Select Page

ZAŠTO NAM OPADA KOSA? - različiti faktori koji ugrožavaju vlas

Zašto nam opada kosa?

Tokom svakodnevnog češljanja se često pitamo zašto nam opada kosa. Razlozi opadanja kose mogu biti različiti. Opadanje kose je estetski neprihvatljivo za devojke koje vole da se neguju. Da biste sprečili opadanje kose morate voditi kontinuiranu negu jer kada hranite dlaku na taj način je i ojačavate. Kosa počinje da opada u jesenjem periodu jer pojačano izlaganje sunčevim zracima tokom leta dovodi do opadanja kose tokom jeseni. Tada se formira novi folikuli i takve faze traju oko šest nedelja. Ako volite da dosta stilizujete vašu frizuru onda morate da znate da i to može dovesti do opadanja. Ukoliko nosite stalno kosu vezanu u rep, tada kosi stvarate pritisak i može doći do opadanja. Preterano izlaganje kose hemijski sredstvima i te kako negativno utiče na kvalitet kose i dolazi do opadanja kose. Vitamin A se nalazi u dlaci medjutim ako ga koristite preterano može doći do gubitka kose. Zato treba voditi računa da se održava stabilnost unosa tog vitamina.
Ishranom možete rešiti problem opadanja kose i to posebno unosom spanaća u organizam. Ovo povrće je puno vitamina i minerala i daje dodatni sjaj. Pored spanaća, jaja imaju još značajniju ulogu u borbi protiv opadanja kose jer je jaje puno belancevina od kojih je i dlaka sastavljena. BIlo da jaja unosite putem ishrane ili u obliku maske smanjićete opadanje kose.
Zobene pahuljice su veoma dobre za imunološki sistem i krvni pritisak medjutim ova žitarica je odlična sa jačanje kose. Tako da možete napraviti vrlo ukusan doručak kojim možete promeniti kvalitet vaše dlake na bolje. I na kraju šargarepa je namirnica koja zbog beta-karotena koji sadrži može u potpunosti da promeni vašu dlaku. Vitamin A utiče na kolagen u kosi koji utiče na čvrstinu dlake tako da ovaj vitamin možete uneti i ukoliko skuvate šargarepu pa onda tom tečnošću možete oprati teme.

Zašto nam opada kosa?

Postoji niz stanja koja su vezana za proredjivanje kose. Na prvom mestu, sasvim prirodan proces opadanja dlake nakon porodjaja. Kada je žena u drugom stanju ima visok nivo progesterona i dlaka koja bi uobicajeno ispadala zaustavlja se u takozvanoj telogenoj fazi svih 9 meseci trudnoće. Nakon porodjaja dolazi do naglog pada ženskih hormona u organizmu asamim tim i do masovnog opadanja kose. Kod nekih žena moze doći čak i do ćelavosti na pojedinim delovima poglavine. Ovaj je proces je u potpunosti povratan.

Oko 20% populacije doživljava sezonsko opadanje kose, najćešće tokom septembra i oktobra. Kod osoba koje imaju nedostatak gvoždja kosa postaje jako istanjena i proredjena. Nakon supstitucije u potpunosti se vraća volumen kose.

Zašto nam opada kosa?

Nažalost, danas su popularne rigorozne dijete, čak i kod veoma mladih devojaka, koje predstavljaju veliki stres za organizam. Najčešće postoji značajan deficit proteina, a gubitak kose koji nastane iz tog razloga je najčešće ireverzibilan (nepovratan).Razlozi opadanja kose. Takodje, nedostatak vitamina iz grupe B i Cinka moze dovesti do sličnih tegoba. Tokom značajnog mršavljenja može doći i do poremećaja menstrualnog ciklusa. Nakon toga uslediće i opadanje kose i pojave pojačane maljavosti na licu. Takodje, kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika i višak androgenih hormona pojavljuje se takozvana androgena alopecija – proredjenost kose po muškom tipu. Vlas kose je slabija, a teme se providi u čeonom predelu. Ukoliko se blagovremeno pacijent javi lekaru i započne terapiju proces se može zaustaviti i jednim delom poboljšati. Ukoliko dodje do potpune atrofije korena proces je nepovratan.

 

 

POSTANI PROFESIONALNI FRIZER

kako napraviti afro lokne

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR, WELLNESS I SPA TERAPEUT ILI MAKEUP ARTIST

hidratacija kože