Select Page

VOĆNE KISELINE - vežba na predmetu: Specijalni tretmani lica

Tretman voćnim kiselinama primenjuje se na licu gde je potrebna hidratacija. Takođe, voćne kiseline smanjuju koheziju koheziju korneocita – dovodi do tanjneja zadebljalog rožastog sloja posla 2 do 3 primene. Povećavaju deskvamaciju i doprinose obnavljanju epidermisa.

Studenti tretman započinju skidanjem šminke i čišćenjem lica. Sledi čišćenje alkoholom i nanošenje 20% voćne kiseline.

Pre nego što se nanese kiselina na lice stavlja se na kožu ruke kako bi proverili alergijsku reakciju klijenta.

Kiselina se drži na 2 minuta po regiji lica a kasnije, kroz tretmane, to vreme se produžava. Nakon skidanja kiseline se nanosi neutralizator. Tretman se završava umirujućom Aloe vera maskom koja hladi kožu i zaštitnom kremom.

Više o smeru ESTETIČAR – KOZMETIČAR pogledajte OVDE

Voćne kiseline na licu

Sve voćne kiseline utiču na isti način – skidaju površinski sloj mrtvih ćelija, rehidriraju epidermis i uspostavljaju normalnu Ph vrednost kože. Koriste se i kao dodatak kremama.

Još jedno od prirodnih čuda kojima se današnji kozmetičari koriste u nemilosrdnoj borbi protiv starenja, su AHA, ili voćne kiseline. Doktori Eugene Van Scott i Ruey Yu smatraju se pionirima u korišćenju i razvoju teorije o AHA kiselinama, i to tokom kasnih 60-ih godina prošlog veka. S obzirom na to da su davale odlične rezultate u tretiranju kože mnogi kozmetičari širom sveta počeli su da ih koriste bilo kao samostalni tretman ili dodatak skoro svim tretmanima prema potrebi kože.

Ima dosta AHA kiselina, najviše dobijenih iz hrane, uključujući mlečnu, limunsku, kiselinu iz grožđa i glikolnu dobijenu iz šećerne repe. Sve AHA kiseline funkcionišu na isti način – skidaju površinski sloj mrtvih ćelija, rehidriraju epidermis i uspostavljaju normalan PH kože. Efekat ovih tretmana zavisi od toga koja se AHA kiselina koristi i u kojoj koncentraciji. U većim koncetracijama glikolna kiselina stimuliše proizvodnju kolagena, a kombinacija glikolne i mlečne kiseline priznata je kao najuspešnija.

Sve kiseline u slabijem rastvoru mogu se koristiti i kao dodatak kremama ili serumima kao produženi način nege kod kuće.

Efekat tretmana kiselinama zavisi od njenog procenta, sastava kiseline, vrste, pH vrednosti i naravno od pravilne i stručne upotrebe, kao i od broja tretmana potrebnih koži.

Delovanje voćnih kiselina je višestruko uspešno, jer one:

* izbeljuju promene u pigmentaciji kože i fleke nastale od akni

* uklanjaju najsitnije površinske bore, a duboke čine plićim

* suvoj, starijoj i dehidriranoj koži vraćaju vlažnost i čine je vitalnijom

* stimulišu obnavljanje i regeneraciju kože

* oslobađaju pore od masnoće i sužavaju ih