Select Page

UPOTREBA BILJA U KOZMETICI - sa nastave na predmetu Osnovi primenjene kozmetologije

UPOTREBA BILJAKA U KOZMETICI

Na današnjem predavanju na predmetu Osnove primenjene kozmetologije studenti su učili o upotrebi bilja u kozmetičkim tretmanima.

Upotreba bilja u kozmetici i lepoti ima širok spektar a na ovom predavanju smo koristili mešavinu biljaka kako bi otvorili pore klijentu.

Ova biljna mešavina se sastoji od hajdučke trave, majčine dušice, kamilice, nane, žalfije, belog sleza, i lanenog semena.

Lenano seme ima ulogu da vezuje vodu za sebe kako bi smesa bila kompaktna, prilikom sjedinjavanja tople vode sa smesom.

Maska se postavlja na lice preko sterilne gaze, a preko nje postavljamo foliju i termo masku koja zagrevanjem pospešuje delovanje biljaka.

Biljna ulja su hrana, lek i kozmetika

Završilo je jedno nesrecno doba u kojem su se ulja posmatrala kao nešto od čega se debljamo. Primena biljnih ulja poput lana i noćurka kao lekova, te masovna upotreba ulja iz riba i algi, otvorila su nov prostor za istraživanja i promenila percepciju o uljima kao prognanicama iz naših života.

U živom organizmu, ulja su “energetska skladišta”, jer nagomilavamo višak energije u energetski bogate hemijske spojeve trigliceride, a iskorišcavamo ih kada ponestane kaloraija u prehrani. Semenke biljaka, iz kojih niče nova biljka, i sadrže ulja upravo iz tih razloga. Ulja su i zaštitna, pogotovo životinjama, a štite ih od hladnoće i ozleda. U kozmetici, ulja imaju dvojaku funkciju – hrane kožu (metabolizam kože iskorištava ulja), ili su zaštitna, odnosno sprečavaju isušivanje kože.

Biljna ulja koja koristimo i u kozmetici i u prehrani moraju biti HLADNO CEDJENA I NERAFINIRANA.

 

Više o smeru ESTETIČAR-KOZMETIČAR pogledaje OVDE