Select Page

VIRUSNI KONJUKTIVITIS - zarazna akutna infekcija kapaka

Virusni konjuktivitis

Virusni konjunktivitis je jako zarazna akutna infekcija kapaka obično uzrokovana adenovirusom. Simptomi su nadražaj, suzenje, fotofobija i sluzavi ili gnojni iscjedak. Dijagnoza se postavlja klinički. Infekcija prolazi spontano, ali je u teškim slučajevima nekad potrebna lokalna primena kortikosteroida.

Etiologija

Konjunktivitis može pratiti običnu prehladu i druge sistemske virusne infekcije (posebno ospice, ali takođe i vodene kozice, rubeolu i mumps). Izolirani virusni konjunktivitis je obično uzrokovan adenovirusima a ponekad, enterovirusima.

Epidemijski keratokonjunktivitis obično uzrokuju adenovirusi serotipova Ad 5, 8, 11, 13, 19, i 37. Faringokonjunktivalnu temperaturu obično uzrokuju serotipovi Ad 3, 4, i 7. Do izbijanja akutnog hemoragičnog konjunktivitisa, rijetkog oblika konjunktivitisa povezanog s enterovirusom tipa 70, je dolazilo u Africi i Aziji.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Nakon inkubacije od oko 5 do 12 dana, u jednom oku dolazi do hiperemije i oticanja, vodenastog iscetka i nadražaja sa osećajem grebuckanja kao da se ima zrnce peska ili trunčica u oku, koji se obično brzo šire i na drugo oko. Na spojnici kapka se nalaze folikuli. Preaurikularni limfni čvor je obično povećan i bolan. Mnogi bolesnici su bili u dodiru s nekim ko ima konjunktivitis i/ili nedavnu infekciju gornjih organa za disanje.

Kod teškog adenovirusnog konjunktivitisa, bolesnici mogu imati naglašenu fotofobiju i osećaj stranog tela. Pseudomembrane fibrina i upalnih ćelija na tarzalnoj spojnici i/ili žarišta upale na rožnjači mogu dovesti do zamućenja vida. Čak i nakon povlačenja konjunktivitisa se, i nakon 2 god., pomoću procepne svetiljke mogu opaziti ostatna subepitelna zamućenja rožnice (višestruka, poput novčića u promjeru od 0,5 do 1 mm). Zamućenja rožnice ponekad dovode do slabljenja vida i blještanja.

Za nas je značajno da je obzirom na veliku infektivnost, veoma lako preneti ovaj viros klijentu četkicama za šminkanje, samom šminkom ili drugim kozmetičkim aparatima i opremom prilikom rada tretmana.. Sekundarna bakterijska infekcija je retka. Međutim, ako ijedan od znakova odgovara bakterijskom konjunktivitisu (npr. gnojni iscjedak), razmazi s oka se moraju mikroskopski pregledati i nasaditi na uzgoj uzročnika.

Lečenje

Virusni konjunktivitis je jako zarazan te se moraju sediti mjere predostrožnosti (navedene gore). 

Virusni konjunktivitis je samoograničavajući i traje u blagim slučajevima 1 nedelju a u teškima i do 3-4 sedmice. Za simptomatsko lečenje dovoljni su hladni oblozi. Međutim, bolesnicima s teškom fotofobijom ili onima čiji je vid pogođen mogu koristiti lokalno primenjeni kortikosteroidi (npr. 1%–tni prednizolon acetat svakih 6 do 8 h). Pre toga je potrebno isključiti herpes simplex keratitis jer kortikosteroidi mogu izazvati njegovu egzacerbaciju. U svakom slučaju odlazak kod oftalmologa je obavezan.

 

 

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

masirati lice

POSTANI WELLNESS I SPA TERAPEUT

delovanje masaže