČAJ KANTARIONA ZA KOŽU

 

Kantarion je poznat po svojim antibakterijskim i antiviralnim dejstvima, a zahvaljujući protivupalnom dejstvu koristi se kod rana i opekotina. Takođe se upotrebljava kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za poremećaje varenja, stimulaciju lučenja želudačnih sokova i olakšanja varenja. Etarsko ulje kantariona sprečava grčeve, olakšava nadimanje i želudačne tegobe. Koristi se za smanjenje bola kod gastritisa i za zarastanje čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu. Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, a postoje i brojna naučna istraživanja koja potvrđuju ovakvu upotrebu.

Primenjuje se kod blagih i umerenih depresija. U poređenju sa antidepresivima kantarion je jednako efikasan, a pokazuje i manje neželjenih dejstava. Kantarion se koristi kod depresije, strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi,  opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija (javljaju se u toku zimskih meseci zbog nedostatka sunčeve svetlosti).

Pokazuje antivirotsko dejstvo, pa se vrše ispitivanja o njegovoj primeni kod virusnih oboljenja HIV-a i hepatitisa C. Vaginalete kantariona se primenjuju kao dezinficijens, jer imaju široko antibakterijsko dejstvo. Kantarion se primenjuje za terapiju naglih promena raspoloženja kod žena u menopauzi, kao i kod noćnog mokrenja.

Kantarion je najpopularniji za povrede kože, rane, posekotine, ubode, čireve. Tradicionalno ulje kantariona se primenjuje za smanjenje bolova, kod reume, gihta i stanja povreda, otoka, podliva. Spolja se primenjuje ulje kantariona ili pripravci na bazi ulja kantariona kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroide, vitiligo.

Ranije je smatrano da je hipericin najznačajnija aktivna komponenta kantariona, ali se danas zna da su i brojni drugi sastojci odgovorni za njegova dejstva, a sve veći značaj se pridaje hiperforinu. Kantarion sprečava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamina, norepinefrina, koji su odgovorni za dobro raspoloženje i na taj način smanjuje simptome depresije. Na isti način deluju i antidepresivni lekovi SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina), MAO-inhibitori.

Kantarion doprinosi u tretmanu inflamatornih procesa na koži i površinskih rana tako što smanjuje upalne procese kože. Pošto sadrži fotosenzitivne komponente, treba voditi računa o mogućnosti razvoja reakcija kod osetljivih osoba, naročito u letnjim mesecima. Kantarion deluje protiv brojnih Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija i virusa (influenzy virus, herpes simplex virus tip 1 i 2, citomegalovirus, hepatitis C). Utvrđeno je da hiperforin deluje tako što sprečava razvoj penicilin i meticilin-rezistentnih Staphylococcus aureus. Neke studije ukazuju da kantarion sprečava razvoj malignih ćelija, ali ovakvo dejstvo još nije klinički potvrđeno. Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu radi uvođenja u san i održavanja sna, pa je tako određeno kako kantarion deluje kod nesanice.

 

 1. ZNAČAJ BRŠLJENA ZA KOŽU

 

Za lek se upotrebljavaju listovi i plod.

Hemijski sastav. Saponini, glukozidi, inozit, tanin, mravlja kiselina, jabučna kiselina, karotin, fitoncidi.

Primena. Koristi se za lečenje bronhitisa, kašlja, crevnog i želudačnog katara, astme, slezine, polipa u nosu, reumatskih bolesti, tegoba sa žučnom kesicom.

Deluje na srce i krvne sudove, leči belo pranje, reguliše neredovnu menstruaciju. Spolja se koristi za čišćenje kože, protiv vašaka, svraba, kurjih očiju. Čisti telo od trovanja pesticidima i radioaktivnog zračenja.

 

 1. ZNAČAJ CENTELE ZA KOŽU

 

Upotreba ove biljke povoljno utiče na ceo organizam, a njeno dejstvo je značajnije ukoliko imate problematičnu kožu. Takođe, povoljno utiče i na mentalno zdravlje. Centella asiatica će regenerisati vašu kožu, smiriti upale i pomoći vam u borbi protiv celulita i strija, ali i još mnogo toga.

 

 1. ZNAČAJ ALGI ZA KOŽU

 

Alge rehidriraju kožu, toniziraju je, sprečavaju prerano starenje i deluju na prevenciju raka kože izazvanog sunčevim zračenjem. Za masnu kožu maska sa morskim sedimentom.

Namena: za kože mešovitog tipa i masne, problematične i ne lepog tena.

Delovanje: prirodni proizvodi, morski sedimenti takode poznati kao morska glina su vrlo cenjeni zbog svoje hranljivosti i sposobnosti za čišćenje kože.

Ponašaju se dvojako: odstranjivanjem površinskog sloja epiderma i ishranjivanjem dubljih slojeva uz ubrzano nestajanje komedona, morski sedimenti će apsorbovati nečistoće i preveliku kolicinu sebuma. Zatim, toniziraju umornu kožu, deluju na normalizaciju i ponovno uspostavljanje ravnoteže problematične kože, i kože koja loše diše, utiču na lepotu tena. Hrapavost kože će se umanjiti i ten pročistiti.

Maska od morskog sedimenta odmah pruža epidermu osećaj svežine i prijatnosti. Sastav: morski sedimenti, minerali i oligoelementi mora. Za beživotnu i umornu kožu maska za remineralizaciju sa algama.

Namena: za kože koje su bez života, umorne, bez tonusa.

Delovanje: Dubinski tretman koji vraca i naglašava svežinu kože remineralizacijom epiderma. Donosi minerale i oligo elemente mora, dopušta ćeliji da fiksira vodu, dakle, održava dobru hidrataciju tokom vremena i pribavlja joj “pogonsko gorivo” katalizujući bazalni metabolizam ćelije.

Sastav: Laminaria digitata, ekstrakt mrkih algi, sediment marinskog porekla, kalcijum, morska so.

Staranje o bisti maska za remodeliranje sa ekstraktima algi

Namena: ojačavanje biste

Delovanje: Oblaganje grudi maskom za remodeliranje pojacace dejstvo kreme za ucvršcivanje biste olakšavajuci prodiranje aktivnih materija, zahvaljujući svojim okluzivnim svojstvima, i pruža epidermu sve blagodeti algi (tonizirajuće i remineralizirajuće dejstvo).

Sastav: ekstrakt alge Fucus vesiculosus

Lokalno mršavljenjne – narušena estetika nogu osvežavajuci losion sa algama

Namena: za lokalno istanjivanje (mršavljenje) nogu delovanje: joni sadržani u ovom losionu omogućavaju topljenje masti i hipotermnu kontrolu sediranja kože i cirkulacije.

Sastav: hloridi kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i kalijuma, kamfor, mentol, bršljan, arnika, ekstrakt algi.

 1. ZAKLJUČAK

Bioaktivne supstance su našle siroku primenu kako u medicinskom tako i u kozmetičkom delovanju. Nalaze se u skoro svim proizvodima, kremovima, losionima, maskama. Veoma su bitan sastojak, bez kojih kozmetički preparati ne bi imali svoje dejstvo. Potpomažu izlečenju mnogih oboljenja, saniranju velikog broja kožnih problema. Koristimo ih u svakodnevnoj primeni i sa njima upotpunjavamo negu našeg tela i kože.

 

LITERATURA

 1. http://www.tf.ni.ac.rs/casopis-arhiva/sveska1vol2/c31.pdf
 2. http://aloehealthcenter.weebly.com/zna269aj-aloe-vere-u-medicini.html
 3. http://www.prirodnilek.com/neven/
 4. http://www.prirodnilek.com/kantarion/
 5. https://herbalia.org/index.php?id=hedera-helix
 6. https://dobrestvari.rs/magicni-sastojak-korejske-kozmetike-centella-asiatica/
 7. https://bozencosmetics.rs/o-algama/

 

 

 

Seminarski rad

Predmet: Hemija u kozmetologiji

Mentor:  Prof. Dragana Sekulovič

Student:  Teodora Stojaković

Beograd 2019. god.

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

Više informacija na telefon