+381607237853 akademija.purity@gmail.com

URASTAO NOKAT

URASTAO NOKAT

 

Urastao nokat je oboljenje poznato i pod nazivom Onihokriprtoza (onychocryptosis) ili Ungvisinkarnatus (unguisincarnatus).  Možemo ga prepoznati po pojavi crvenila, otoka, bola, a pokraj nokta se vrlo često uočava granulacija, koja je u narodu poznata kao “divlje meso” koje na minimalan dodir krvari. Nastaje kao posledica zadiranja bočne ivice nokta u okolno tkivo. Do urastanja nokta dolazi zbog lošeg sečenja noktiju, nošenja tesne obuće, a ostali faktori rizika su genetika, gojaznost, vrlo često se javlja kod sportista i profesionalnih vojnika.

Urastao nokat obično zahvata palčeve nogu i u ovakvim slučajevima neophodan je medicinski tretman kojim se iseca urastao deo, kao i granulacije stvorene oko njega. Tretman nije bolan i nema krvarenja. Međutim, ako su palčevi otečeni i pod upalom, najčešće se prvo propisuju antibiotici do smirenja procesa, a tek nakon toga se obrađuje nokat. Nakon razmekšavanja uraslog dela nokta uz pomoć losiona koji ujedno deluje i blago anestetički na okolno tkivo, pomoću ekskavatora vrši se prepariranje nokta tj. oslobađaju se urasle ivice nokta. Specijalnim makazicama skidaju se hiperkeratolitične naslage oko nokta, a ako ima i granulacija onda se one tretiraju keratolitičkim losionom, jer bi u slučaju njihovog odsecanja došlo do velikog krvarenja.

S obzirom na to da se radi medicinska obrada, a ne čupanje nokta, intervencija se izvodi samo odsecanjem uraslog dela nokta pod određenim uglom. Isečena ivica je oštra i kao takva bi još više iritirala okolno tkivo, pa se zato obrađuje specijalnim konusnim sočivom rotacionog abradera. Ovako obrađen nokat omogućava okolnom tkivu da se regeneriše tako da pri ponovnom rastu nokta nokatna ploča pronađe svoj pravi put.

Ako se ostavi bez tretmana, može doći do infekcije, ili čak apscesa, koji zahteva hirurško lečenje. Osteomijelitis je retka komplikacija inficiranog prsta na nozi, gde sama kost prsta biva pogođena. Ovaj problem se češće javlja kod muškaraca nego kod žena. Urastao nokat se može razviti na svakom noktu na nozi ali se to najčešće dešava na palcu.

 

 

 

PEDIKIR I MANIKIR - NASTAVA ZA DRUGU GODINU NA SMEROVIMA ESTETIČAR - KOZMETIČAR I MAKEUP UMETNIK

MANIKIR

VIDI OVDE

POSTANI I TI MAKEUP UMETNIK ILI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

kurs profesionalnog sminkanja

VIDI OVDE