Select Page

ŠTA JE VLASULJARSTVO? - studenti treće godine smera Makeup artist

Šta je vlasuljarstvo?

Šta je vlasuljarstvo? Vlasuljarstvo je veština i umeće spravljanja protetike pri čemu se koriste vlasi kose, prirodna ljudska dlaka ili sintetička zamena, koje se uvezuju za pamučni ili sintetički til. Ovakva protetika se koristi iz estetskih razloga ili zbog udobnosti, u kreiranju filmske ili pozorišne maske ali i u slučajevima delimičnog ili potpunog gubitka kose. Vlasuljarska protetika se može praviti u formi umetnih, brkova, brada, zulufa, pa čak i obrva, a najčešći oblik su umeci za kosu, perike i tupei.

Šta je vlasuljarstvo?

Umetni brkovi, brade i zulufi su najčešće korišćeni na filmu i u pozorištu i nemaju skoro nikakvu primenu izvan ovih umetnosti. Ovo je najjednostavniji oblik spravljanja ove protetike i ne iziskuje nikakvu doradu osim pletenja dlake u tilu. I sam način pletenja se zasniva na prostom čvoru zbog čega ovi umeci nemaju dugi vek trajanja i habaju se nakon svakog korišćenja. Postoje ručno i mašinski pravljeni a ručni su dugotrajniji i daju prirodniji izgled. U zavisnosti od osnove (tila) na kojima su rađeni, mogu biti gotovo neprimetni i za ljudsko ali i za filmsku kameru.

Šta je vlasuljarstvo?

Perike i umeci za kosu su trajniji oblici vlasuljarske protetike i mogu trajati od dve do šest godina uz dobro održavanje i dorade. Njihova izrada je utoliko složenija jer osim tila za pletenje kose, bazu čine i posebne pozicione strune i mehanizmi za pričvršćivanje. sam proces pletenja je takođe složeniji i koriste se dupli čvorovi kako bi se obezbedila dugotrajnost. Perike i umeci za kosu mogu takođe biti ručno pravljeni i po meri, a sintetičke, mašinske zamene su univerzalnih veličina i ne daju mogućnost stilizovanja i obrade.

Šta je vlasuljarstvo?

Perike od prirodne kose se mogu farbati i stilizovati kao i prirodna kosa. One takođe daju i prirodniji izgled zahvaljujući načinu izrade jer se dlaka plete u svaki otvor na tilu pa imitira prirodni izgled vlasišta kose. Sintetičke i mašinske perike se izradjuju po principu nizanih pramenova kose zakačenih za bazu, pa onemogućavaju naknadno stilizovanje jer bi se til između ovih redova video. Sintetičke i mašinske perike i umeci i dalje nalaze svoje kupce zbog povoljne cene, ali ovakvi proizvodi skoro pa imaju jednokratnu upotrebu. Ukoliko se perika radi ručno i po meri klijenta, mogu biti gotovo neprimetne, mogu se šišati i stilizovati a zbog mogućnosti održavanja mogu trajati i po nekoliko godina. Proces pravljenja jedne perike traje od četiri do osam nedelja, ali njihova cena iznosi i do 4000 dolara. Dobri vlasuljari čak daju i garanciju na ručno rađene perike.

POSTANI MAKEUP ARTIST

Prvi Oskar Srbije

POGLEDAJTE VIŠE O NOVOJ GENERACIJI MAKEUP STUDENATA

beauty šminka