+381607237853 akademija.purity@gmail.com

SAMPONI ZA KOSU

AKADEMIJA ZA ESTETIKU I KOZMETOLOGIJU PURITY

 

 

 

SEMINARSKI RAD

PREDMET: KOZMETOLOGIJA I

 

TEMA:SAMPONI ZA KOSU

 

 

PROFESOR:DRAGANA SEKULOVIC               STUDENT:SANJA RADALJAC

 

 

 

BEOGRAD,2019

 

 

 

 

 

 

Contents

UVOD.. 3

SASTOJCI ZA SAMPON.. 4

2.1 GLAVNI SASTOJCI 4

VRSTE SAMPONA ZA KOSU: 5

3.1 SAMPONI ZA MASNU KOSU.. 5

3.2  SAMPONI ZA SUVU KOSA.. 5

3.3  ŠAMPONI ZA OŠTEĆENU KOSU.. 6

3.4  ŠAMPONI ZA OFARBANU KOSU.. 6

3.5  ŠAMPONI ZA TANKU KOSU.. 7

3.6  ŠAMPONI ZA GUSTU KOSU.. 7

PRILIKOM ODABIRA SAMPONA.. 8

ZAKLJUČAK. 9

  1. LITERATURA.. 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UVOD

 

 

 

Šampon je kozmetički proizvod, najčešće u obliku tečnosti, koji se koristi za pranje i čišćenje kose, a ponekad i celog tela.

 

Šampon je mešavina nekoliko supstanci: vode, surfaktanta (najčešće natrijum lauril fosfat), konzervansa, arome, ulja, vitamina i neorganskih soli (natrijum hlorid, koji se koristi za podešavanje viskoznosti).

 

 

Izradjuje se obicno u tyecnom ili kremastom obliku,sadrzi razlicite mirise.

 

Osim ciscenja I odmascivanja vlasi kose sampon takodje poboljsava sjaj kose,olaksava cesljanje,poboljsava pH neutralnost I smanjuje nastanak peruti.

 

 

 

SASTOJCI ZA SAMPON

 

 

2.1 GLAVNI SASTOJCI:

  • amonijev laureth sulfat (ammonium laureth sufate)

 

  • amonijev lauryl sulfat (ammonioum lauryl sulfate)

 

  • natrijev lauryl sulfat (sodium laureth sulfare)

 

  • TEA lauryl sulfat ( herbal tea layril sulfate)

 

  • laureth sulfat (laureth sulfate)

 

Amonijev laureth sulfat i amonijev lauryl sulfat su glavni sastojci svakog jeftinijeg šampona, jer su povoljniji, a imaju dobru moć čišćenja vlasišta i kose, lako se ispiraju.

 

 

 

 

 

 

 

 

VRSTE SAMPONA ZA KOSU:

 

 

3.1 SAMPONI ZA MASNU KOSU

 

* Najveći problem masne kose je perut. Masno teme je pogodno za razvoj bakterija mogu pomoći šamponi namenjeni protiv peruti jer sadrže sastojke za uklanjanje infekcije na vlasištu. Takvi šamponi sadrže sastojke kao što su: ketoconazole i selenium sulfide orzinc.Svi šamponi koji sadrže visoki deo alkohola, silikona i sulfata mogu uništiti kosu jer uklanjaju prirodna ulja koja su potrebna za zdravu i lepu kosu.

 

3.2  SAMPONI ZA SUVU KOSA

 

* Šampon za suvu kosu bi trebao da sadrži aktivne sastojke koje oporavljaju vašu kosu, hrane je i na taj način ona postaje ponovo mekana i sjajna.

* Šampon za suvu kosu se koristi jednom nedeljno jer je kosa suva ali opet, to je individualna stvar i vodite se time kako se vaša kosa oseća.

 

3.3  ŠAMPONI ZA OŠTEĆENU KOSU

 

* Oštećena kosa ima razne vrste nepravilnosti u strukturi keratina. Postoje mnogi razlozi za takve nepravilnosti kao što su neodgovarajuća nega, često feniranje veoma toplim vazduhom, korišćenje zagrejanog pribora za oblikovanje kose i često blajhanje kose. Pre ili kasnije, posledice čestih grubih tretmana postaju previše uočljivi. Za razliku od prirodnog svilenkastog izgleda, oštećena kosa deluje poput slame, bez sjaja i sa tendencijom da pogotovu na krajevima puca i krza se. Potrebno je popraviti oštećeni sloj keratina.

 

3.4  ŠAMPONI ZA OFARBANU KOSU

 

* Žene tokom života promene boju kose više od 150 puta, sad zamislite samo koliko je to oštetilo i stanjilo vašu kosu, koliko je zapravo kosa izgubila sjaj i živost. Ali, žene smo, pa se razumemo – sve za lepotu.Zato je važno da se na vašoj polici nalazi i šampon za farbanu kosu. Oni što čini još jednu veliku prednost ovog šampona je što su uglavnom kreirani na prirodnoj bazi, bez silikona, parabena i sulfata, pa iza sebe ne ostavljaju nikakva oštećenja, a  farbana kosa će biti popuno zdrava i sjajna.

 

3.5  ŠAMPONI ZA TANKU KOSU

 

* Reč je o kosi koja je jako tanka i sklona padu pod težinom masnoća i prljavština, za ovakav tip kose pogodni su šamponi za volumen. Ljudi s tankom kosom trebaju koristiti šampone koji imaju sastojke za dobro čišćenje vlasišta.

 

 

3.6  ŠAMPONI ZA GUSTU KOSU

* Za gustu kosu pogodni su šamponi koji u jednakoj meri dobro čiste, ali i sadrže regenerator koji će negovati guste vlasi. Ovakva kosa je sklona taloženju više prljavštine i u nekim slučajevima može se mastiti jako brzo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRILIKOM ODABIRA SAMPONA

 

 

* zdravlje vlasišta – ukoliko vam se vlasište zacrveni ili dolazi do iritacije nakon pranja pokušajte SLS free šampone. U velikom broju slučajeva takvi simptoni su alergijska reakcija na sulfate.

*ph šampona

*učestalost korištenja šampona (često pranje kose zahtijeva nježnije šampone, a rjeđe pranje kose, šampone koji dubinski čiste).

Ukoliko je moguće,  koristite šampone bez sulfata(SLS free), oni su dobri za očuvanje kose i postojanost boje jer ne sadrže hemijske supstance koje utječu na brže ispiranje boje I uništavanje kose.Morate znati da, iako se šamponi bez sulfata manje pene i potrebna je veća količina od običnih šampona, to ne znači da oni lošije peru kosu, već da nisu agresivni kao i šamponi koji sadrže sulfate.

 

 

 

 

ZAKLJUČAK

 

 

Režim nege kose podrazumeva proizvode namenjene određenom tipu kose.Svaki šampon cilja na konkretne potrebe. Bilo da vam je potrebno pročišćavanje, redefinisanje, jačanje, hranljive supstance, dejstvo protiv peruti ili opadanja kose ili nešto što je posebno napravljeno za iritiranu kožu glave, šamponi treba da daju efikasnost, nežnost i zadovoljstvo kako bi kosa bila čistija i lepša.

 

 

 

 

 

 

 

1.     LITERATURA

 

 

https://www.vichy.rs/Vrsta-proizvoda/%C5%A0amponiranje/ps3878.aspx

https://mogujatosama.rs/top-saveti-za-sve-koji-imaju-tanku-kosu-bez-volumena-10188

https://minutzamene.com/tajna-sjajne-kose-je-u-ovim-trikovima/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTANI I TI KOZMETICAR-ESTETICAR

OVDE

vise informacija na telefon

OVDE POZOVI