Select Page

TRANSFORMACIJA NOKTIJU-sa nastave Manikira

Transformacija noktiju

Transformacija noktiju na Akademiji Purity.Problem kratke, slabe i krte nokatne ploče može se rešiti izlivanjem noktiju gel tehnikom. Prirodnost nokta se postiže obradom gela tako da ima prirodan pad i izraženu stres tačku koja je odgovorna za čvrstinu i postojanost nokta.

Bolesti noktiju i nokatne ploče

Naši nokti imaju značajnu ulogu u zaštiti prstiju šaka i stopala. Izgled noktiju može nas upozoriti da se nešto vrlo ozbiljno dešava unutar našeg organizma.

Bele tačke na noktima

Bele tačke na noktima ili bela prebojenost nokatne ploče – Leukonihija, su uzrokovane blagim traumama, tj povredama matriksa nokta. Stanje je bezazleno i prolazno, kako nokat raste. Ako primetite veliki broj belih tački na nokatnim pločama obratite se dermatologu. Uzrok moze biti anemija, ciroza jetre, ulcerozni kolitis, ulkusna bolest, stanja posle hemioterapije.

Tamna boja noktiju

Smedje do crno prebojeni nokti – Melanonihija, rezultat su povećane količine pigmenta. Tako se može formirati mladež ili lentigo simplex u nokatnom ležistu. Takodje, pojačana aktivnost i nakupljanje melanocita može se videti u melanomu nokatnog ležista – Maligna melanonihija. Jedan od najbržih i najagresivnijih karcinoma.

Žuti nokti

Žuto prebojeni nokti su česti kod poremećaja limfne drenaže, tumora bronha, AIDSa ili upotrebe tertaciklina.

Crvena lunula

Crvena lunula – polukrug na spoju nokatne ploče i kože se sreće kod mnogih sistemskih oboljenja, ćelavosti na pečate, srčane insuficijencije ili trovanja ugljen monoksidom.

Hemoragije nokta

Reckaste hemoragije su mala kapilarna krvarenja u površnim slojevima nokatnog ležišta i mogu biti znak srčanog ili plućnog oboljenja, hipertenzije, hepatitisa ili trihinoze. Takodje, one mogu biti znak traume nokta, ekcema ili psorijaze. Važno ih je dobro razlikovati od malignog melanoma.

Urastao nokat

Urastao nokat označava zabijanje nokta prilikom rasta u okolno tkivo. Nepravilno sečenje nokta, tesna i neodgovarajuća obuća kao i povreda mogu dovesti do ovog stanja. Adekvatan tretman kod dermatologa može rešiti problem, posebno ako se osoba javi pre nego se razvije infekcija. Više o uraslim noktima pročitajte ovde.

Gljivične infekcije nokta

Gljivične infekcije – Onichomicosis, su najčešće infekcije nokta. Češće se javljaju na stopalima nego na šakama, daju zadebljalu nokatnu ploču, koja se lista i odvaja nokat od nokatnog ležišta. Gljivične infekcije daju mrku, žutu ili kreda belu boju nokta.

Bakterijske infekcije noktiju

Bakterijske infekcije noktiju nešto su redje. Praćene su bolom, pulsiranjem, crvenilom. Bakterije izazivaju infekciju kože oko nokta, sa zahvatanjem nokatnog ležišta.

Hrapavost nokta i nokatne ploče

Brazde na noktima

Poprečna izbrazdanost nokta je prolazna kod odojčadi a kod žena je najčešće vezana za menstrualni ciklus. U svim drugim slučajevima je znak pothranjenosti, nedostatka cinka u ishrani, oštećenja nerava ili slabe cirkulacije ekstremiteta.

Udubljenja nokta

Tačkaste lezije – udubljenja nokta, karakteristične su za psorijazu. Plitke tačke javljaju se u ekcemima, alopeciji areati, povredama kao i profesionalnoj izloženosti hemikalijama.

Cepanje nokta

Cepanje nokta se javlja u 30% zdravih osoba (posebno kod žena). Lakovi za nokte, deterdženti ili fizička trauma oštećuju veze u nokatnoj ploči i dovode do listanja.