+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KOJI SU VITAMINI POTREBNI ZA ZDRAVO I LEPO LICE?

Vitamini za kožu lica – koji su vitamini potrebni za zdravo i lepo lice

Zašto su važni vitamini za kožu lica i kako nam pomažu da imamo zdravo i lepo lice? Kako bismo održali svoju kožu i lice zdravim, prvo i najvažnije pravilo je da se ograniči izlaganje suncu – tj. sunčevim, štetnim, ultraljubičastim zracima. S druge strane, izlaganje suncu nije sasvim opasno, jer ipak nam pomaže u proizvodnji vitamina D u koži.

Vitamin D je jedan od najboljih i najvažnijih vitamina za našu kožu, zajedno sa vitaminimа A, B, C, E i K. Dakle, važno je da se pobrinemo da unesemo dovoljno vitamina, kako bismo održali kožu mladom i zdravom. Na taj način mogu se izbeći neki od ovih problema:

  • Fleke
  • Crvenilo
  • Bore
  • Suva koža

Vitamini za kožu lica su dostupni kao dodatak ishrani – suplementi, ali se nalaze i u mnogim proizvodima za negu kože. To su kreme za lice, anti-age kreme, antirid kreme, losioni, serumi za negu lica i slično. Prirodna krema za lice takođe sadrži vitamine koji rešavaju navedene probleme lica.

Važnost vitamina za zdravlje kože

Vitamini su i te kako važni za zdravlje naše kože. To je zbog toga, što su oni moćni antioksidanti i bore se protiv štetnih slobodnih radikala. Takođe, neki vitamini za kožu lica imaju sposobnost da poprave oštećenja koja su nastala u kožnim strukturama, upravo zbog slobodnih radikala. Naša koža zahteva pravi balans hranljivih sastojaka kako bi uspešno obavljala svoj posao.

Vitamin A

Snažan vitamin za kožu lica, veoma bitan u borbi protiv starenja. Inače se u proizvodima nalazi i pod imenom retinol. Takođe, može se naći pod nazivima retinolna kiselina (retin-A), retinaldehid ili retinil propionat. Svi ovi oblici deluju tako, što ih naše telo može transformisati jedan u drugi.

Ovaj vitamin daje koži čvrstinu, tonus i elastičnost, a najbolje je koristiti ga noću, recimo u kremi za lice. To je zbog toga, što topikalna primena tokom dana može učiniti kožu osetljivom na UV oštećenja, a koža se noću odmara i može lepo da ga upije. Još jedna njegova prednost je u tome što smanjuje sitne linije i bore.

Inače, vitamin A se prirodno nalazi u šargarepi, slatkom krompiru, bundevi, akai bobicama. Takođe se nalazi i u namirnicama poput masne ribe, jajima i jetri. Sve su ovo dobri izvori beta karotena, koji naše telo pretvara u vitamin A. Vitamin A nalazi se i u prirodnim proizvodima za negu lica koji su namenjeni borbi protiv preuranjenog starenja – kreme za bore.

Vitamin B5

Vitamin B poznat je i kao pantotenska kiselina, a zaslužuje drugo mesto među najboljim vitaminima za kožu lica ali takođe i za kosu. Inače, kada se primenjuje lokalno u kremama za bore, on hidrira kožu, umiruje i zaceljuje.

Pomaže koži da ostane mekana i glatka, a pre svega zdrava. Zbog toga se ovaj vitamin nalazi u proizvodima za negu kože. Jeste li znali da male količine ovog vitamina možete da nađete u većini namirnica? Mada bi trebalo dosta njih da se pojede kako bi se video neki rezultat. Neke od tih namirnica su: avokado, semenke suncokreta, brokoli i pečurke.

Ovo su definitivno vitamini za kožu lica koji su zaslužili da budu na prvom mestu, upravo zbog toga što bi bez vitamina A, ne samo lice, već naša koža, kosa i nokti, bili suvi.

 

 

 

U našoj prodavnici možete izabrati odgovarajuću kremu za negu vašeg lica. Antirid krema, retinol ili neka treća - izvor je na vama!

za zdravo i lepo lice

VIDI OVDE

KURS ZA KOZMETIČARA I i II nivo - za sve one koji žele da steknu teorijsko i praktično znanje o nezi kože i tretmanima lica

za zdravo i lepo lice

VIDI OVDE