Select Page

Zašto se javlja dehidrirana koža

Zašto se javlja dehidrirana koža

Zašto se javlja dehidrirana koža?

Dehidrirana koža lica prepoznaje se po finim površinskim linijama i odsustvu sjaja. Takođe se javlja osećaj zatezanja i neprijatnosti. Ovi simptomi mogu biti izazvani smanjenim brojem distributivnih kanala za hidrataciju u koži, poznatih pod nazivom akvaporini, koji prenose vodu između ćelija u dubljim epidermalnim slojevima. Kada se broj akvaporina smanji, prirodni balans vlage u koži se pogoršava i narušena je barijerna funkcija kože. Kao posledica toga, koža je manje otporna na uticaje spoljašnjih agresivnih činilaca kavi su suvi i hladni klimatski uslovi ili iritirajuće supstance, i može postati osetljivija. Sastojci poput glikoglicerola pomažu da se akvaporini ponovo aktiviraju, da se koža intenzivno i dugotrajno hidrira, kao i da se podrži prirodna barijerna funkcija kože.

Suva koža lica se može kretati u rasponu od grube do ispucale i crvene, a javlja se usled gubitka površinskih lipida koji čine prirodnu barijeru, kao i prirodnih vlažećih faktora (PVF) kakvi su urea i laktat koji smanjuju gubitak vode. Kada se ovaj balans jednom naruši, počinje gubitak vlage kroz kožu.

Oba stanja mogu uzrokovati osetljivosti kože na iritanse.

Reaktivna preosetljiva koža lica je mnogo češća kod žena nego kod muškaraca, i može biti u vezi sa primenom kozmetike i godinama starosti, a ispoljava se pojačanim gubitkom vode kroz epiderm. Simptomi se ispoljavaju nakon nanošenja proizvoda na lice, i mogu se pojaviti odmah, ili se mogu primetiti nakon više sati ili dana. Ovi neprijatni osećaji se subjektivno opisuju kao, između ostalog, peckanje i osećaj vreline, a mogu biti praćeni crvenilom (eritem), perutanjem i pojavom pustula (gnojanica). Korišćenjem proizvoda koje sadrže vrlo malo sastojaka koji se dobro podnose je ključ za smanjenje uticaja ovakvog stanja.

Saznajte šta je mezoterapija lica