Select Page

Tumori kože- benigni tumori

Tumori kože- benigni tumori

Tumori kože- benigni tumori

Koža je najveći organ na telu. Predstavlja omotač, koji je u neposrednom dodiru sa spoljašnjom sredinom. U proseku 40-50 odsto odraslih ljudi normalne boje kože razviju do 65. godine barem jednu prekancerozu kože. Tumor – rak je izraz kojim se označava oboljenje praćeno nekontrolisanom i ubrzanom deobom ćelija nekog tkiva koji svojim rastom može zahvatiti druga tkiva i organe. Tako stvorene ćelije se mogu širiti u druge delove tela putem krvi ili limfnog sistema. Rak kože se može izlečiti ako se otkrije na vreme. Postoje dve vrste tumora kože i to su:

 

Benigni- se ne šire u okolne organe ili putem krvi, lako se otklanjaju ali se mogu pojaviti ponovo na istom mestu.

Maligni- se šire u okolne organe, putem krvi i limfne u druge različite delove tela, zahvatajući u isto vreme jedan organ / sistem ili više organa (jetra, pluća) / sistema (kosti ).

BENIGNI TUMORI KOŽE

 

Mladež (nevus)

je dobroćudna promena na koži i sluzokoži koja može biti različite boje, oblika i veličine. Odrastao čovek ima oko 15-20 mladeža- neki postoje od rođenja, a drugi se pojavljuju kasnije u toku života. Mladeže ne treba uklanjati, izuzev u slučaju nepogodne lokalizacije na mestu stalne iritacije (veš, odeća, nakit) ili iz estetskih razloga, ali povremeno treba izvršiti njihov pregled i obratiti pažnju na rast, boju, oblik i propratne pojave kao što su svrab, perutanje ili krvarenje.Uklanjaju se hirurškom ekscizijom, a histo-patološki se verifikuje konačna dijagnoza.

Papilom

je benigna promena epitela kože i sluzokože virusnog porekla. Najčešće se nalazi na vratu, nadlaktici, u aksili, ispod dojki, na trbuhu i preponama. Različitog je oblika, često peteljkasti, elastični i obično boje kože. Odstranjuje se radioekscizijom ili manjom hirurškom ekscizijom.

Lipom

je benigni tumor masnog tkiva koji se obično javlja u potkožnom tkivu vrata, na leđima, ramenima, trbušnom zidu. Malih je dimenzija mada ponekad dostiže džinovske razmere. Lipom je mekan, elastičan čvorić koji nije uvek dobro ograničen od okolnog tkiva, a prekriven je kožom nepromenjenog izgleda. Mora se pažljivo odstraniti u celini, jer eventualni ostaci ovog tumora mogu biti uzrok njegovog ponovnog pojavljivanja.

Keratoza

je pljosnata promena kože žuckaste boje različite veličine, lokalizovana obično na otkrivenim delovima tela-lice, vrat, dekolte, ruke, leđa. Ne javlja se na dlanovima i tabanima. Vremenom raste i dobija tamnu, čak i crnu boju. Uklanja se radio talasima.

Dermatofibrom

se na koži manifestuje kao pojedinčni ili multipni, tvrdi ili bezbolni čvorić. Javlja se kod odraslih, na ekstremitetima, a ponekad i na drugim delovima tela. Crvenkaste je ili žućkasto-smeđe boje, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Odstranjuje se hirurškom ekscizijom.

Aterom

je promena na koži koja predstavlja zapušenu lojnu žlezdu koja je prirasla za kožu. Nastaje na licu, glavi, ušnim školjkama, vratu i leđima. Može se razviti infekcija sa znacima gnojenja. Mora se odstraniti u celini jer u suprotnom može ponovo nastati.

MALIGNI TUMORI

 

Maligni tumori kože operišu se u opštoj ili lokalnoj anesteziji u zavisnosti od velićine tumora. Ukoliko je tumor manjih dimenzija, posle operacije nema bolova i istog dana pacijent se možete vratiti svojim redovnim aktivnostima. Operativno lečenje kao i patohistološka provera obavezni su za maligne tumore, kako bi bili sigurni da je tumor u potpunosti uklonjen.

 

Maligni melanom predstavlja maligni tumor kože, koji se zaista retko javlja. Međutim veoma je opasan. Do dana današnjeg, uzrok ove opake bolesti nije poznat. Mogući faktori rizika su :

 

-Postojanje mladeža

-Svetla put

-Agresivno izlaganje suncu

-Genetske predispozicije

Obično melanom nastaje na površini postojećih mladeža, jako retko iz nepromenjene kože. Jako je važno otkriti melanom na vreme.

ZANIMLJIVOSTI

 

Bazocelularni karcinom kože: najčešći je zloćudni tumor kože. Operacijom se postiže potpuno izlečenje, ne primenjuje se hemioterapija, kao ni terapija zračenjem. Zbog ovakvih karakteristika neki stručnjaci smatraju da Bazocelularni karcinom ne “zaslužuje” naziv karcinom. Ipak, ovaj naziv je opravdan, jer se rast ovog karcinoma može zaustaviti SAMO operacijom.

 

Šećer je hranitelj raka. Odricanje od šećera uskratiće mu važnu hranu.

 

Kuhinjska sol sadrži štetne dodatke koji mu daju belu boju.

 

Rak je bolest uma, tela i duha. Proaktivan i pozitivan duh pomoćiće vam da preživite u borbi s rakom.

ZAKLJUČAK

 

 

Iako mi je na početku semestra, na prvi pogled, delovalo da će mi ova lekcija biti teška da je savladam,  ova tema za seminarski rad mi je olakšala time što sam sama proučavala i izučavala građu i funkciju anatomije kože, a posebno obratila pažnju na tumore kože. Smatram da je znanje o koži, njenoj nezi i značaju izuzetno bitna danas, kada je ona na konstantnoj “meti” spoljašnjih faktora koji loše utiču na istu. Kroz ovu temu za seminarski rad sam čitala dosta o tome, tako da ću, zahvaljujući profesoru, od sada mnogo više brinuti o sebi, odnosno o zdravlju svoje kože.

 

 

 

Student: Sara Aleksić

Smer: Make Up Arthist I godina

Seminar iz patologije : Tumori kože- benigni tumori

Mentor: Prof. Vukan Babić

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity