+381607237853 akademija.purity@gmail.com

SPF (Sun Protection Factor)

 SPF (Sun Protection Factor)

 

Preveliko izlaganje suncu bez ikakve zaštite iritira kožu i vrlo često dovodi do upale koja se manifestuje, od blagog crvenila, do plikova i otvorenih rana.

Ovako nastala oštećenja tokom života se sabiraju i kažemo da koža „pamti“, pa se tokom vremena povećava rizik od prevremenog starenja kože i pojave karcinoma kože.

Fototipovi kože ukazuju na to da su ljudi različite puti  različito osetljivi:

Kosa Koža Oči Kako crnite Fototip
Riđa Mlečno bela, pege Plave oči Lako izgori, uvek pocrveni, minimalno pocrni I
Plava kosa Svetla koža Svetle oči Lako izgori, uvek pocrveni, minimalno pocrni II
Kestenjasta Svetla koža Kestenjaste oči Retko izgori, ponekad pocrveni, lako pocrni III
Tamna kosa Tamna koža Tamne oči Retko izgori, ne crveni, jako pocrni IV
Tamna kosa Tamno braonkasta koža Tamne oči (azijski tip) Izuzetno retko izgori, jako pocrni V
Crna kosa Crna koža Crne oči
(afrički tip)
Nikad ne izgori VI

 

Zaštita od štetnog delovanja sunca je neophodna svima, a posebno osobama svetle puti odnosno osobama sa fototipom kože I i II.

Pojedini lekovi, koji se hronično koriste, kao što su antihipertonici, antidijabetici, neki antibiotici, hormoni i posebno oralni kontraceptivi, mogu da pojačaju osetljivost prema UV zračenju. Ukoliko uzimate neke od ovih lekova iz mediciniskih razloga, potrebno je konsultovati se sa farmaceutom. Takođe Ii dekorativna kozmetika, parfemi i dezodoransi mogu da izazovu i mnoge iritacije na telu.

Na našem tržištu postoji veliki broj preparata za zaštitu kože od sunca i to u vidu krema, losiona, gelova sa različitim „SPF“. SPF- Sun protection factor označava stepen u kome zaštitini preparat štiti kožu od direktne izloženosti kože sunčevim zracima. Broj uz ovu oznaku označava koliko duže koža može biti izložena suncu, a da ne dođe do fotosenzitivne reakcije. Grubo se dele u četiri grupe: niske faktore (6, 8 ili 10), srednje (15,20,25), visoke (30,50) i veoma visoke faktore (SPF 50+).

Većina danas dostupnih preparata imaju kombinovanu zaštitu od UVA i UVB zraka i vodootoporni su. Pravilo je da se preparat nanosi 20-30 minuta pre izlaganja suncu i treba ga ponovo nanositi posle svakog kupanja ili tuširanja, iako je na ambalaži navedeno da je vodootporan. Posle sunčanja preporučljivo je naneti i mleko posle sunčanja radi vraćanja izgubljene vlage i povećanja elasticiteta kože.

Međutim, UV zraci prodiru u kožu dublje nego ultraljubičasti zraci (UVB) i s vremenom isušuju kožu, izazivaju njeno boranje i povećavaju rizik od raka.

NJEGA KOŽE NAKON SUNČANJA:

Nakon sunčanja najvažnije je oporaviti kožu tj. vratiti joj sjaj i najvažnije, hidrataciju. Pored običnog mleka za telo, čiju upotrebu ne treba zanemariti, na tržištu postoje i preparati namenjeni baš za period nakon sunčanja.

Osim preparata koje ćemo mazati na kožu, jako je važno da kožu nahranimo iznutra tj. da pijemo dosta tečnosti,biljnih čajeva itd.

Pravilna njega nakon sunčanja je veoma važna kako bi se preplanuo ten što više zadržao, kako ne bi došlo do neželjenog ljuštenja,i boranja zbog nedostatka vlage i pojave hiperpigmentacija.

Oznaka tj. broj koji stoji iza oznake SPF,označava vreme koje možemo provesti na suncu bez pojave crvenila, puta deset.

POSTANITE WELLNESS I SPA TERAPEUT

KLIKNI OVDE

OPASNOST IZLAGANJA SUNČEVIM ZRACIMA

PROČITAJTE OVDE