Select Page

SVEČANA FRIZURA - blagi talasi u elegantnoj punđi

Svečana frizura

Svečane večeri, elegantne toalete, crveni tepih i glamurozne događaje upotpunjuje svečana frizura. Ona se razlikuje od dnevne frizure po tome što ima jasniju formu i definisan oblikzato je i svečana frizura . Često su u pitanju uredno začešljane punđe na potiljku. Punđe pozicionirane sa strane ili na razdeljak. Svečana frizura sa ukrasima ili štrasom i sjajem. Veoma popularne su neuredne puđe koje vizuelno daju efekat volumena i guste kose. One se postižu uvijanjem kose na talase i stilizovanjem. Svaki pramen posebno se uvija u kružnom obliku i raspoređuje na temenu glave. Raspored uvijenih pramenova frizer ocenjuje prema obliku glave i poznavanjem estetike. Ova svečana frizura je besprekorna ukoliko su šnalice kojima smo pričvršćivali neprimetne a dlaka dobro fiksirana. Za fiksiranje koristimo lak za kosu koji neće slepiti dlaku a držaće formu u toku nekoliko sati. Na slikama je prikazana atmosfera sa kursa za ženskog frizera na Akademiji.

Ukoliko i Vi želite naučiti kako se prave svečane frizure pogledajte OVDE

Seboreja (Seboroični dermatitis)

Uzrok nastanka


Seboreja se nasleđuje autosomno dominantno, a njen klinički izgled zavisi od delovanja više faktora. Uz hormonske uticaje (androgen u pubertetu, pad estrogena u premenstrualnom delu ciklusa) od značenja su i emocionalna uzbuđenja, promene u tonusu vegetativnog sistema, nutritivni faktori (masna hrana, jaki začini, alkohol, kafa).

 

Uslovi za nastanak seboroičnog dermatitisa jesu nasledna seboroična konstitucija i hormonalna i vegetativna disfunkcija. Upala kože nastaje zbog nadražaja nekim agensom (loj promenjenog sastava, raspadni produkti bakterija, senzibilizacija na bakterije ili njihove produkte, mehanička trauma). U novije vreme veće značenje se pridaje gljivici Pytyrosporum ovale u nastanku bolesti.

 

Klinička slika


Promene na koži smeštene su na seboroičnim predelima, a ređe može biti zahvaćeno i područje ispod grudi i pazušne, lakatne i kolene jame. Na kapilicijumu se nalaze oštro ograničena žarišta različite veličine i oblik, ružičasto-crvene boje, prekrivene belkasto-žućkastim ljuskama. Žarišta se često slivaju u veće plaže, a nekada prelaze na kožu čela i kožu oko ušiju. Nalaze se na licu i to u obrvama, na jelu kože iznad očiju, sredini čela, očnim kapcima, oko nozdrva.

 

Koža je na seboreičnim delovima kože masna i sjajna, otvori lojnih žlezdi su prošireni, a u njima su prisutne mrke formacije, komedoni. Promene na kapilicijumu (kosmati deo glave) mogu imati za posledicu trajno opadanje kose zbog nastajanja atrofije papile dlaka. Na koži postoje ljuskaste ili brašnaste skvame. Često je pojačano znojenje. U proširenim folikularnim otvorima često se nalaze bakterije.

 

Lečenje


Najvažnije je čišćenje kože pranjem vodom i sapunom koji ne draži. Ovako se odstranjuje masnoća I prljavština s kože. Dodatno se koža čisti losionima ili miksturama a 10% sumpora, 1-3% salicilom I rezorcinom. Povremeno umereno sunčanje je korisno.

Negujte svoju kosu na Akademiji Purity i isprobajte neku dnevnu frizuru ili neka svečana frizura.