+381607237853 akademija.purity@gmail.com

SHEA BUTTER KAO PROIZVOD U KOZMETICI

SEMINARSKI RAD

SHEA BUTTER KAO PROIZVOD U KOZMETICI

 

 

SADRŽAJ

 

1.UVOD

2.SASTAV SHEA BUTTERA

3.UPOTREBA U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

4.VRSTE SHEA BUTTERA

5.RAFINISANI

6.NAČIN KORIŠTENJA SHEA BUTTERA

7.PREDNOST SHEA BUTTERA ZA KOŽU

8.ZAKLJUČAK

9.LITERATURA

 

 

UVOD

 

Dobijen iz orašastih plodova Shea drveta (Vitellaria paradoxa) koje je poreklom iz Afrike, shea puter je prirodno masno ulje koje je čvrsto na sobnoj temperaturi. Shea drvo nosi plodove, a jezgra unutar plodova su od primarnog značaja. Ova jezgra se drobe, kuvaju i dalje se rukuje njima kako bi se izvukla svetlo obojena mast, koja se obično naziva shea buter.

 

SASTAV SHEA BUTTERA

 

Šea puter ili shea maslac sadrži UV-B apsorpcijske triterpen estre, kao što su cimetna kiselina i tokoferol. Pored ovih jedinjenja, ima i visok procenat fitosterola, triterpena i ugljo-vodonika poput karitena.

 

Šea puter takođe sadrži:

Masne kiseline: shea buter sadrži pet glavnih masnih kiselina – palmitinska, stearinska, oleinska, linolna i arahidinska kiselina, sa većom količinom stearinske i oleinske kiseline koje zajedno čine 85-90% masnih kiselina. Stearinska kiselina pruža čvrstu konzistenciju, dok oleinska kiselina utiče na čvrstoću ili mekoću shea maslaca.

Fenolna jedinjenja: Fenolna jedinjenja su poznata po antioksidativnim svojstvima. Shea buter sadrži 10 fenolnih jedinjenja od kojih su 8 katehini. Tradicionalno ekstrahovan shea buter ima viši nivo fenolnih jedinjenja od onog koji se ekstrahuje sa heksanom. Zapravo, sadržaj katehina u shea puteru je veći od ukupnog sadržaja fenola u zrelim maslinama.

Vitamin E: Tokoferol je inače poznat kao vitamin E. Različite verzije ovoga se nalaze u shea buteru, ali se njihove koncentracije menjaju u zavisnosti od klime i nekih drugih faktora, kao što su postupak ekstrakcije putera.

Vitamin A i vitamin F: Oni se takođe prirodno mogu naći u shea puteru. Oni mogu da pomognu u lečenju stanja kože kao što su: ekcem, dermatitis, pa čak i da uspore prevremeno starenje.

 

UPOTREBA U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

 

Shea butter u kozmetici se često koristi u hidratantnim kremama, ovlaživačima, losionima i drugim emulzijama za kožu i kosu. Bogat je masnoćama koje ga čine odličnim sredstvom za ublažavanje i vlaženje kože.

Eksperimenti su takođe pokazali da shea butter u kozmetici ima anti-inflamatorna svojstva i da sadrži antioksidanse. Ovo može pomoći u smanjenju upalnih bolesti kože i oštećenja kože i kose zbog slobodnih radikala.

Šea maslac takođe sadrži vitamine A i E, koji ne samo da održavaju kožu u optimalnom zdravlju, već je i štite od oštećenja od slobodnih radikala i štetnog ultraljubičastog zračenja. Ove komponente daju shea maslacu blagi faktor zaštite od sunca (SPF). Vitamin E takođe umiruje suvu kožu i poboljšava elastičnost kože, čineći shea butter dobrim sredstvom protiv starenja.

 

VRSTE SHEA BUTTERA

 

Shea butter može biti prečišćen (rafinisan) ili neprečišćen (nerafinisan).

 

NERAFINISANI

 

Nerafinisan shea butter je najčistiji oblik shea buttera, koji je najprirodnija i najmanje obrađena varijanta. Pošto je ekstrahovan ručno, on zadržava svoje vitamine, minerale i druge prirodne osobine.

On je podvrgnut osnovnom procesu filtriranja pomoću gline, gaze ili drugih metoda. Ovo može malo da izmeni boju, miris i teksturu shea buttera. Puter se otopi, postavi u kalupe, a prodaje se u obliku štapića. Nerafinisan shea butter je podeljen u kategorije u rasponu od A do F, pri čemu se kategorija A odnosi na najbolji kvalitet.

 

RAFINISANI

 

Rafinisan shea butter s druge strane, je obrađen oblik. Pored procesa filtriranja, takođe prolazi kroz proces koji uključuje upotrebu hemikalija. Takođe je izbeljivan, kako bi konačni puter bio belji. Dodavanjem aditiva se dobija odgovarajući miris i produžava rok trajanja putera. Svi ovi procesi čine šea maslac belim i veoma glatkim.

Glavni nedostatak korišćenja prečišćene verzije shea buttera je da svi ovi koraci obrade kroz koje prolazi smanjuju njegovu hranljivu vrednost. Ova prečišćena verzija se može poboljšati još više, što podrazumeva uključivanje više procesa, kako bi krajnji proizvod bio još više beo i gladak.

Ovo se često radi kada se shea butter dodaje u prirodnu kozmetiku ili proizvode za negu kože. Dosta hranljivih koristi se uništava posle toliko procesa prerade. Ova vrsta shea buttera se često naziva ultra prečišćen ili visoko rafinisan shea butter.

 

NAČINI KORIŠTENJA SHEA BUTTERA

 

Šea puter se koristi lokalno na koži, a može da se primenjuje na sledeći način:

-nanosi se kao hidratantna krema za telo i lice

-može da ulazi u sastav losiona i drugih preparata za negu kože lica i tela

-koristi se sam po sebi ili ulazi kao sastojak u preparate protiv strija u trudnoći

-može da se koristi kao krema ispod očiju protiv bora i nadutosti

puter za masažu

-može da posluži kao osnova za domaći dezodorans

-kao krema za sunčanje sa niskim SPF-om

-koristi se za negu bebine kože

-može da se koristi sam po sebi ili ulazi u sastav balzama za usne

-koristi se za poboljšanje elastičnosti kože, pa neki kažu da pomaže čak i kod celulita

-može da se nanosi na kosu i kože glave (u kombinaciji sa drugim prirodnim sastojcima)

-ulazi u sastav domaćih podloga za šminkanje

-obnavlja kožu nakon izlaganja suncu

-nanosi se na kapke pre nanošenja šminke, kako bi šminka duže trajala

-kao prirodna krema za zanoktice

-nanosi se na ožiljke kao prirodna pomoć u proizvodnji kolagena

 

PREDNOST SHEA BUTTERA ZA KOŽU

 

  1. VLAŽI SUVU KOŽU
  2. KORISTI SE ZA AKNE
  3. SMANJUJE UPALU KOŽE
  4. DELUJE PROTIV BORA
  5. DELUJE PROTIV SVRABA KOŽE
  6. VRAĆA ELASTIČNOST KOŽE
  7. SMANJUJE IRITACIJU
  8. SMANJUJE STRIJE
  9. IZVRSNA NEGA ZA USNE

 

ZAKLJUČAK

 

Kao što je već rečeno,shea maslac ili shea butter je čest je sastojak u prirodnoj kozmetici, koja je daleko zdravija nego komercijalna.Tako da ukoliko tražite proizvod koji ima odlično delovanje i uz to mogućnost višestruke primene,kad kažem višestruke,mislim za skoro sve delove tela.Onda je shea butter idealan za to.

Naravno,stavljamo uzvičnik na to da alergijske reakcije veoma retke i stopostotan je prirodni proizvod. Brzo se apsorbuje u kožu dok se topi na telesnoj temperaturi. Njegova hidratantna i lekovita svojstva su korisna za mnoge probleme kože.

 

LITERATURA

 

  1. minutzamene.com
  2. onaportal.com
  3. bioderma.com
  4. marigoldlab.com
  5. avenalab.com
  6. kremasica.com
  7. eccoverde.com
  8. prirodnilek.com
  9. etarskaibiljnaulja.com

 

 

SEMINARSKI RAD

PREDMET: HEMIJA U KOZMETOLOGIJI

MENTOR: DRAGANA SEKULOVIĆ

STUDENT: INES BABIĆ

BEOGRAD, 2019

 

 

 

 

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

VIDI OVDE

Više informacija na telefon

POZOVI