Select Page

VRSTE PUDERA

AKADEMIJA ZA ESTETIKU I KOZMETOLOGIJU

 

 

 

Predmet:

Primenjena kozmetologija 2

 

 

 

VRSTE PUDERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mentor:                                                       Student:

Dragana Sekulović                                        Ivana Savić

 

 

 

 

 

Beograd, 2019

 

SADRŽAJ

 

 

 

Uvod. 3

 1. Osobine pudera. 4
 2. Dekorativni puderi 5
 3. Puderi za lice. 6
 4. Oblici pudera. 7
 5. Odabir pudera prema tipu kože. 8

Zaključak. 10

Literatura. 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uvod

 

 

 

 

Puderi su veoma stari dekorativni preparati. Koriste se za negu, zaštitu i prikrivanje nedostataka kože. Puderi su preparati koji po svojim dermatološkim svojstvima, osim dekorativne uloge često služe za negu i održavanje funkcije kože. Prema tome, puderi se po nameni mogu definisati kao preparati koji služe za negu kože, zaštitu funkcije kože i prikrivanje nedostataka kože.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.  Osobine pudera

 

 1. dobro i trajno prianjaju na kožu,
 2. dobro i ravnomerno prekrivaju kožu,
 3. zavisno od namene, manje ili više upijaju sekrete sa površine kože,
 4. ne vlaže i ne odmašćuju kožu,
 5. da su prijatnog mirisa,
 6. da koži daju mekoću i finoću koja je slična somotu,
 7. da im boja odgovara raznim tipovima kože,
 8. da pri nanošenju glatko i lako klize po koži

 

Za sve pudere je zajedničko da sadrže praškaste supstance, koje treba da ispunjavaju odredjena fizičko-hemijska i dermatološka svojstva:

 

 1. da su u vodi i mastima nerastvorne,
  2. da čestice nemaju oštre ivice (da ne oštete strukturu epidermisa),
  3. da ne menjaju pH kože,
  4. da ne deluju na kožu i organizam štetno.

 

 

Prema nameni puderi se dele na: pudere za lice, pudere za telo, dečije pudere, pudere za brijanje, a posebnu grupu čine antiperspirantni i dezodorantni puderi.

Prema obliku, puderi se dele na pudere u prahu, čvrste pudere-kompakte i tečne pudere.

 

 

 

 

2.  Dekorativni puderi

 

Dekorativni puderi izradjuju se od različitih sirovina. Svaka sirovina ima odredjene osobine i ulogu u preparatu i njihov odnos u preparatu zavisi od toga koju namenu preparat  ima. Ako su namenjeni koži lica, onda je važno  i kojoj su vrsti kože namenjeni.

Sirovine za izradu pudera su veoma različite. Obuhvataju bele, obojene i perl pigmente, a od ostalih supstanci : cink-oksid, titan-dioksid, kaolin, skrob, talk, silicijum, praškastu svilu itd.

 

TITAN DIOKSID (TiO2) je beo prašak, beli pigment,  nerastvoran u vodi i mastima. Ima najjaču pokrovnu moć od svih sastojaka koji ulaze u sastav pudera. Primenjuje se u raznim koncentracijama, zavisno od namene pudera. Najviše ga imaju puderi od kojih se traži da potpuno prekriju prirodni ten kože, kao i  puderi za filmsku i TV šminku i večernji teški puderi. Nema selektivno adsorptivnu moć sunčevih zraka, za razliku od cink-oksida.

 

CINK OKSID (ZnO) ima manje izraženu pokrovnu moć od titan-dioksida. Primenjuje se u puderima od kojih se ne zahteva maksimalno pokrovno svojstvo. Pored toga, ima i adsorbentno, antisptičko i adstringentno dejstvo. Posebnu ulogu ima u puderima za zaštitu od sunčevog zračenja. Koristi se kod osetljivih osoba sa hiperpigmentisanim mrljama po koži.

 

KAOLIN ima pokrovnu ulogu u puderima i u raznim koncentrcijama je sastojak skoro svih vrta pudera. Naročito je pogodan za izradu čvrstih pudera-kompakta. Ima ulogu da neutrališe nepoželjan sjaj preparata, koji mu daje talk. Ispoljava adsorbentna svojstva.

 

BILJNI SKROBOVI su pokrovne supstance. Pokrivaju osnovu dlake i koži daju baršunast izgled (veoma privlačan izgled). Prirodni skrobovi u kontaktu sa vlagom bubre  i daju neravan reljef površine kože, što je estetski ružno, a ujedno je i dobra podloga za razvoj mikroorganizama. Zato se u novije vreme koriste obradjeni skrobovi kojima je oduzeta moć bubrenja – bioskrob ili se zamenjuju u preparatima sa ciklodekstrinom.

 

TALK ima klizajuća  i adsorbentna svojstva. Daje preparatu glatkoću i mekoću, ne dehidrira i ne deoleira kožu. Puderi za negu posne i dehidrirane kože sadrže visok procenat talka – 70%. Ukoliko preparat treba da ima jača pokrovna i adsorptivna svojstva, smanjuje se sadržaj talka u preparatu. Nepoželjno kod preparata je to, što mu prisustvo talka daje pojačan sjaj.

 

SVILA U PRAHU  je čest sastojak pudera, lako se nanosi, dobro prijanja, daje baršunast izgled koži i dobro vezuje vodu (3 x veću količinu od svoje težine).

 

BOJE su veoma važne sirovine u puderima. Treba da odgovaraju raznim vrstama boja kože, da su nerastvorne u vodi i mastima. Uglavnom se koriste oksidi gvoždja (prirodni i sintetski) i dodaju se u koncentraciji 1-4%. Obojeni perl-pigmenti daju koži željenu boju i svetlucavost.

 

PARFEMI su obavezni sastojci pudera. Treba da se dobro fiksiraju i da dugo traju. Uglavnom se koriste  prirodne  cvetne  esencije  ili  sintetske  kompozicije. Njihova  količina u puderima je  od 0,6-1,2 %.

 

 

 

 

3.  Puderi za lice


         Puderi za lice se najviše primenjuju, od svih vrsta pudera, za estetsku negu lica. Uloga ovih pudera je da obezbedjuju pokrivanje nedostataka na koži, da koži daju glatkoću, da zaštite kožu od nepovoljnih spoljnih uticaja i da kontrolišu sebacealnu sekreciju.

Prema vrsti kože na koju se nanose, puderi se dele na:

– lake pudere: za  osetljivu i suvu kožu,

– srednje teške pudere: za normalnu kožu,kožu sa rosaceom, psorijazom ili lupusom,

teške (guste) pudere: za masnu kožu, a posebno se primenjuju za filmsku, pozorišnu i TV šminku.

 

         Laki puderi sadre visok procenat talka, a mali procenat adsorbentnih i pokrovnih supstanci. Na kožu se nanose posle emolijentne podloge.

Srednje teški puderi imaju umereno izražene pokrovne i adsorbentne osobine.

Teški (gusti) puderi imaju veoma izražene pokrovne i adsorptivne osobine i  namenjeni su seboroičnoj i onečišćenoj koži sa ožiljcima i drugim estetskim problemima.

 

Puderi za lice treba da se nanose poslednji, kao sredstvo za pokrivanje prirodnog tena kože ili nedostataka na koži. Od pudera za lice se zahteva da ima dobru pokrovnu moć, dobru adhezivnost i adsorbentnost, da ima klizajuće osobine, da ostavlja mat izgled i da ima pogodan indeks prelamanja svetlosti , koji utiče na nijansu boje preparata. Ukoliko puder ima dobru pokrovnu moć, prekriće prirodni ten kože i ostaće boja pudera koji je nanet. Dobrom adhezivnošću pudera za lice ostvaruje se dobro i dugotrajno prianjanje za kožu. Ukoliko puder ima dobre adsorptivne sposobnosti, moći će dobro da upija znoj, sebum i vlagu sa površine kože i time doprineti lepšem izgledu kože. Dobra klizajuća svojstva pudera obezbedjuju dobru glatkoću, lako nanošenje i razmazivanje preparata na kožu. Mat izgled kože je mnogo atraktivniji od masnog, tako da odredjeni sastojci u puderu treba da ostvare takav efekat posle primene. Ponekada je poželjan i sedefast efekat koji se postiže korišćenjem liskuna.

Kao pokrovne sirovine u izradi pudera, koriste se cink-oksid, titan-dioksid i kaolin. U funkciji klizajućih sredstava koriste se talk, cink-stearat i skrob. Adhezivnu sposobnost ostvaruje prisustvo cink-stearata, kalcijum-stearata i magnezijum-stearata u puderu. Kao adsorbensi koriste se cink-oksid, silicijum-dioksid, kalcijum-karbonat i magnezijum-karbonat. Pored toga, silicijum-dioksid još puderima daje rastresitost, kalcijum-karbonat daje rastresitost  i voluminoznost, a magnezijum-karbonat dehidrira i deoleira kožu i služi kao fiksator za parfeme.

 

 

 

 

4.  Oblici pudera

 

Puderi se izradjuju u tri oblika, kao puderi u prahu, čvrsti puderi kompaktni i kao tečni puderi.

 

Puderi u prahu su najstariji oblik dekorativnih pudera. Koriste se sa ciljem da smanje sjaj i lepljivost podloge i da daju baršunast i lep izgled koži. Glavni sastojak je talk, koji omogućava lako nanošenje i prianjanje pudera. Da bi se postigla dobra sposobnost pokrivanja i upijanja, puderima se dodaju cink-oksid, kalcijum- i magnezijum-karbonat, koloidalni kaolin i dr. Za poboljšanje prianjanja pudera dodaju se stearati kalcijuma, cinka i magnezijuma. Mogu da sadrže obojene ili pearl pigmente, koji koži daju željenu boju i svetlucavost.

 

Čvrsti-kompaktni puderi dobijaju se presovanjem praškastih pudera uz dodatak 5% vezivnog sredstva (smesa skvalena i gliverolizooktanoata). Jednostavna im je upotreba, ne praše pri  upotrebi. Dobro  prianjaju  uz  kožu, manje  se  nakupljaju  u naborima kože, otporni su na vodu i na prisustvo mikroorganizama.

 

Tečni puderi predstavljaju stabilisane suspenzije belih i obojenih pigmenata i supstanci koje poboljšavaju  adheziju  pudera, moć  upijanja  i  prekrivanja.  Mogu  da  sadrže  još: humektanse, konzervanse i mirise.

 

 

5.  Odabir pudera prema tipu kože

 

 

1.Masna koža

 

Tako za masnu kožu nije pogodan hranljiv puder, koji uz to sadrži još i shimmer (veoma sitne svjetleće čestice), jer svrha pudera kod masne kože jeste da spriječi mastan odsjaj, a ne da podržava izgled disko kugle. Stoga za masnu kožu biramo puder s mat (koji upijaju višak sebuma) ili prirodnim krajnjim efektom, koji ne treba sadržati masnoće („oil-free“ formule) ili da se one ne nalaze na početnim mestima na listi sastojka (da biste to provjerile, trebate pogledati „ingredients list”). Prirodna masnoća vaše kože će u kombinaciji sa ovakvim puderom dati sjajan i potpuno prirodan izgled na površini kože. Također se preporučuje upotreba pudera u kamenu ili u prahu, koji se nanosi poslije tečnog pudera, da bi se sprečio mastan odsaj kože. Ako je vaša koža sklona nečistoćama, preporučljivo je da pazite i na to da puder ne sadrži komedogene sastojke(ulja,voskove i sl.) 

 

 1. Suva koža

 

Ukoliko imate suvu kožu, odaberite kremasti kompaktni puder ili tečnu podlogu koja ima masnu teksturu, odnosno sadrži više emolienata (omekšivača). Ovakav puder će se lepo zadržavati na koži i neće se nakupljati na suvim dijelovima lica. Također birajte pudere koji zadrže shimmer (ali naravno u veoma maloj količini) koji će koži dati sjajan,zdrav izgled. Prije nanošenja pudera obavezno je nanijeti neki hidratant.

 

3.Kombinovana koža

 

Ukoliko imate kombinirani tip kože možete koristiti bilo koju tečnu bazu koja vam odgovara i daje prijatan osjećaj na licu bez opterećenja, a zatim stvari „doterajte” s malo pudera u prahu ili kamenu. Najbolja varijanta je da uzmete dva pudera različite forme od istog proizvođača, kako bi se boje lijepo uklopile i ne bi mnogo odudarale. Nanesite prvo hidratantnu kremu te za 5-10 minuta nanesite tanji sloj tečnog pudera ili hidratanata u boji, a zatim za 5 minuta na masnije delove lica (što je uglavnom T-zona) nanesite četkom malo pudera u prahu što sličnije nijanse. Tako bi trebalo da se apsorbira višak masnoće koja se stvori posle određenog

vremena.

 

 1. Normalna koža

 

Normalna koža, u principu, podnosi svaku vrstu pudera, u zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo. Prekrivna moć pudera mora odgovarati stanju naše kože.

Ukoliko imamo prilično neravnomeran ten (kapilare, pigmentne mrlje, fleke koje su ostale iza nekadašnjih nečistoća), nečistoće na koži ili ožiljke kao posljedicu istih, treba da biramo pudere s najmanje srednjom do potpunom moći prekrivanja. A koliki će biti stupanj prekrivanja, naravno zavisi i od količine i načina nanošenja. Ako puder nanosimo vaticom, nanos je obično tanji nego ako to činimo prstima. Ako puder previše razmažemo, njegova moć pokrivanja će takođe biti manja. Sve to treba uzeti u obzir prilikom kupovine i nanošenja pudera. Za lepu kožu, kojoj nije potreban visok stupanj prekrivanja nego samo lagano ujednačavanje tena, dovoljan je puder s blagom do srednjom moći prekrivanja ili čak samo tonirana krema. Nemoj da sakrivamo  lepu kožu, ako to nije neophodno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaključak

 

 

Uvek nanosite puder u veoma maloj količini, tankom sloju.
Najbolji, najkvalitetniji, najlakši za nanošenje su puderi čiju je pokrivnu moć moguće povećati tako što ćete naneti još koji sloj pudera preko prethodnog sloja po potrebi, a da se on ne skupi na nekim delovima

i da se naprave mrlje.

Puderi sa sastojkom titanium-dioxide će vas štititi od UV zraka. Za preko dana bi obavezno trebalo birati puder sa SPF-om, bilo da je leto ili zima, dok je za noć ili za svečanije prilike, zbog SPF-a koji ne ispada dobro na fotografijama uvijek bolje odabrati puder bez UV zaštite.
Puderi koji sadrže mineralna ulja nisu dobri za kožu. Ni za jedan tip.
Puderi koji sadrže alkohol će dodatno isušiti kožu, pa ako vam je koža već suva, osjetljiva ili ako su neki njeni delovi dehidrirani, ovakvi puderi bi trebalo da se izbegavaju.

U poslednje vreme dosta pudera među sastojcima ima velik postotak silikona. Oni pomažu da se puder lepše razmaže, da popuni pore i izjednači ten, tako da kožu učini glatkim i ujednačenom. Nego, neki su na silikone alergični, pa na ovo takođe treba obratiti pažnju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Literatura

 

 

 

 

http://www.kozmetika.edu.rs

 

 

https://www.scribd.com

 

 

POSTANI I TI KOZMETICAR-ESTETICAR

vise informacija na telefon