Select Page

Tipovi kože

Tipovi kože

Tipovi kože.Koža je najveći organ čovječijeg tijela koja je u neposrednom dodiru sa spoljašnjom sredinom štiti kožu od raznih spoljašnjih uticaja.

Koža se sastoji iz tri osnovna sloja:

 • Epiderm
 • Derm
 • Hipoderm

Površina odraslog čovjeka tj. površina njegove kože iznosi oko dva metra kvadratna, a to je oko 18% ukupne težine tijela.

Tipovi kože- Osnovne uloge kože su:

Zaštitna-štiti tijelo od mehaničkih povreda,patogenih organizama i UV zraka

 • Učestvuje u razmjeni gasova
 • Prima spoljašnje nadražaje
 • Učestvuje u termoregulaciji

Boja kože zavisi od rase, a naročito od kožnog pigmenta melanina.

Tipovi kože.Kao što postoje različite boje kože i razlikuju se od čovjeka do čovjeka, tako postoji mnogo tipova kože koji takođe variraju od osobe do osobe.

Tipova kože postoji mnogo, ali četiri osnovna su: masna, normalna, suva i kombinovana.

Tipovi kože.Tip kože određuje genetika. Međutim stanje naše kože može dosta da varira u odnosu na razne unutrašnje i spoljašnje faktore kojima je podvrgnuta.

Svojstva kože zavise od više fizioloških faktora. Među njima od posebnog kozmetičkog značaja su:

 • Individualne karakteristike i nasljedne osobine
 • Funkcija lojnih i znojnih žlijezda
 • Funkcija polnih žlijezda
 • Tonus vegetativnog nervnog Sistema
 • Starosno doba
 • Način ishrane

Sa stanovništa kozmetologije, imajući u vidu starosnog doba od adolescencije do senescencije koža se može svrstati u nekoliko grupa.

Tipovi kože – Masni tip kože

 

Masna koža ili diseboroična izgledom je debela i čvrsta.Karakteriše je pojačano lučenje lojnih i znojnih žlijezda.Sjajna je zbog suvišnog masnog filma na njenoj površini.Karakterišu je i proširene pore.Najčešće se baš zbog sebuma stvaraju akne.Ako nije pravilno njegovana na povšini se vide crne mrlje ili komedoni-mitiseri i grizevi-kokoni.Masna koža je sklona infekcijama,a jedina prednost joj je što sporije stari od ostalih.

Kod jako izražene diseboreje koža je toliko masna da pri samom dodiru na filter papiru ostaju masni tragovi,a na diseboroičnim predjelima mogu da se vide i kapljice masti.

Normalan tip kože

 

Ovoj grupi pripada koža čija je sekretorna funkcija takva da daje napetost-turgor,elasticitet i mekoću.Ona nema naprslina,bora,proširenih pora,kao i proširenih krvnih kapilara.Lišena je maljavosti i mrlja.Svijetle je boje sa finom prevlakom lipohidrofilnog filma koji se bez šminke blago nadzire.

Suvi tip kože

 

Odlikuje se smanjenom sekrecijom lojnih žlijezda.To je koža koja u ranoj mladosti jako lijepo izgleda ali je jako osjetljiva.Nema proširenih pora ali brzo gubi sjaj,smanjenog je elasticiteta,te lako puca.Ako se od najranije mladosti ne njeguje pažljivo onda brzo stari jer je sklona brazdanju i boranju.Na suvoj koži često su izraženi i prošireni kapilari-teleangiektazije.

Kombinovani tip kože

 

Ona je najčešći pojavni tip kože.Radi se o kombinaciji masne i normalne i masne i posne kože lica iste osobe u različitim regijama.Obično centralni dio lica ima odlike masne kože,tj. T zona,dok su obrazi suvi ili normalni.

Zaključak

 

Postoje četiri osnovna tipa zdrave kože: normalna, suva, masna i kombinovana koža. Tip kože određuje genetika. Stanje naše kože može, međutim, dosta da varira u odnosu na razne unutrašnje i spoljašne faktore kojima je podvrgnuta.

Preparate za njegu kože bi trebalo birati da odgovaraju tipu kože i da budu namjenjeni stanju kože. Dermatolozi i ostali stručnjaci za njegu kože određuju tip kože i stanje mjerenjima sledećih faktora: znaci starenja, boja kože, prirodni vlažeći faktori i sebum i proizvodnja znoja.

 

Student: Jovana Tošić

Smer: Estetičar-kozmetičar

Seminar iz primenjene kozmetologije: Tipovi kože

Mentor: prof. Ivana Stanojević

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity

 

Želite biti profesionalac u oblastima nege i lepote

jelena miljković