Select Page

UVOD U TRETMAN LICA - masaža dobrodošlice i apšminkovanje

Uvod u tretman lica

Kako bi postigli što bolji efekat u svakom od tretmana lica koje radimo potrebno je uraditi temeljnu pripremu.

Uvod u tretman lica je neophodan kako bi pripremili klijenta i imali “čisto platno” na kojem vršimo tretman.

Započinjemo ga masažom dobrodošlice – masaža koja prija klijentu, opušta ga i podstiče cirkulaciju.

Ona se vrši na dekolteu klijenta, vratnom delu, ramenom delu, slepoočnicama i glavi.

Uvod i tretman lica sada nastavljamo apšminkovanjem – uklanjanjem šminke tonikom i mlekom za čišćenje. Ovaj korak je obavezan kako klijent ne bi imao ostatke prljavštine ili šminke na licu. Posebna pažnja se obraća na tretiranje predela oko očiju i tu postupamo veoma nežno. U slučaju grupog potiskivanja kože u toku otklanjanja maskare ili senke može doći do pojave sitnih bora oko očiju.

Ovaj uvod u tretman lica naši studenti smera ESTETIČAR-KOZMETIČAR primenjuju pre svakog tretmana a više o tom smeru pogledaje OVDE

Istorija kozmetike

Egipat (4000 godina pre nove ere)
Prvi arheološki dokaz kozmetike nalazimo u drevnom Egiptu. U to vreme su žene robovlasnika stavljale svetlo zelenu pastu od bakarnih minerala na lice, da bi obezbedile boju i definiciju crta lica. Šminku za oči Egipćani su pravili mešanjem olova i bakra i dobijali smesu pod nazivom mesdement. Zelenu nijansu su uglavnom nanosile na donje kapke, a tamnije sive tonove na gornje kapke. One su koristile mirisna ulja i bojile svoje obrve kremom sačinjenom od ovčjeg loja, olova i čadji. Kanom su farbale nokte na rukama. Za usne i obraze su koristile crvenu glinu pomešanu sa vodom. Za depilaciju su koristili šećerni sirup. Sastojci koji su se koristili su često bili veoma otrovni i štetni za kožu, tako da je šminka u drevnom Egiptu bila ujedno i veoma opasna.


Azija (1500 godina pre nove ere)
U Kini i Japanu je za bojenje lica u belo korišćen puder od pirinča. Obrve su brijane i čupane, a zubi bojeni zlatno ili crno. Kanom je bojena kosa i lice. U Japanu, zemlji izlazećeg Sunca, šminka se zasnivala od tri boje: bela, crna i crvena. Gejše su bile prave Kremašice. Njihov ritual šminkanja i doterivanja je i dan danas neiscrpna inspiracija. Na slikama možete videti gejšinu frizuru, gejšin ritual šminkanja, šminku i alat koji koriste gejše.

Grčka (1000 godina pre nove ere)

U Grčkoj pripadnici vladajuće klase su nosili perike. Ovo se odnosilo na oba pola. Opet, svi su želeli da istaknu belilo, pa su stavljali na kožu kredu ili olovni puder za lice. (Nema izveštaja o opsegu trovanja olovom u antičkoj Grčkoj). Kada su žene želele “malo boje” na licu, birale su oker glinu pomešanu sa crvenim gvoždjem kao ruž za usne. Premazivale su dlanove crvenkastom kanom, verovatno da bi izgledale mlađe.