Select Page

Zašto se kosa prebrzo masti

Zašto se kosa prebrzo masti 

Zašto se kosa prebrzo masti? 

Lepota frizure i kvalitet kose je nekada nemoguće održati ukoliko imate problema sa povećanim lučenjem sebuma koji stvara masnoću. Za takvu vrstu problema svakako postoji rešenje i veoma su dobro poznate uzročnici koji dovede to te pojave. Jedan od njih je stres koji može prouzrokovati da se nivo hormona kortizola poveća što dovodi do povećanog lečnja ulja na skalpu. Najbolji lek je rad na sebi i opuštanje, ali i svakodnevno četkanje može biti od pomoći.Naime, tako ćete rasporediti ulje po celoj kosi, a ne da se nagomilava na jednom mestu i kosa će izgledati čistije. Naime mnogi tvrde da ishrana mnogo i ne utiče na kvalitet kose medjutim greše. Previše mlečnih proizvoda, šećera, ugljenih hidrata i hidrogenizovanih ulja mogu izazvati hiperprodukciju sebuma na koži glave.Pokušajte sa zdravijom ishranom, a upotrebu navedenih namirnica smanjite koliko možete

Genetika je sledeći uzročnik pojave masnoće. Ukoliko su najbliži članovi porodice imali problem sa masnom kosom, na žalost, moguće je da i vi, zahvaljujući genima, imate isti problem.Takođe, nasledne bolesti kao što su policistični jajnici mogu uzrokovati manjak vitamnina B6 i nezasićenih masnih kiselina, što dovodi do pojačane proizvodnje ulja.Rešenje u unošenju namirnica ili suplemenata bogatih ovim sastojcima.

Ukoliko konzumirate orahe, bademe, semenke, ribu i integralne žitarice, pomoćićete svom organizmu, ali i kosi tako što će se vidno smanjiti njeno mašćenje.

Nadamo se da ćete se izboriti za svoju kosu i opustiti se što se tiče pranje barem četiri dana!

 

Pogledajte kako izgleda novogodišnji čas nege kose