Select Page

ŠTA JE MASKA ZA KOSU I ZAŠTO SE KORISTI?

Šta je maska za kosu i zašto se koristi?

Maska za kosu predstavlja dodatnu negu koja može vratiti živost kosi oštećenoj farbanjem, sušenjem i glačanjem.

Regenerator i maska po pravilu se ne nanose na vlasište. Ovi proizvodi služe za obnavljanje i negovanje kose, a ne vlasišta. Vlas je sastavljena od belančevine keratina i predstavlja nakupinu mrtvih stanica koje nastaju kao proizvod folikula kose. Vlas je cilindričnog oblika i sastoji se od module, korteksa i kutikule, a različiti proizvodi imaju različito delovanje.

Regenerator se stavlja nakon svakog pranja jer zaglađuje kutikulu kose. Takođe, štiti vlas od spoljašnjih uticaja i sprečava pucanje vlasi. Nanosi se 3-4 cm od samog korena kose i ostavlja najduže tri minute.

Maska je pak mnogo bogatija po sastavu i ulazi u korteks, što znači da je dubinski hrani. Ona takođe jača strukturu i vraća sjaj kosi. Maska se koristi povremeno, da dodatno nahrani kosu odnosno dlaku iznutra, a učestalost korišćenja pre svega zavisi od toga kakva vam je kosa i koji tip problema vas muči – da li je suva, masna, slaba itd. Ako vam je kosa suva, masku treba da koristite maksimalno jednom nedeljno, ili jednom u dve nedelje, a ukoliko se brzo masti, maksimalno dva puta mesečno.

Masku nanosite  4-5 cm od vlasišta. Nanesete li je na vlasište, ona će ga samo nepotrebno umastiti. Kada je nanesete, ostavite da deluje 15-20 minuta, po mogućnosti s peškirom, a potom isperite. To je brži način, međutim, stručnjaci savetuju da masku nanosite na kosu koja je suva, dakle pre pranja i da je potom ostavite da deluje neko vreme pa isperete, a zatim tretirate balzamom. To se savetuje kao delotvorniji postupak, iako zahteva malo više vremena, iz razloga što na taj način svi hranljivi sastojci uđu u dlaku i nahrane je.

Za potpuni ugođaj, s obzirom na to da se maske ne koristi toliko često, savetuje se da s vremena na vreme častite sebe profesionalnim tretmanom za negu i hranjenje kose, jer oni itekako mogu učiniti kosu lepšom.

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

maska za kosu

POGLEDAJTE KAKO SE RADI NADOGRADNJA OBRVA

kako se radi nadogradnja obrvakako se radi nadogradnja obrva