Select Page

Upotreba ihtiol kreme kod masne i aknozne kože

Upotreba ihtiol kreme kod masne i aknozne kože

 

Uvod

Ihtiol je sulfonovano ulje škriljevaca.  Još se naziva amonijum sulfogirodalat, ihtamol, amonijum bituminosulfonat ili girodal. Dobija se destilacijom iz bituminozne materije koja se vadi iz nalazišta u Tirolu. Ta bituminozna materija je bogata fosiliranim ostacima riba te ihtiol koji se dobija suvom destilacijom sadrži velike količine sumpora i fosfora sa ribljim uljima. Ihtiol ima jak miris na naftno ulje, lako se meša sa vazelinom, glicerolom i raznim uljima, delimično je rastvorljivo u alkoholu, a može se emulgovati sa vodom. Ihtiol ima detergentno delovanje u kojem se mnogi lekovi nerastvorljivi u void, rastvaraju

Istorijat

Prvi pisani pomeni ihtiola i njegove primene sežu još u XVII vek. Dermatolog Paul Gerson Unna (1850-1929)  smatra se “ocem ihtiola”. Zahvaljujući njemu ihtiol je postao lek za tretman otoka, promrzlina, upalnih procesa na koži. U raznim kombinovanim preparatima pojačava efekat kortikosteroida, hloramfenikola i heparina. Ima antiinflamatorni, antibakterijski, antiseboroički, antimiotički, antiekcematozni, antipruritički, analgetski, i keratolitički efekat, pojačava cirkulaciju krvi u koži, ima antimitotički i antipsorijatički efekat. Ihtiol ima slab iritirajući efekat i slab senzibilizacijski efekat. S obzirom na odluku EU da se do 2002. godine zabrane svi dermalni preparati koji sadrže katran (zbog kancerogenog dejstva), ihtiol doživljava pravu renesansu i pojavljuje se u proizvodnom asortimanu mnogih farmaceutskih kompanija. Koristi se u magistralnim preparatima za lečenje rozacee, psorijaze i akni. U magistralnim preparatima (onim koji se po pojedinačnom receptu izrađuju u apotekama), dolazi u kombinaciji sa sumporom, cinkovom pastom, vazelinom ili nekim drugim podlogama. Primena preparata sa ihtiolom kod nekih osoba može izazvati nadražaj kože.

 

1. Građa kože

 

Zaštitna uloga – štiti telo od mehaničkih, fizičkih i hemijskih draži

Termoregulatorna funkcija – održava termoregulaciju, čuva i odaje toplotu tela

Učestvuje u stvaranju vitamina D – koji je bitan za očuvanje kostiju

Predstavlja prirodnu barijeru – zadržava materije neophodne organizmu, a sprečava ulazak stranih materija

Ona je imuni organ – učestvuje u imunitetu

Koža se sastoji iz 3 osnovna sloja:

Epiderm – površni sloj

Derm – srednji sloj

Hipoderm – potkožni sloj

Epiderm

Epiderm je najpovršniji sloj kože, koji ima osnovnu zaštitnu ulogu jer predstavlja barijeru. Između njega i derma se nalazi membrana (bazalna) koja predstavlja pravu granicu između organizma i spoljašnje sredine.

Derm

Derm je srednji sloj kože u kome se nalaze svi bitni elementi, žlezde – lojne i znojne, koren dlake, kolagena i elastična vlakna, a kroz njega prolaze krvni sudovi i nervi koji vaskularizuju i inervišu kožu.

Hipoderm

Hipoderm je poslednji sloj kože, koji se uglavnom sastoji od masnog tkiva, različite je debljine u zavisnosti od regije tela. On predstavlja ‘izolacionu’ zonu , da se preko kože ne bi bespotrebno gubila toplota.

Koža je organ koji je najizloženiji spoljašnjoj sredini i njenim lošim uticajima: Sunce, solarijum, zagađivači iz vazduha. A sem toga na kožu značajno utiču stres, bolesti, iscrpljenost, nenaspavanost i pušenje.

Za optimalno funkcionisanje kože neophodno je unositi dovoljno tečnosti, posebno vode, jer je hidriranost kože značajna za sve njene funkcije i izgled. Dehidrirana koža je suva na dodir, neelastična, a metabolizam joj je usporen.

Osobe sa masnom kožom su podložnije aknama nego osobe sa drugim tipovima kože. Masne žlezde su poznate kao lojne žlezde. U medicinskim terminima, loj koji luče žlezde, poznat je pod nazivom sebum. Ove žlezde sekretuju loj na licu, vratu, grudima i ostalim delovima tela. Ipak, nos je predeo koji je najviše izložen, jer se loj preterano sekretuje i akumulira upravo na nosu.

Pore u ovom delu tela su šire te stoga sekret može da se prenese na druge delove lica. Količina sekreta koji se proizvodi zavisi od osobe do osobe.

U pubertetu, zbog povećanih funkcija seksualnih hormona, poznatih pod imenom androgeni, lojne žlezde produkuju vise sekreta, jer androgeni aktiviraju i podsticu rad lojnih žlezda. Ovaj višak sebuma je glavni uzročnik inflamacije i stvaranja akni. Iako je sebum razlog stvaranja akni, kada vase žlezde i ceo iystem funkcionišu normalno, sekret pomaže u održavanju i vršenju svoje funkcije, kao kožnog lubrikanta. Osobe sa masnom kožom bi trebalo da preduzmu mere predostrožnosti, kako se pore ne bi zacepile i stvarale akne.

Kod pojave akni, koža postaje masna i nastaju otvoreni i zatvoreni komedoni (miteseri i beli komedoni) na licu, a često i na vratu, ramenima, grudima i leđima. U umerenim i ozbiljnijim slučajevima, koža postaje crvena i pojavljuju se upaljene papule i pustule. Akne mogu izazvati emocionalni stres, biti dosadno uporne i mogu  dovesti do postupalne hiperpigmentacije (PIH) i/ili trajnih ožiljaka.

Postupalna hiperpigmentacija je ravno područje diskoloracije na koži i predstavlja reakciju kože na zapaljenja kao što su akne ili ekcem, posebno kod ljudi sa tamnijim tenom. Vremenom može
izbledeti, ali dermatološki tretmani i postupci protiv pigmentacije mogu pomoći.

2. Seboreja

To je prekomerno lučenje sebuma. Fiziološki, lojne žlezde luče masnu supstancu poznatu kao sebum, koja služi za podmazivanje kose i kože. Proizvodnju sebuma može podstaći niz problema, kao što su hormoni,  klimatski uslovi, određeni lekovi i genetika. Poremećeno lučenje sebuma takođe može izazvati seboreični dermatitis, rasprostranjeno zapaljenje kože kod kojeg se bele ili žućkaste ljuspice formiraju na masnim delovima, kao što su koža glave ili unutrašnjost uva.

2.1. Hiperkeratoza

Hiperkeratoza (ili hiperkeratinizacija) je zadebljanje spoljnog sloja kože (stratum corneum). Neredovno ljuštenje mrtvih, rožnatih ćelija kože (korneocita) blokira kanal lojne žlezde i narušava ili prekida izlučivanje sebuma.

Kada koža proizvodi višak sebuma (seboreja) i mrtve ćelije ostanu na koži (hiperkeratoza), oni se mogu nakupiti oko folikula dlake i zajedno stvoriti mekan čep. Taj čep može izazvati oticanje zida folikula i stvaranje zatvorenog (belog) komedona ili, ako je čep blizu površine, otvorenog komedona (mitesera).

2.2 Bakterijska kolonizacija

terije koje obično bezopasno žive na koži (propionibakterije) se gomilaju i mogu potom kolonizovati začepljene folikule, izazivajući papule, pustule, nodule ili ciste.

2.3 Zapaljenje

Posledica je crvena i zapaljena koža. U težim slučajevima akni, zid folikula puca u kasnoj fazi zapaljenja. Lipidi, masne kiseline, korneociti, bakterije i fragmenti ćelija se oslobađaju, izazivajući dodatna duboka zapaljenja u okolnom tkivu.

3. Nega kože

Ne postoji terapija kojom bi se kompletno zaustavilo i sprečilo stvaranje sebuma, ali ovim savetima ćete kontrolisati stvaranje sebuma i akni.

– iako prašina, nečistoća i masnoća spoljasnjeg dela kože ne uzrokuju akne, pogoršavaju situaciju jer zatvaraju pore. Preporučljivo je čistiti lice redovno, bar dva puta dnevno da ne bi došlo do začepljenja pora.

– koristite adstringens za uklanjanje viška sekreta.

– nikad ne koristite masne kozmetičke preparate

– pre odlaska na spavanje, obavezno skidajte šminku i ne koristite hladne (noćne) kreme i losione

– kad je ishrana u pitanju, preporučljivo je izbaciti masne namirnice, prženu hranu, ribu i jodiranu so. Prevelika upotreba joda pojačava stvaranje akni.

– kreme i losione sa alkoholom treba kompletno izbegavati

– ulja za sunčanje treba izbegavati

– iako nije preporučljivo koristiti hidrantne kreme, možete ih koristiti nakon čišćenja lica, ukoliko vam lice postane grubo.

– Doktori ističu da postoji direktna veza između stresa i akni. Studije pokazuju da osobe pod stresom luče više androgena. Ne samo mentalni, nego i fizički stres, poput alergija ili operacija mogu aktivirati produkciju androgena. Androgen aktivira lojne žlezde da sekretuju više loja/sebuma.

– ne dirajte i ne cedite bubuljice, jer to može dovesti do upale i infekcije. Takođe, time možete prouzrokovati potiskivanje infektivnog sekreta dublje u kozu i na taj nacin povećati oticanje.

– Prvo operite lice toplom vodom (da skinete nečistoću), a onda hladnom vodom ispirajte

– ukoliko imate akne na telu, nije preporučljivo nositi usku odeću

– redovno pijte vodu, jer održava kožu zdravom

Pod uticajem polnih hormona u pubertetu, lojne žlezde se “bude“ i izlučuju sebum zbog kojeg se na čelu, nosu, bradi i obrazima pojavljuje pojačan sjaj. Osim sjajne T-zone (zona čela i nosa), masna koža se prepoznaje i po proširenim porama. Među mladima 80% njih ima masnu kožu, a čak oko 30% odraslih, sve do starije životne dobi opisuje svoju kožu kao masnu…

Tip kože je nasledna osobina, a masna koža kod koje dolazi do pojave akni je jedan od tri osnovna tipa. Druga dva su suva i mešovita koža. U razdoblju puberteta, akne često predstavljaju problem. Kod devojčica se najčešće pojavljuju u 12. godini, a kod dečaka oko godinu dana kasnije.

Pod uticajem polnih hormona u pubertetu lojne žlezde se bude i izlučuju sebum zbog kojeg se na čelu, nosu, bradi i obrazima pojavljuje pojačan sjaj. Osim sjajne T-zone (zona čela i nosa), masna koža se prepoznaje i po proširenim porama. Među mladima 80% njih ima masnu kožu, a čak oko 30% odraslih sve do starije životne dobi, opisuje svoju kožu kao masnu

4. Upotreba ihtiol kreme

Ihtiol je osnovni sastojak crne kreme, zaslužan za njenu boju. To je proizvod prirodnog porekla koji se dobija sulfatnom preradom škriljca. To je rudni materijal poput kamena, koji u sebi ima mikroskopski sitne čestice organske materije nastale viševekovnim taloženjem algi i biljaka. Posle prerade i odgovarajućih hemijskih reakcija, stvara se viskozna tečnost mirisa na bitumen , crne boje, poznata kao ihtamonol. Ihtiol je medicinski naziv za ovaj satojak koji se često koristi u kremema, u kombinacijama sa drugim sastojcima, a preteženo za lečenje kožnih problema. Takva krema je zapravo i crna mast koja je dosta popularna.

  • neguje i kontroliše stanje problematične i nečiste kože
  • pogodna je za masnu kožu, smanjuje stvaranje sebuma
  • umiruje iziritiranu kožu, smanjuje crvenilo i svrab
  • preporučuje se za negu i tretman kože lica i tela sklone pojavi akni, seboreičnog dermatitisa, rozacee i drugih zapaljenskih procesa na koži.

Naime, ihtiol mast ima antiupalna, antibakterijska i antigljivična svojstva pa se često koristi u lečenju ekcema, psorijaze i akni. Obično se koristi u koncentraciji od 10-20%.

IHTIOL krema za lice je namenjena nezi veoma masne i problematične kože. Kombinacija aktivnih komponenti (ihtiol, salicilna kiselina, bisabolol, alantoin, triklosan, mentol) utiče na poboljšanje funkcija kože i jačanje imuniteta.

Utiču na smanjenje lučenja sebuma, pri čemu se odstranju mrtve ćelije. Ovi sastojci imaju antibakterijsko dejstvo i smiruju nadraženu kožu, čime poboljšavaju njenu strukturu i regenerišu je.

Poboljšanje izgleda kože se očekuje već posle dve nedelje, ali sa tretmanima treba nastaviti dok postoje problemi. Ihtiol krema ima laku i nemasnu strukturu, ne sadrži ulja. Krema sa ihtiolom upotrebljava se tako što se na očišćenu kožu lica nanosi dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Sa druge strane, krema sa ihtiolom nije dobra za one površinke bubuljice i mitisere, niti za one koje ste već ceđenjem  pretvorili u rane. Međutim, ihtiol krema pokazala se sjajnom ako se borite sa čirevima na koži i dubokim potkožnim bubuljicama. Bole, crvene se na koži, ali niti nestaju niti sazrevaju.

Naime, ova krema uspeva da za relativno kratko vreme izvuče gnoj na površinu kože i omogući njegovu eliminaciju. Već znamo da ne treba ni da pokušavamo da iscedimo potkožne akne, ako su duboko pod kožom. Jedino što ćemo od toga dobiti je još veća upala i rana na koži.

Međutim, ovi problemi su rešivi upotrebom ihtiol kreme. Najbolje rezultate ova krema je dala kada se pusti da deluje preko noći pošto sam miris kreme za dnevne potrebe nije bas praktičan niti prijatan.  Krema je u 80% slučajeva aknozne kože dala zadivljujuće rezultate.

5. Primeri

Na primeru korišćenja ihtiol kreme u trajanju od 7 dana, rezultati su se pokazali prilično dobrim, što dokazuje fotografije  koje  slede:

 

Zaključak

Ukoliko imate tegobe sa aknama i bubuljicama koje se i pored vašeg truda i brige o koži uporno pojavljuju i stvaraju vam problem u svakodnevnom životu,  manjak samopouzdanja i nesigurnost, definitivno treba pokušati sa upotrebom ihtiol kreme koja se pokazala veoma učinkovito.

Ihtiol kamfor krema je prvenstveno veterinarski lek, pa prvo iskustvo vezano za ovu mast može biti iskustvo u kupovini. Možete je naći bez problema u poljoprivrednoj apoteci. Međutim, kako je popularnost i delotvornost ihtiola sve više rasla među ljudima, tako je ona postala dostupna i u običnim apotekama i dozvoljena za ljudsku upotrebu.

 

 

Seminarski rad

Predmet: Coaching

Tema: Upotreba ihtiol kreme kod masne i aknozne kože

Mentor: Prof. Željko Stanojević

Student: Ivana Savić

U Beogradu, 2019.

 

 

POSTANI PROFESIONALNI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

POZOVITE NAS ZA VIŠE INFORMACIJA