Select Page

ŠTA ZNATE O TIPOVIMA KOŽE? - prepoznajte svoj tip kože

Šta znate o tipovima kože?

Govorićemo o tipovima kože i kako da odredite svoj.

Normalan tip kože – Za normalan tip kože karakteristično je to da su svi procesi uravnoteženi. Kada govorimo o procesima odnose se na keratinizaciju- to je postupak obnavljanja kože tj otpadanje izumrlih ćelija sa površine kože i stvaranje novih zdravih ćelija. Proces deskvamacije – postupak konkretno otpadanja izumrlih ćelija. Rad lojnih i znojnih žlezda je uravnotežen što znači niti je smanjen , niti prekomeran. Samim tim hidrolipidni zaštitni film na površini kože je ujednačen i proces gubljenja vode iz dubljih slojeva kože je smanjen na minimum. Zbog toga je dehidratacija zaustavljena. U kategoriji – različiti tipovi kože – ovaj tip je definitivno najređi.

Suv tip kože – Suv tip kože je nešto drugačiji tip, prvenstveno jer su procesi na određen način znatno narušeni. Na narušavanje tih procesa utiču pre svega spoljašnji faktori, vetar, sunce, loša nega odnosno loš izbor preparata. Koža je znatno tanja, ima tendencije ka providnoj formi pa se vrlo lako mogu videti kapilari. Koža je suva i svetla, sklona perutanju. Hidrolipidni sloj je vrlo smanjen i samim tim se lako može primetiti odsustvo vode odnosno lipida. Veoma brzo ovakav tip kože postaje sklon boranju.

Mešovit tip kože – Mešoviti tip kože je kombinacija masne i suve kože. Obično je T-zona masna koža a obrazi i brada su suvi tipovi kože. Kuperoza i Rozacea su crvenila na koži i tretiraju se kao stanja kože. Kuperoza je stanje koje se javlja na koži mlađih osoba usled određenih spoljnih uticaja, začinjene hrane, alkohola, vetra, sunca , kiše, eventualno kada je neki javni nastup u pitanju, trema od javnog nastupa dovodi do stvaranja trenutnog eritema tj crvenila na koži. Rozacea je konstantno crvenilo koži lica . Javlja se između 40 i 60 godine. Pre svega imunološki faktori su uzročni a svakako i nasledni faktor.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

tretman pore fillers

POGLEDAJTE VIŠE O ZATEZANJU KAPAKA PLAZMA PENOM

zatezanje kapaka