Select Page

SIGURNA UPOTREBA ETERIČNIH ULJA - lekovito dejstvo eteričnih ulja

Sigurna upotreba eteričnih ulja

Sigurna upotreba eteričnih ulja se zasniva na poznavanju njihovih karakteristika.

OSNOVNO ETERIČNO ULJE – “LEK ZA SVE” lavanda (Lavandula officinalis) – ima lekovito dejstvo na zapanjujuće širok spektar tegoba. Opušta i umiruje, oslobadja organizam napetosti; tera insekte i gamad; nakapano kraj jastuka pomaže kod nesanice; nakapano na opekline sprečava stvaranje plikova a ranice i posekotine dezinfikuje i pomaže bržem zaceljenju bez stvaranja ožiljaka; pomaže kod glvobolja kada se malo utrlja u slepoočnice; u kupkama odlično neguje kožu… Dakle, kada niste sigurni koje eterično ulje upotrebiti, tada upotrebite ulje lavande i sigurno nečete pogrešiti.

PREHLADE, GRIP, VIRUSI – To su: ravensara (Ravensara aromatica), niauli (Melaleuca quinquenervia viridiflora), eukaliptus globulus (Eukalyptus globulus). Najbolji učinak se postiže kada se navedena ulja inhaliraju. Čajevac (Melaleuca alternifolia) – je jak antiseptik pa je odličan kod prehlada, gripa i raznih viroza; stimuliše imunološki sistem i to najbolje kroz kupke; odlično deluje protiv gljivica na stopalima, bradavica i kod ujeda insekata.

ULJA ZA OSVEŽAVANJE I STIMULISANJE, BISTRENJE MISLI I KONCENTRACIJU ruzmarin (Rosmarinus officinalis), nana (Mentha piperita), bergamot (bergamot mint), eukaliptus (Eukalyptus globulus). Pomenuta eterična ulja je bolje ne koristiti u kupkama jer rashladjuju. Odlićna su kod glavobolja: 1-2 kapi ulja utrljajte duž okcipitalne kosti, ivicom lobanje i vrata, od uha do uha, i lagano izmasirajte slepoočnice. Ruzmarin u kupki potiče cirkulaciju, ali nije ga dobro stavljati u kupku pre spavanja jer stimuliše i razbudjuje. Ova ulja su dobra i za koncentraciju tokom vožnje automobila.

DRVENASTA ULJA – Uzemljuju, jačaju i snaže. To su kedar (Cedrus atlantica, C. deodara) pačuli (Pogostemon cablin) sandal (Santalum album) tamjan arapski (Boswelia sacra). Od davnina se koriste u meditacijama i religijskim ritualima zbog svojih svojstava da “duhovno” otvaraju dok istovremeno jačaju povezanost sa zemljom i stabilnost. Pačuli i sandal su afrodizijaci koji povezuju seksualnost i duhovnost. Kedar u kupki deluje na pokretanje limfe i izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

CITRUSI ILI ULJA AGRUMA – To su mandarina (Citrus reticulata) bergamot (Citrus bergamia) grejpfrut (Citrus paradisi) limun (Citrus limon) slatka pomorandža (Citrus sinensis) Svi citrusi podižu raspoloženje, opuštaju, podstiču radost, vedrinu i optimizam. Najbolje ih je izabrati prema mirisu koji vam je najprijatniji u datom trenutku. U kupkama ih je bolje izbegavati jer mogu izazvati iritaciju i mrlje na koži ako se nakon toga izlazi na sunce. Mandarinu možete staviti u kupku, do 5 kapi, jer je vrlo blaga, opušta i smiruje.. Takodje, poput lavande, može se nakapati kraj jastuka za mirniji i bolji san.

CVETNI MIRISI – Geranijum (Pelargonium graveolens), ylang-ylang ili cvet nad cvetovima (Cananga odorata) potom skupocena ulja: ruža (Rosa damascena), neroli (Citrus aurantium var. amara), jasmin (Jasminum grandiflorum), su poznati afrodizijaci, a podižu raspoloženje poput citrusa. Ruža i geranijum su “ulja srca” i ljubavi. Najbolje ih je izabrati prema mirisu koji vas u datom trenutku najviše privlači.

ULJA KOJA MOGU POMOĆI KOD PMS-a I BOLNIH MENSTRUACIJA – U kupki upotrebite: mešavinu jednakih delova geranijuma (Pelargonium graveolens), žalfije (Salvia officinalis L) i čempresa (Cupressus sempervirens) i utonite u svoju kupku i uživajte bar 15 minuta.

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR, MAKEUP ARTIST ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

priprema lica za šminkanje

POGLEDAJTE KAKO SE NEGUJE SVAKI TIP KOSE

nega za svaki tip kose