Select Page

SUVA KOŽA

SEMINARSKI RAD

 

SUHA KOŽA

 

 

SADRŽAJ

 

 1. UVOD
 2. UZROCI SUHE KOŽE
 3. TIPOVI SUHE KOŽE
 4. NJEGA SUHE KOŽE
 5. ZAKLJUČAK
 6. LITERATURA

 

 

UVOD

 

Suha koža glavni je simptom na koji se ljudi žale, s više od 40% odlazaka dermatologu vezano upravo za ovaj problem. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se javlja na rukama, nogama, koljenima i laktovima te licu budući da su ta područja izloženija od drugih. Suha koža lica može doprinijeti prijevremenom starenju.

 

Suha koža

 

Kada koža tijela postane vrlo suha, mogu se javiti izrazito jaki simptomi kao što su zategnutost, perutanje, mrlje, svrabež i bol, a koža može postati čak i iznimno hrapava i ispucala.Međutim, ne mora uvijek značiti da je suhoća uzrok tih simptoma, ovisno o stepenu suhoće i zahvaćenom dijelu tijela.

Zatezanje, manjak elastičnosti, peckanje, skvame, izgled ” zmijske kože “… Suha do veoma suha koža se prije svega ispoljava neprijatnim osjećajem na području lica i tijela, naročito nakon kupanja ili tuširanja. Loše njegovana, koža gubi svoju ulogu barijere. Međutim, ako kao kriterijum za određivanje tipa kože uzmemo samo suhoću kože, lako je možemo pomješati sa dehidriranom kožom, što je najčešće prolazno stanje.

 

UZROCI SUHE KOŽE

 

Zdrava koža je na površini prirodno zaštićena hidro-lipidnim filmom koji se, prije svega, sastoji od vode i  lipida(sebuma).Nepropustljiv,on štiti kožu od spoljnjeg agresivnog uticaja i spriječava gubitak vode. Kada površinski sloj epidermisa izgubi ravnotežu vode i lipida, on ne može više efikasno da igra svoju ulogu barijere i osjećaj na koži postaje neugodan na razne načine, kao što je gore objašnjeno. Za razliku od dehidrirane kože, suha ili veoma suha koža su hronična stanja najčešće prouzrokovana genetskim tipom disfunkcionalnosti, riječ je o tipu kože,  kao što je masna koža, kombinovana.Ali osim urođene(ili konstitucionalne) postoje stanja suhoće kože koja su izazvana spoljašnjim klimatskim faktorima, a uzrokovana kožnim oboljenjima(atopični ekcem, psorijza), bolestima(štitna žlezda, dijabetes, nutritivni nedostaci)i/ili nekim medicinskim tretmanima.

 

TIPOVI SUHE KOŽE

 

Blago suha koža

Isprva se suhoća može manifestirati kao lagano zatezanje ili blaga hrapavost.

Suha koža

Zatim, s daljnjim gubitkom vlažnosti, koža postaje hrapavija i može djelovati ispucalo ili perutavo te je vjerojatno sklona svrabežu.

Vrlo suha koža

Ako se suhoća ne tretira ili njega kože ne djeluje, na koži se mogu javiti oštećenja, izrazita zategnutost, a možda i jaka hrapavost i ispucalost.U ovoj fazi svrabež također može postati vrlo intenzivan.

 

Suha koža

NJEGA SUHE KOŽE

 

Pored primjenjivanja dobre rutine čišćenja i njege, izbegavanje faktora koji doprinose pojavi suhe kože je takođe važno. To će pomoći u ublažavanju efekta suhe kože i potrebe za tretmanom:

Skratite vrijeme provedeno u vrućoj vodi tako što ćete umesto dugih kupki prednost dati tuširanju.

Koristite preparate za njegu bez mirisa, boja i parabena kako biste izbjegli iritaciju.

Suhoj i veoma suhoj koži lica potrebna je temeljna rutina njege, koja uključuje upotrebu odgovarajućih preparata za čišćenje i hidrataciju kože i krema za zaštitu od sunca. Preparati za čišćenje  na bazi vode sa dodatnim hidratantnim faktorima pogodni su za suhu i veoma suhu kožu lica, dok su preparati za čišćenje na bazi ulja idealni za njegu veoma suhe i ekstremno suhe kože, uključujući atopijski dermatitis.

Blag ali efikasan preparat za čišćenje lica predstavlja osnovni preduslov njege normalne ili suhe kože, kao i kože sklone aknama i atopijskog dermatitisa. Značaj dobro usklađene dnevne rutine čišćenja i njege lica ne može biti dovoljno naglašena – dobro očišćena koža lica sa ispravnom barijernom funkcijom efikasno upija i zadržava vlažnost.

Izuzetno blago mlijeko za čišćenje sa hidratantnim aktivnim sastojcima temeljno čisti, sprječava isušivanje kože i sinergistički unapređuje efikasnost hidratantnih krema za lice u cilju poboljšanja stanja kože. Pogodno je za suhu i osetljivu kožu lica. Tonik trenutno tonira i hidrira kožu i pogodan je za sve tipove kože.

Hijaluron, poznat i kao hijaluronska kiselina, je osnovna komponenta vezivnog tkiva.

Ima visoku sposobnost vezivanaj vode, poboljšanja regeneracije kože i raspodele hranljivih materija. Kako koža lica stari, količina hijalurona u epidermisu, a posebno u slojevima donjeg dermisa, se smanjuje. Hijaluronska kiselina, primenjena topikalno, može usporiti i preokrenuti stvaranje bora. Tu takođe može dodatno pomoći odgovarajuća rutina njege kože.

 

ZAKLJUČAK

 

Koža je naš najveći organ, jedna od njenih funkcija je i sprječavanje gubitka vode iz tijela, tako da to nije samo bitno za ljepotu, već i za opšte stanje, i pritom često moramo iskušavati što nam zapravo koži odgovara i pronaći najbolje rješenje za nas.

Najučinkovitiji način za isušenu kožu je stavljanje tonika, pa tek onda kreme, dok u taj proces, za vrlo suhu kožu, vrijedi ubaciti i ulje ili uljni serum između tonika i kreme.

 

LITERATURA

 

 1. natural/hr
 2. rivaon.com
 3. krenizdravo.com
 4. facebeauty.com
 5. kozmetiku.edu.rs

 

 

 

SEMINARSKI RAD

PREDMET: PRIMENJENA KOZMETOLOGIJA

TEMA: SUVA KOŽA

MENTOR: STANOJEVIĆ IVANA

STUDENT: BABIĆ INES

BEOGRAD, 2019

 

 

 

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

Više informacija na telefon 0607237853