Select Page

ZAŠTO ŽENE VOLE CRVENI KARMIN - klasika koja se uvek voli

Zašto žene vole crveni karmin

Crveni karmin je sve samo ne običan kozmetički proizvod u neseseru. Žene korišćenjem crvenog ruža za usne su se kroz istoriju osećale moćno, sexy, fatalno jer se smatra da je crveni karmin bezvremenski. Kroz njegovu dugu istoriju, koristile su ga glumice, pevačice, kraljice, prostitutke, gejše…. Žene ga idealizuju i uvek mu se iznova i iznova vraćaju.

Počevši od Kleopatrinog doba, koja je koristila smesu mrvljenih mrava i karmin buba da bi svojim usnama dala crvenu boju, crveni ruž je proizvod koji poseduje svaka žena. Takođe, engleska kraljica XVI veka, Elizabeta I, uvela je u modu jako bleda lica i tamne usne, ali je često volela da svoj izgled upotpuni crvenim ružem.

Nije kroz celu istoriju crveni karmin bio lako primljen. Tako, na primer, u srednjem veku, ne samo ruž nego kompletan make up je bio zabranjen širom Evrope, od strane crkve, a svaka žena koja je koristila šminku se spaljivala na lomači. Za razliku od Evrope, u srednjem veku, u arapskom svetu, žene su koristile crveni ruž da bi naglasile svoje usne i bile zavodljive muškarcima. 1770. Godine, britanski parlament je doneo dekret o zabrani korišćenja ruža za usne i svim ženama za koje se dokaže da su zavele muškarca, upotrebom ovog kozmetičkog proizvoda je suđeno za veštičarenje.

Iako se koristio od davnina, tek od XX veka, kada je Max Faktor lansirao ruževe za usne, crveni karmin predstavlja osnovu svakog make up trenda do dana današnjeg. Najveći obrt se dešava u Americi za vreme Drugog svetskog rata, kada se crveni karmin sa usana glumačkih diva seli na usne običnih žena, koje izmučene ratom su smatrale da je crveni ruž simbol za bolja vremena i za glamur za koji nisu znale do tad.

Glamur i osećaj slobode koji žene koje ga stave na usta osećaju, svrstao je crveni ruž među najprodavanije kozmetičke proizvode širom sveta, nezavisno od nijanse i teksture.