Select Page

UZROK SEBOREIČNOG DERMATITISA - hronično oboljenje kože

Uzrok seboreičnog dermatitisa

Uzrok seboreičnog dermatitisa nije poznat, ali se smatra da je povezan s povećanom produkcijom sebuma i razvojem gljivice Pityrosporum ovale (novi naziv Malessezia furfur). Češće se javlja kod osoba s genetskom predispozicijom. Značajnu ulogu imaju i imunološki poremećaji, pa se primećuje pogoršanje simptoma u stanju stresa i povećanog opterećenja organizma. Stanje pogoršavaju i suvo i hladno vreme, konzumiranje alkohola i slane hrane. Bolest se javlja u pubertetu kao posledica povećane sinteze androgena i povećane produkcije sebuma, a najizraženija je u srednjim godinama. Bolest muči oko pet odsto populacije, a češća je kod muškaraca nego kod žena. Javlja se i kod novorođenčadi, ali je u tom slučaju prolaznog karaktera i simptomi nestaju posle nekoliko meseci.

Na kosmatom delu glave javljaju se jasno ograničena ružičasto-crvena polja prekrivena masnim žućkastim ljuspama (skvame) koje su debele i teško se skidaju. Promene mogu da se prošire na čelo, vrat i područje iza ušiju. Seboroični dermatitis može da zahvati ivice očnih kapaka (seboroični blefaritis). Ivice kapka su crvene, prekrivene skvamom, a često se javlja i ispadanje trepavica. Kao komplikacija može nastati bakterijska superinfekcija, pa crvenilo postaje izraženije, svrab je intenzivniji i javlja se neprijatan miris. Blaži oblik bolesti je perut u kosi bez crvenila. Oboleloj koži prija umereno izlaganje suncu, pa se tokom letnjih meseci simptomi ublažavaju ili povlače.

Zbog perutanja kože ljudi posežu za masnim kremovima, ali se njihovom upotrebom pojačava lučenje loja i pogoršava stanje. Terapija podrazumeva upotrebu antimikotika i antiinflamatornih lekova poput kortikosteroida. Šampon s ketokonazolom koristi se dva puta nedeljno do povlačenja promena, a zatim preventivno jednom nedeljno. Efikasni su i šamponi s cink-piritionom ili selenijum-sulfidom. Za promene na koži koriste se metronidazol, ketokonazol i mikonazol u obliku krema ili gela. Kod bakterijske infekcije koriste se antibiotske kreme. Da bi se olakšalo uklanjanje debelih ljuspi, primenjuju se keratolitici. Kao sistemska terapija koriste se tetraciklini, a u težim slučajevima oralni kontraceptivi i kratkotrajno kortikosteroidi. Kako je oboljenje hronične prirode, terapiju je potrebno ponavljati.

POSANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

kurs plazma pen tretmana

POGLEDAJTE VIŠE O POJAVI AKNI NA LEĐIMA

pojava akni na leđima