Select Page

STARENJE KOŽE - sa nastave SPECIJALNI TRETMANI LICA, studijski program: ESTETIČAR-KOZMETIČAR

Na predavanju sa predmeta SPECILAJNI TRETMANI LICA na drugoj godini smera ESTETIČAR-KOZMETIČAR studenti su obrađivali temu ‘starenje kože’, ne samo kože lica.

Najčešće pojave starenja na koži su pigmentacije šaka i celulit.

Celulit je dermatološki, kozmetički i estetski neprihvatljiv problem kod velikog broja žena.

 Procenjuje se da 85 – 98% žena starosti preko 20 godina ima neki stepen celulita. Celulitom može biti zahvaćen bilo koji deo tela koji sadrži subkutano masno tkivo, a najčešće je gluteo – fermoralni predeo – noge i stomak. Na tim regijama tela broj masnih ćelija je i do 5 puta veći.

Specijalni tretman za kožu sa celulutom je i ultrazvuk koji prodire duboko u tkivo i razlaže masne naslage, pored anticelulit masaže.

Tretman regeneracije i uklanjanja pigmentacija sa šaka kao posledica strenja se radi voćnim kiselinama. Voćne kiseline je preporučljivo raditi jednom nedeljno i savetujemo zaštitu od sunca. Nakon tretmana koža je glatka, sa manje pigmentacija i ujednačene je teksture. Ove kiseline razlažu nagomilanu pigmentaciju.

Više o smeru ESTETIČAR-KOZMETIČAR pogledajte OVDE

Prvi znakovi starenja postaju vidljivi na površini kože oko 25. godine. Prvo se pojavljuju fine linije, a vremenom i bore, gubitak volumena i gubitak čvrstine i elastičnosti postaju vidljivi.

Naša koža stari zbog mnoštva različitih razloga. Neki od tih razloga su neizbežni i ne mogu se promeniti. Međutim, druge je moguće u određenoj meri kontrolisati kroz holistički pristup prevenciji.

Razumevanje načina na koji unutrašnji i spoljni faktori utiču na strukturu i funkciju kože mogu pomoći pri donošenju izbora tretmana i prevencije.

VIDLJIVI ZNAKOVI STARENJA KOŽE

Opšte starenje kože se ispoljava na tri načina. Svaki od njih na drugačiji način utiče na izgled lica.

Bore
Prvi vidljiv znak starenja posle 25. godine su fine linije i bore.

Ove bore se pojavljuju na različitim delovima lica i predstavljaju najlakše uočljive znakove starenja. Prvo se javljaju fine linije. Ove male, plitke bore obično postaju vidljive u spoljnim uglovima očiju. Poznate su i kao “bore smejalice” ili “vranine noge”. Fine linije se takođe mogu javiti na obrazima. Na čelu bore postaju vidljive kao horizontalne linije, izazvane su izrazima lica i vremenom se produbljuju. Manje, vertikalne bore između obrva su posledica mrštenja.

Dublje bore stvaraju se između nosa i usta i zovu se nazolabijalni nabori. One su povezane sa opuštanjem kože i često se vezuju za gubitak volumena.

Gubitak volumena
Iako ga nije uvek lako prepoznati, gubitak volumena.je takođe ponekad poznat i kao opuštena koža, gubitak kontura, “ćureći vrat”, “pileća koža” ili ispijen izgled. Za razliku od gubitka volumena ili bora,on menja ukupan izgled lica na načine koji su transformativni ali koje je teško utvrditi. Smanjenje volumena i opuštene konture lica povezane sa gubitkom volumena primarno mogu dati licu negativan, tužan ili iscrpljen izgled. To može dovesti do pogrešnog tumačenja raspoloženja ili pogleda na svet osobe.