Select Page

Toplotne procedure

Toplotne procedure

Toplotne procedure.Higijenski tretman lica je prvi i osnovni tretman nege lica.

Preporučljivo je raditi ga jednom mesečno, jer je koža svakodnevno izložena štetnim uticajima spoljne sredine kao što su smog, duvanski dim, prašina…

Higijenskim tretmanom oslobađamo kožu suvišnog sebuma, izumrlih ćelija, čime se ne dobija samo čišćenje kože već i hidriranje kože.

Higijenski tretman podrazumeva: mehanički piling,otvaranje pora, komedoekspresiju, masažu, limfnu drenažu lica, vrata i dekoltea.

Zatim dubinska ozonizacija i dezinfekcija, nakon koje sledi aplikovanje maske, koja je prilagođena tipu Vaše kože, sa ciljem umirivanja kože nakon tertmana, hidratacije, balansiranja rada lojnih žlezda i učvršćivanje.

Toplotne procedure

Toplotna procedura jeste oblast fizikalne terapije koja izučava biološko dejstvo toplotne energije na organizam i mogućnosti njene primene kod obolelih i povredjenih.

Toplotne procedure primenjuju se u vidu vlažnih i suvih oblika toplote.

Toplotna procedura spada u jedan od koraka u kozmetičkom tretmanu, ali je veo važna i veoma opasna po klijenta jer ima kako indikacije tako i kontraindikacije.

Uz pomoć toplote dobijamo bolju absorpciju pakovanja, zagrevanje lica, otvaranje pora. , što je svakom kozmetičaru od velikog značaja.

Vrste toplotnih procedura

Kao što smo već pomenuli postoje dva oblika toplotnih procedura, a to su:

Suvi oblik

Vlažni oblik procedure

Suvi oblik procedure se, u svakodnevnom rutinskom radu, primenjuje u vidu toplog vazduha, termomaske, parafinske maske i soluks- lampe.

Vlažni oblik procedure u svakodnevnoj kozmetičkoj praksi primenjuje se niz terapijskih procedura čije se dejstvo zasniva na delovanju tople diferentne zone i toplom dejstvu tople vode, odnosno vodene pare. Praktično, svaki i najskromnije opremljen kozmetički salon u te svrhe koristi aparate: saunu za lice, vapozon i vlažne obloge.

Suvi oblici toplote

Suvi oblici toplote primenjuju se u vidu toplog vazduha, termomaske, parafinske maske i soluks- lampe.

Toplivazduh- koristi se kao osnovni agens za higijensko-estetsku negu kose (fen i hauba za sušenje kose).

Termo maska- spada u osnovni pribor za rad kozmetičara, ima višestruku primenu. Koristi se za dubinsko čišćenje ili za intenziviranje površinskog pilinga kože. Efekat koji s postiže takvom primenom je hiperhidratacija i razmekšavanje orožalog keratinskog sloja epiderma, razmekšavanje sebacealnih čepova i otvaranje pora. Postupak traje 10-15 min.

Parafinska maska- koristi kod estetskih problema, kao što su dehidratacija, mlohavost i sivilo kože, slaba prokrvljenost i slično. Na žalost, poboljšanje stanja, odnosno izgled kože posle primene kratko traje, najčešće svega nekoliko časova.

Vlažni oblici toplote

Svi vlažni oblici termoterapijskih procedura, bez obzira na diferentne zone temperature, predstavljaju kombinaciju, udruženo dejstvo termo i hidro procedura.

Cilj primene vlažnih oblika toplote je:

Hiperhidratacija i razmekšavanje orožalog keratinskog sloja epiderma

Proširenje pora na koži

Izazivanje hiperemije

Inteziviranje metabolizma u koži

Inteziviranje trofike kožnog tkiva

Dejstvo vlažnih oblika tople diferentne zone temperature zasniva se na toplotnom dejstvu vode, odnosno vodene pare.

Sauna za lice- aparat produkuje vodenu paru kojoj se izlaže regija kože koja se tretira najčešće lice i vrat. Vodena para u dodiru sa kožom ispolljava termička dejstva vode i to :

Pore se šire

Nastaje aktivna hiperemija

Ubrzava se lokalni metabolizam

Povećava se oksigenizacija tkiva

Vapozon-je savrmeniji aparat kojim se obezbeđuje toplotno dejstvo vodene pare na površinu kože u toku kozmetičkog tretmana.

Koristi se u iste svrhe kao i sauna za lice, s tim što ima i dodatna dejstva zasnovana na delovanju ozonskih para.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacije kod toplotnih procedura su sledeće: razmekšavanje rožastih ćelija epiderma tokom termoprocedure doprinosi lakšoj i efikasnijoj komedoekspresiji

Kontraindikacije kod toplotnih procedura: su rozacea i kuperoza, krvava stanja, bajpas, psihički poremećaji, otvorene rane, klaustofobija, nakit na klijentovom vratu i glavi

Dobra zamena za toplotne procedure jeste komedolitički gel, koji ima isti zadatak kao i termomaske,vapozoni i saune zalice.

Zaključak

Termomaska je maska koja se jako puno koristi u kozmetičkim salonima kada su kozmetički tretmani u pitanju. Termomaska spada u toplotne procedure koje su namenjene otvaranju pora u cilju dobre komedoekspresije odnosno ekstrakcije kože lica. Još jedna toplotna procedura koja takodje ima veoma važnu ulogu u tretmanima lica je aparat vapozon.

Kada su stanja kože u pitanju kao što su rozacea i kuperoza potpuno je kontraindikovano korišćenje bilo kakvih procedura koje dovode do stvaranja i produbljivanja već postojećeg problema a to je problem proširenih kapilara.

Pod dejstvom veoma intenzivne toplote kapilari će početi intenzivno da se šire i eventualno pucaju. Koža će imati intenzivnu hiperemiju.

Student: Nevena Todorović

Smer: Estetičar – Kozmetičar

Seminar iz primenjene kozmetologije: Toplotne procedure

Mentor: prof. Ivana Stanojević

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity

 

 

 

 

 

 

 

 

Želite biti profesionalac u oblastima nege i lepote

prva godina studija