Select Page

ŠTA JE DRY NEEDLING ILI SUVA PUNKCIJA?

Šta je Dry Needling ili suva punkcija

Dry Needling ili suva punkcija je relativno nova metoda za tretiranje bolnih sindroma mišića. Terapiju sprovode obučeni fizioterapeuti i lekari, u cilju rešavanja bolnih sindroma triger tačaka mišića, i za eliminaciju bola.

Slično akupunkturi, uključuje postavljanje odnosno ubadanje tankih igala, kako bi se stimulisali zaceljujući procesi mekih tkiva poput mišićnih „triger tačaka“, fascija mišića, tetiva, ligamenata i slično i rezultuje smanjenjem i uklanjanjem bola i vraćenjem normalne funkcije.

Istraživanja pokazuju da Dry Needling umanjuje napetost mišića, vraća biohemijske procese mišića u normalu, normalizuje bioelektričku disfunkciju motornih neurona koji inervišu mišić i ubrzava proces oporavka.

Dry needling ili suva punkcija je tehnika koja je superiorna u odnosu na druge procedure eliminacije bola i nervno mišićne disfunkcije koje uzrokuju bolove u mišićima i narušavaju normalno funkcionisanje mišića. Kod primene Dry Needling tehnike, koriste se tanke igle i većina pacijenata ne oseti penetraciju igle pod kožu. Zdrav i funkcionalan mišić takođe najčešće ne reaguje na postavljanje igle, dok mišić kojem je funkcija narušena obično reaguje i moguće je osetiti grč ili trzanje mišića.

Pacijenti takođe mogu osetiti, prilikom postavljanja igle, isti bol koji inače imaju u oštećenom mišiću. To takođe pomaže da se postavi pravilna dijagnoza i uzroka bola u mišićima. Prilikom Dry Needling terapije, pacijenti brzo prepoznaju ovakve senzacije i ne reaguju na njih, pošto one vode do uklanjanja bola i neprijatnosti i vraćanja mišića u normalnu funkciju.

Šta je „Triger tačka“?

Miofascijalna triger tačka je hiper iritabilna tačka skeletnog mišića, povezana sa takozvanim hišersenzitivnim „čvorom“ . Na tim čvorovima se obično pojavljuje bol i moguće je predvideti obrazac kako se bol širi.

Razlika između Dry Needling i Akupunkture

Cilj i metodologija Dry Needling terapije nije bazirana na tradicionalnoj kineskoj medicini. Primena Dry Needling terapije svoje osnove nalazi u zapadnoj medicini i modernoj neuro -anatomiji kao i naučnim studijama mišićno-koštanog i nervnog sistema.

Jedina sličnost je što obe tehnike i Akupunktura i Dry Needling odnosno suva punkcija koriste isti alat, odnosno tanke igle.

Da li je Dry terapija bolna?

Uobičajeno, postavljanje igala pacijenti ne osećaju. Trzanje mišića može izazvati nelagodnost, ali obično nema bola.

Na koja stanja se primenjuje Dry Needling?

Različita bolna stanja i problemi sa skeletnim mišićima mogu imati koristi od primene Dry Needling terapije, poput:

– Bola u vratu

– Bola u leđima

– Tendinitisa

– Spazma mišića

– Išijasa

– Istegnuća mišića

– Fibromijalgija

– Teniskog lakta

– Oštećenja usled preteranog napora

 

Da li postoje kontraindikacije?

Jedine poznate kontraindikacije mogu biti blaga osetljivost na dodir i manji otok tretirane tačke.

 

 

POČEO JE NOVI CIKLUS RADIONICA NA AKADEMIJI PURITY - PRIJAVE SU U TOKU

šminkanje

TRIGER TAČKE

Triger tačke