Select Page

Skarifikacija tela

Skarifikacija tela

Skarifikacija tela ili modifikacija tela je grana body arta i podrazumeva grebanje, paljenje ili povrsinsko rezanje dizajna, slike ili reci u kozu, i predstavlja trajnu telesnu promenu. U procesu telesne skarifikacije oziljci nastaju secenjem koze razlicitim metodama (ponekad se namerno stvaraju iritacije rana da bi koza sporije zarastala i ostavljala upadljivije oziljke). Skarifikacija se ponekad naziva cikatirizacija ( rec iz francuskog recnika).

Unutar antropologije, proucavanje tela kao granice je dugo raspravljala. 1909. god. Van Genep je opisao telesne transformacije ukljucujuci tetoviranjem, stvaranjem oziljaka i slikarstvom. 1963. god. Levi-Straus je opisao telo kao povrsinu.

 

Turner je prvi put koristio izraz “socijalna koza” u njegovoj detaljnoj diskusiji o tome kako je KAYAPO kultura konstruisana i iskazana kroz tela individua. Iscrtana koza naglasava problem koje je bio u centru antropologije od njenog zaceca: pitanje granica izmedju individue i drustva, izmedju drustava i izmedju predstavljanja i iskustava.

 

Trenutno ima 4 kompetentne hipoteze iza ponasanja ekologije skarifikacije: obred prolaska, ojacavanje/proces traume, neadaptirani seksualno izabrani lik i adaptirani patogeni seksualno izabrani lik. Takodje imamo aestetske, religiozne i socijalne razloge za skarifikaciju. Tetovaze, oziljci, pirsing, kada su dobrovoljno dobijeni, su nacini prikazivanja svetu autobiografiju osobe na povrsini tela.

 

Clanovi plemena koji nisu bili zainteresovani da ucestvuju u skarifikaciji su generalno bili izbaceni iz grupnih aktivnosti. Zbog toga skarifikacija moze da transformise clana plemena u potpuno prihvacenog clana grupe.

 

-Skarifikacija je vidljivija od tetovaza na tamnijim ljudima.

-Endorfini se oslobadjaju u procesu skarifikacije i mogu indukovati euforicno stanje.

-Oziljci na abdomenu zene u mnogim plemenima se koriste kao oznaka za zeljom da budu majke. Njena spremnost da tolerise bol skarifikacije je indikacija njene emocijalne zrelosti i spremnosti da nosi dete.

-Vecina ljudi u odredjenim delovima afrike koji imaju “oznake” mogu biti indetifikovani kao pripadnici odredjenog plemena.

 

Istrazivanja se takodje vrse radi pokazivanja konekcija u razlicitim anatomskim lokacijama izmedju polova u njihovim oblastima. Skarifikacija u tim oblastima se misli da se koristi da bi se pokazalo koje individue su patogeno otporni parovi. Zene oznacavaju svoje grudi i stomak time pokazivajuci svoju mladost i plodnost. Dok muskarci oznacavaju te delove pokazivajuci seksualnu zrelost i snagu. Otkrica u istrazivanju otkrivaju da patogena resprostranjenost predvidja zensku skarifikaciju stomaka nezavisno od zenstvenosti i socijalnih slojeva drustva. Dok kod muskaraca to nije evidentno.

Skarifikacija nije precizna praksa, promenjive kao sto su tip koze, dubina secenja i kako se rana tretira dok zarasta, cine ovaj proces jako nepredvidivim. Metoda koja uspeva kod jedne osobe, ne mora da uspe i kod druge. Oziljci imaju obicaj da se sire dok zarastaju, tako da zavrsni dizajn izgleda jednostavno, jer se detalji gube u procesu zarastanja.

Markiranje

 

 

Ljudsko markiranje je jedan tip skarifikacije. Slicno je markiranju stoke.

-Markiranje odarcem – slican proces kao markiranje stoke, komad metala se ugreje i pritisne na kozu kao oznaka. Kroz istoriju koristeno je kao oznaka vlasnika robova ili kazna kriminalcima.

-Markiranje sekacem – Ovo je manje poznat oblik markiranja, koristi termalni sekac sa ugrejanom zicom na vrhu koja izaziva opekotine.

-Markiranje laserom – Elektricna varnica skace iz rucne olovke na kozu i isparava. Ovo je preciznija forma skarifikacije, zato sto je moguce regulisati dubinu i vrstu stete koja se nanosi na kozu. Ovo znaci da je bol i vreme za oporavak posle skarifikacije mnogo manji.

-Markiranje hladnocom – Ovo je retka metoda markiranja koja je slicna markiranju udarcem, jedina razlika je sto se metal izlaze velikoj hladnoci umesto velikoj toploti.

 

Zasecanje

 

 

Zasecanje koze za kozmeticke svrhe ne treba da bude pomesano sa samo povredjivanjem. Mogu se desiti slucajevi samo-skarifikacije zbog ne kozmetickih razloga. Linije se seku sa operacionim secivima. Tehnike podrazumevaju:

-Utrljivanje mastila- Mastilo za tetoviranje se utrljava u svezu posekotinu da se doda boja u oziljak. Vecina mastila ostaje u kozi dok rana zarasta, i time se dobija isti efekat kao i kod tetoviranja.

-Odstranjivanje koze- Zasecanje po linijama stvara relativno tanke oziljke, tako da je odstranjivanje koze nacin da se dobije veca oblast oziljka. Okvir oblasti se zasece i onda se ostatak koze oljusti. Oziljci ove metode imaju nekonsistentnu teksturu.

-Punjenje- Ova metoda se koristi u africi, u ranu se ubacuje materijal kao sto je glina ili pepeo, ogromni oziljci se stvaraju dok rana pokusava da zarasta i izbacuje supstancu iz sebe.

-Sencenje- Slicno po izgledu kao uklanjanje mesa, ovaj metod skarifikacije se bazira na koriscenju operacionog skalpela da se sacese koza. Dok na vecu oblast koja treba da se skarifise, zasecanje se vrsi tehnikom sencenja, slicnoj tehnici skiciranja. Ova metoda je laksa od odstranjivanja mesa i moze biti radjena jednom rukom sto je bolje u nekim situacijama. Dok ova tehnika moze da potraje na vecim delovima, mnogo je korisnija kod manjih.

 

Oziljci mogu biti formirani, uklanjanjem slojeva koze kroz trenje. Ovo se moze postici pomocu uzimanja otisaka bez boje, tetoviranjem uredjajem ili bilo kojim predmetom koji moze ukloniti kozu trenjem.

 

Hemijska skarifikacija koristi otrovne hemikalije za uklanjanje koze i izaziva stvaranje oziljaka. Efekti ove metode su obicno slicni, jednostavniji oblici skarifikacije, kao rezultat toga je bilo istrazivanje na ovu metodu.

Lecenje

 

 

Uobicajen nacin lecenja i stvaranje oziljaka rane je upotreba iritacije.

Covek sa Keloidnim oziljkom (1886) iritacija

Generalno, sto se vise rana izleci oziljak ce biti veci. Rana se moze drzati otvorena duzi vremenski period. Krasta se brusi i iritira hemijski ili fizicki, kao sto su paste za zube ili sok od citrusa. Neki strucnjaci koriste teksture joda koji dokazano izaziva vise vidljivih oziljaka ( zbog cega se vise ne koristi za lecenje manjih rana ). Sa ovom metodom lecenje rane moze potrajati mesecima i postoji opasnost od prosirenja oziljka na deo koze gde ne treba da bude.

Keloidi

Keloidi podizu oziljke. Keloid moze biti rezultat genetike, boje koze ( tamniji tipovi koze su skloniji ) ili iritacije. Keloidi cesto imaju 3D efekat. Ako obim sece ogradjen prostor, oziljak unutar prosyora umire zbog nedovoljnog protoka krvi.

Touch-ups

Ukoliko se skarifikacija ne leci moze se sprovesti sekundarna skarifikacija.

 

 

Upozorenja

 

 

Skarifikacija izaziva stetu i traume na kozi, tako da se smatra nesigurnom metodom. postoji veliki rizik za infekcije. Materijal za rad treba da bude sterilan a ranu odrzavati cistom koristeci antibakterijska sredstva ili sapune. Lokalna infekcija se razvija oko rane pogotovo ako je rana bila iritirana. Radnik skarifikacije mora da ima dobro znanje o anatomiji ljudske koze u cilju sprecavanja ulaza alata previse duboko, gorenje previsokom temperaturom ili predugo spaljivanje. Skarifikacija nije ni priblizno popularna kao tetoviranje, tako da je tesko naci radnika sa iskustvom.

 

Student: Manuela Baki

Smer: Make-up arthist

Seminar iz Body Art-a: Skarifikacija tela

Mentor: Prof. Ivana Kovačević

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity